•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ølbraiseret oksebov i RömertopfNu er det weekend! Igen! En uge forsvandt, hvad skete der lige dér? Arbejdstoget kører med lynets hast, spændende udfordrende opgaver, drøn på, mange smil, søde lånere på biblioteket og gode kolleger. Skønt. Arbejdstimerne smutter, dagene er korte men i weekenderne bliver der lavet mad. Også i den grad.

Der er brød, kager og simremad på menuen på denne årstid.

Sådan gik det også i søndags, hvor jeg stoppede stegesoen godt ud med en kæmpestor oksebov før familien tog i biffen. Fantastiske Römertopf! Filmen sluttede ved 18-tiden, og det var SKØNT at komme sultne hjem til mad der havde lavet sig selv imens. Sikke en duft, mørt kød og sikke en lækker stegeskysauce!

En stegeso er en genial opfindelse, for kødet bliver super mørt og lækkert, selv en oksebov som jeg har brugt her.

Jeg har brugt øl som væde og det var en fænomenal god idé, hvor øllet gav smag til både kød, grøntsager og stegesky.

Har du ikke en stegeso, så fortvivl ej. Retten kan laves i støbejernsgryde eller sautérpande, du sætter i ovnen. Bare spring på.

Kender du én der er vild med mørt oksekød og øl, så kig med her. Begge herligheder forenes i denne ret:

Oksebov i stegeso langtidsstegt i øl – opskrift

Oksebov i stegeso langtidsstegt i øl - opskrift
En oksebov langtidsstegt i øl i stegeso
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 5 timer
Samlet tid: 5 timer 30 minutter
Ret: Ølbraiseret oksebov i Römertopf
Kategori: Retter til Römertopf, stegeso og slow cooker
Keyword: oksebov, ølbraiseret, Römertopf, stegeso
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 stor oksebov min vejede 2 kg - roastbeef, Osso Buco eller culottesteg vil også kunne bruges tænker jeg?
  • 2 øl alle slags øl kan bruges
  • 3 porrer
  • 2 løg
  • 10 gulerødder
  • 5 fed hvidløg
  • 6 laurbærblade
  • 3 rosmarinkviste

Sådan gør du

  • Start med at sætte din Römertopf i vand. Fyld den underste halvdel og sænk den øverste halvdel ned i. Fyld også den med vand. Lad Römertopfen suge vand i en halv times tid.
    Römertopf sættes i blød i vand
  • Krydr kødet godt og brun det på en pande i lidt smør.
    Oksebov brunes på pande
  • I mens kødet bruner, ordner du grøntsagerne. Gulerødder og porrer skæres i tynde skiver og løgene i tern.
  • Fyld Römertopfen op med grøntsagerne og vend dem let rundt med fingrene. Læg rosmarinkviste på toppen. Tilsæt de to øl
  • Læg den brunede, godt krydrede oksebov på toppen af grøntsagerne.
  • Læg låget på og sæt Römertopfen i en kold ovn. Skru temperaturen op til 150 grader varmluft og lad stegen stege min. 5 timer. Du kan nøjes med 2-3 timer v. 175 grader varmluft, afhængig af stegens størrelse
    Oksebov i stegeso langtidsstegt i øl - opskrift
  • Si stegeskyen og jævn med fløde. Du kan også blende grøntsagerne og tilsætte fløde og lade grøntsagerne fungere som jævning. Smag til med ekstra krydderi og lidt ketchup måske? Det er godt at smage til med ketchup.
  • Servér gerne kartoffelmos til 🙂

Noter

Hvad betyder braiseret egentlig?
At braisere betyder at man bruner kød og tilsætter en mindre mængde vin, bouillon eller anden væske. Man braiserer typisk i en stegegryde med låg.
Tilberedningen gør kødet saftigere og efterlader en koncentreret sky, som kan indgå i en sauce. (red.: og sikke en sauce!)
Al slags stege kan bruges også en nakkesteg eller et kalkunbryst?
Retten kan også laves i støbejernsgryde eller sautérpande du sætter i ovnen - et tildækket ildfast fad kan også bruges.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Mørt og lækkert oksekød og den skønneste skysovs – skøn ret ret til stegeso

DSC_9631

Jeg var heldig at finde en kæmpe oksebov i supermarkedets delikatesseafdeling. 130 kr for 2 kg. Meget billigt for et stort stykke oksekød. Der var rigeligt mad til familien på 4 i to dage.

Jeg forestiller mig at du vil kunne bruge andet end oksebov til denne ret. En roastbeef eller en culotte måske?

Normalt betragter man vel ikke en oksebov som et særligt fint stykke oksekød, men det smarte ved en stegeso er, at den kan trylle ethvert stykke kød super mørt. Brug derfor gerne et billigere stykke oksekød, når du steger i Römertopf. DSC_9635Du kan bruge alle slags grøntsager, men disse var rigtigt fine at bruge og grøntsagerne gav en fin smag til saucen.DSC_9638 Smukke smukke porrer – fine farver 🙂DSC_9639Den brunede oksebov ligger oven på grøntsagerne klar til 5 timer i ovnen.DSC_9649
Det smarte ved en Römertopf er, at maden laver sig selv i ovnen imens du kan have travlt med at lave andre gøremål. Nyde livet f.eks.? Vi tog i biografen og det var SÅ skønt at der ventede os lækkert mad, da vi kom hjem igen 🙂DSC_9651Sådan ser oksestegen ud, når I kommer sultne hjem. Uhm sikke en lækker mør oksesteg! 🙂DSC_9716Hvis du ikke er fan af øl, så kan det være du tænker: “Smager den sauce ikke bittert af øl?”

Næh – det var den lækreste sauce og mine børn slubrede den i sig. Først bagefter fortalte jeg at saucen var kogt på øl. “Ej passer det mor??”
DSC_9731 Altså nu drister jeg mig til at vise et foto at denne himmelske gudespise, selvom den desværre ikke præsenterer sig alt for godt. Som du nok kan se, var kødet så mørt at det nærmest var pulled….beef?

Ølbraiseret oksebov i Römertopf

Kønt ser det ikke ud, men lækkert var det 🙂

Invitér din familie i biffen og lad Römertopfen passe kødgryderne imens. Oksebov i øl…måske en kanditat til søndagsstegen? Her i huset var vi vilde med retten, så spring du bare på 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •