Blommesaft. I dag får du opskriften på den dejligste saft du kan lave med blommer eller mirabeller.
Uhm en dejlig saft, der smager sødt, friskt og lækkert. Perfekt at svale sig på, på en dejlig solskinsdag.
Det vil også være skønt med et glas hjemmelavet saft på en vinterdag. Så vil det jo næsten være som at få bragt en sommerhilsen med gode sommerminder?
På min gåtur i sommerhusområdet, kom jeg igen forbi det dejlige blommetræ, fyldt med lækre, søde blommer (eller er det mirabeller?).
Jeg er faktisk lidt i tvivl om, hvad de søde frugter er, men godt smager de. 🙂
Jeg har allerede eksperimenteret en del med de gode blommer og bl.a. lave denne lækre marmelade og bagte blommer også.
Nederst i dette indlæg kan du finde flere opskrifter med blommer.
Måske du også finder et blommetræ på din gåtur, ellers måske du har et blommetræ i din have?
Er det svært at lave blommesaft? Næh slet ikke. Det kan sagtens laves uden saftpresser
Det er først det sidste år jeg er begyndt at koge saft.
Saftkogningen mindes jeg fra min barndom, hvor min mor svedte i køkkenet med saftpresser og andre saft-remedier. Måske det er dét, der har afholdt mig?
Dumt! Man behøver nemlig SLET ikke få sved på panden. Det er nemlig super nemt at lave saft,
Man kan sagtens bare nøjes med at koge saft i en gryde og med en si og et viskestykke, som det eneste “udstyr”.
Jeg udstenede blommerne og det tog jo selvfølgelig lidt tid. Du kan også koge blommerne med sten, men så kan du bare ikke tjekke om de er ormefri 🙂
Man behøver ikke koge en stor portion. Det behøver ikke være så uoverkommelig opgave, at man kommer til at svede.
Du kan fint nøjes med at lave en lille portion, som I kan nå at få brugt inden for holdbarhedstiden på 3-4 uger.
Saft med Atamon vil kunne holde endnu længere, ja vinteren over eller endnu længere.
Jeg tænker at du kan koge saft af en masse forskellige bær og frugter. Jeg har også prøvet at lave rabarbersaft. Du kan tro, den også er et hit
Tro mig. Det er billigt at lave sin egen saftevand og det smager SÅ meget bedre end den læskedrik du kan købe.
Opskriften nedenfor er kun vejledende. Du kan sagtens lave saft af flere/færre blommer.
Du kan også tilsætte mindre vand, så saften bliver mere koncentreret. Du bestemmer. 🙂Glæd dig. Det er en rigtig nem opskrift på hjemmelavet blommesaft der venter dig her. Spring du bare på.
Blommesaft – få en god nem opskrift på hjemmelavet saft med blommer hér
Ingredienser
- 1300 gram blommer (udstenede) eller mirabeller eller anden frugt
- 1 liter vand
- 1 spsk vaniljesukker eller ½-1 vaniljestang
- evt. Atamon, hvis saften skal holde sig længere
- 2½ dl sukker ca. smag til. Mængden afhænger af hvor søde/sure dine bær er
Sådan gør du
- Skyl blommerne og befri dem for sten. Du kan koge blommerne hele med sten (men så kan du ikke tjekke om blommerne er ormefri)
- Put de udstenede blommer i en gryde og tilsæt vand og vaniljesukker (vaniljestang).
- Lad nu saften koge ved middel temperatur, til blommerne er udkogte
- Læg et rent viskestykke i en stor si og hæld nu saften igennem. Pres frugtkødet igennem med en grydeske, så du får mest mulig saft ud af blommerne. Jeg fik 1½ liter af denne portion.
- Det tiloversblevne frugtkød kan du spise som kompot på brød eller i kage
- Lad nu den siede saft koge lidt op og tilsæt sukker. Smag til. Mængden afhænger af hvor søde/sure dine bær er. Lad det koge nogle minutter og smag
- Skold en saftflaske og hæld nu saften direkte på flasken. Du kan bruge en tragt eller et litermål. Stil saften til afkøling.
- Den kolde saft opbevares i køleskab. Holdbarhed op til en måned. Hvis den skal holde sig længere tid, så tilsæt Atamon efter anvisninger på flasken
- Denne saft skal fortyndes ca. 1:1, men lad dine egne smagsløg bestemm
Noter
Hjemmelavet saft med blommer smager godt og så er det super nemt at lave
Det er bare så smart, at det tiloversblevne frugtkød fra blommerne, kan spises som en lækker kompot.
Pulpen smager rigtigt godt på nybagt brød, på en ostemad, i en roulade eller lagkage måske?
Blommesaften lavede jeg en dejlig sensommerdag, hvor jeg bare var ivrig efter at saften kølede af, så jeg kunne prøvesmage.
Der bliver 1½ liter ud af denne portion og jeg fortynder cirka saften 1:1. Lad dine egne smagsløg bestemme. Måske du foretrækker din saftevand tyndere/stærkere?
Hvis det er en smeltende varm sommerdag, kunne du jo vælge at tilsætte isterninger i stedet for vand? Et kølende svalende sommerhit.
Blommesaften kan også serveres som en drink – måske med et et par cl. vodka eller gin?
Uha en farlig drink, der jo smager som saftevand, men hvor alkoholen alligevel slår hårdt. Nu er du advaret. 🙂

Hjemmelavet saft smager så godt og jeg er meget overrasket over hvor nemt – og billigt – det er at lave.
Blommerne plukkede jeg helt gratis fra et træ, hvor frugten ellers ville gå til spilde. Faktisk så “kostede” denne blommesaft kun min arbejdsindsats og 2½ dl sukker og lidt vanilje.
Uhh, jeg gad godt have et frodigt blommetræ i haven, så jeg ville kunne lave meget større mængder saft.
Tænk, hvis vi kunne have blommesaft til hele året? Den vil også smage rigtig godt lun om vinteren, ligesom f.eks. varm hyldebærsaft.
Det gode er også, at blommesaften er fyldt med gode og sunde c-vitaminer.
Der er en masse gode grunde til at du skulle prøve at kaste dig i et en portion hjemmelavet saft med blommer. Du vil helt sikkert ikke fortryde det.
Har du en masse blommer, du ikke kan få brugt, så kan du få inspiration til flere nemme opskrifter med blommer her:
1.
2.
3.
4.
Min mormor brugte kun et saftklæde og tålmodighed. Hun blandede altid ribs med blommer og evt lidt rababer eller kirsebær