Blommer..kogte blommer…blommesuppe…blommesirup?

Jeg har en god kollega! En rigtig god kollega. Lige for tiden er hun særligt god. Hun kommer nemlig med blommer! Til mig! Store poser fyldt med de lækreste sødeste blommer.

Reine Claude-blommer hedder de og de ser sådan ud. En anden god kollega fortalte historien om den grimme dronning blommerne er opkaldt efter. De ser ærligt talt også lidt sure og utilnærmelige ud udenpå, men indeni må den dronning altså have været god og sød.

De er FANTASTISKE de grønne blommer!

Der skulle laves marmelade skulle der! Det kan ski da ikke være så svært??

Blommer renses, syltesukker i, lidt stødt kanel og vanille.

Voila. Glassene var klargjort, skyllet i Atamon. Men hov. Hvad sker der nu? Det er jo slet ikke marmelade?!!! Det er jo blommesuppe???

Hvad gør man så? …..Der må vel kunne ske en form for fordampning? Hvad nu hvis man bare lade suppen koge? Koge lææænge???

OK Så!

10 timer senere….

Blommesuppen forvandledes langsomt til blommegrød som langsomt forvandledes til en slags …blommesirup? Meget stærk krydret og meget intens i smagen. Indkogte blommer?? Meget speciel, men blommemarmelade er det ikke. Hvad er det mon så og hvad kan det mon bruges til? Siruppen bliver IKKE smidt ud, hallo den har jo taget 10 timer at lave. Gode råd til hvad jeg kan bruge den til modtages meget gerne! 🙂

Skulle hilse og sige at siruppen smager himmelsk på en ostemad, selvom jeg dog er den eneste herhjemme der har lyst til at smage.

Jeg har foræret min kollega et glas. Hm, hm kan man mon det når den egentlig er et flop? Det er vist ikke helt comme-il-faut?? 😉 Men hun blev glad! Også efter en test-snusning. Mon så ikke det går??? 🙂

 

GRRRR! I opskriften stod INTET om at blommesaften skulle sies fra inden kogning. Der stod heller INTET om at man tilrådes at bruge marmelit. Altså jeg er jo en komplet marmelade-amatør der knap ANER hvad marmelit er og hvor man køber det. Tror dog vist snart at jeg skal til at finde ud af det hvis mit næste marmeladeeksperiment ikke også skal ende ud som indkogt sirup! 🙂

Til denne suppe/grød/sirup er brugt ca 2 kg blommer og 1 kg syltesukker. 1 spsk. kanel og 1 spsk vanille.

Prøv gerne at gøre mig kunsten efter. Hæld GERNE blommesaft af inden du koger, med mindre du har 10 timer at tilbringe ved komfuret til indkogning af suppe. 😉

Har du helt med dine marmeladeeksmperimenter? Jeg har et indædt had-kærlighedsforhold til marmelade-tjansen. Successerne er fantastiske men fiaskoerne ligeså dundrende. Jeg lykkes ca. hver anden gang. Har du bedre held?

Gode marmeladefiduser modtages meget gerne.

Jeg HAR bestemt marmelade-ambitioner. VIL lave min egen æblemarmelade med vanille og ingefær. Sidst jeg prøve mugnede 10 glas for mig. TRODS kogning, atamon und so weiter. God dammit. Det må da kunne lykkes…..

Hører gerne fra dig! 🙂

Mere inspiration

5 Kommentarer

 1. Conni 11. april 2014 af 10:38- Svar

  Står med en stor gryde blommer kogt og kogt , men en meget besk smag, trods sød nok. Kommet vand i , uden held . Hjælp hvad gør jeg ??? Gode råd tak

  • Gitte Hansen 11. april 2014 af 21:37- Svar

   Uha Conni, det er lidt sent jeg svarer, men håber dit projekt lykkedes. Hvad der er gået galt kan jeg ikke helt gennemskue, måske det har været bitre blommer fra starten? Nogle blommer er sure og bitre i hinden, kan det mon være derfor?
   Mnage hilsner
   Gitte

 2. Nada Louise Cay 31. august 2012 af 10:47- Svar

  Blommesirup, lyder da slet ikke så tosset.

  Jeg kan ikke helt gennemskue om du har ladet det KOGE i 10 TIMER?? I så fald kunne det være der processen er gået galt. Marmelade skal oftest kun have et opkog, og derefter simre. Og ikke i særlig lang tid. Medmindre du tilsætter krydderier og gerne vil have de trækker ud i marmeladen. Men den kan man også sikre ved at komme krydderierne i en engangssi, koge dem med op, og ellers lade det trække når marmeladen køler ned.
  Det er meget afhængigt af frugten eller bærrets pektin indhold – det med hvor stift det bliver. Derfor har jeg altid en pose stivelse liggende, er ikke meget for at bruge den slags tilsætningsstoffer, men det er omvendt også synd at lade gode varer forgå. Invester evt i den grønne syltebog, det indledende kapitel er god basis viden for sylterier.
  Umiddelbart kan du sagtens komme indholdet i en gryde igen, hæld evt noget af saften fra (si det evt), og kog en ny omgang op. Jeg ville nok gøre et forsøg med en enkelt portion.
  Fornylig lavede jeg denne sur-søde blommekompot: http://lacucinanada.com/category/hovedretter/sur-sod-blommekompot-og-syltede-selleri/, der smager helt vidunderligt til mørkt kød eller ovenpå en stærk ost!
  Held & lykke med din videre syltning.
  Mvh La Cucina Nada

  • Gitte Hansen 31. august 2012 af 23:28- Svar

   Hej med dig og tusind tak for din hilsen med gode ideer. Ja altså de der 10 timer var jo hård nødvendighed. Det var komplet suppe og jeg var stædig, tænkte at det snart ville tykne. Log det simre indtil noget væske var fordampet. Havde intet stivelse (bruger du marmelit?) og gad ikke handle. Tænkte at når det ikke stod i opskriften ja så måtte det vel kunne stivne af sig selv? Ja er bare en glad marmelade-amatør ;-).
   Burde nok være lidt mere omhyggelig med at afveje frugt og sukker og den slags. Denne gang var det bare blommer og sukker jeg pøsede i uden at måle op. Jeg smagte til med supper og jeg målte ikke blommerne af. Men hold da op! Der er da godt nok overraskende meget vand i blommer har jeg så fundet ud af 😉
   Har ikke givet op. Næste gang vil jeg si “suppen” hvis den bliver for tynd, men tænker, sier man så ikke noget af smagen fra eller hvad?
   Jeg er SÅ taknemmelig for at have fundet sådan en sylteguru som dig. Tusind tak for dine stald-fiduser og link til lækker blommekompot 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Gitte Hansen 28. august 2012 af 06:45- Svar

  Tak kære piskeris. Sirup på tykmælk og is og…Ja måske min sirup alligevel har en fremtid? 😉 Godt også med opskrifter på den der marmelade det MÅ kunne lykkes mig at lave! 🙂
  TAK og hyggeligt du har lyst til at kigge med
  Mange hilsner
  Gitte

Læg en kommentar