Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsin

  • Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsin

Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsin

Lørdag. Store bagedag. Store julebagedag.

Det var i dag vi fik indviet vores nye kødhakker. Det var i dag jeg endelig langt om længe kunne få afprøvet den sagnomspundne Madam Mangors vaniljekranse-opskrift fra 1866.

Jeg tager patent. Det blev Bagenørdens bedste vaniljekranse og jeg fik givet vaniljekransene et personligt præg. Madam Mangors vaniljekranse blev tilsat hasselnødder i stedet for mandler og et frisk appelsinstrejf. Halløj, hvor blev det altså nogle lækre vaniljekranse, meget lækrere end de originale!

Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinstrejfSprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinHvad er nu det for noget? Hvorfor nu pludselig hasselnødder i vaniljekransene? Tjo, når der ikke er flere mandler tilbage i køkkenskabet, så må man jo tænke kreativt. Jeg er heller ikke endnu stødt på kager der ikke bliver fantastiske med hasselnødder , så hvorfor ikke? Hvo intet vover, intet vinder? Jeg vandt! 🙂

Og hvad er det nu for noget med appelsin i vaniljekransene? Tjo hvorfor ikke? Appelsiner frisker op og 2 nyindkøbte net appelsiner gav mig ideer. Hvilket vovemod – at turde eksperimentere med en klassisk vaniljekranseopskrift!

Tager man ingen chancer, får man heller ikke overraskelser,  heller ikke af positive slags. Jeg tilsatte revet appelsinskal til vaniljekransene. Uh – hvilket vovemod! Hvo intet vover intet vinder. Jeg vandt – igen! 🙂

DSC_9481Er du til mere klassiske vaniljekranse, og tør du ikke eksperimentere med traditionerne, så brug mandler i stedet for hasselnødder. Appelsinskallen kan du jo også fint udelade. Gør du det, er dagens opskrift en tro kopi af de lækre Madam Mangors vaniljekranse – og det passer. De er DØDLÆKRE, sagnomspundne og julens bedste!

I følge Den Gamle By er opskriften fra 1866, og stadig den opskrift der bages dér. Den må du altså prøve, hvis du ikke kender og bruger den allerede  🙂Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsin

Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinstrejf
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinstrejf
Forfatter:
: Jul hos Bagenørden
: Brød og kager
Portioner: 90 stk.
Det skal du bruge:
  • 250 gram fintblendede hasselnødder (eller søde mandler)
  • 1 hel blendet vaniljestang
  • 500 gram hvedemel
  • 250 gram sukker
  • 350 gram smør
  • 1 æg
  • Evt. skal af 1-2 appelsiner (øko. ubehandlet)
Sådan gør du:
  1. Blend hasselnødderne eller mandlerne
  2. Blend vaniljestangen med de sidste nødder/mandler. Jep - hele stangen skal blendes, med marv og stang og det hele. Den kan sagtens blendes fint - men blend sammen med nødderne, så er det nemmest.
  3. Bland sukker med mel og tilsæt de blendede nødder
  4. Hak smørret i og rør dejen godt. Brug gerne køkkenmaskine. Det er en tung, fast, dej at røre.
  5. Saml dejen med ægget. Rør godt.
  6. Tilsæt nu evt. revet appelsinskal og rør godt.
  7. Stil dejen til afkøling i minimum ½ time. Fordel den evt. i mindre klumper, så afkøler den hurtigst.
  8. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  9. Form kranse. Tril i hånden eller form rigtige kranse med en kødhakker med vaniljekransestjerne i. Kagerne flyder ikke meget ud og der kan være ca. 30 pr. plade
  10. Lad vaniljekransene afkøle helt på bagepladen, før du sætter dem i ovnen, så undgår du at de flyder ud.
  11. Bag vaniljekransene ca. 10-11 min. v. 175 grader varmluft. Vaniljekransene er færdige når de er gyldne og sprøde.
  12. Lad vaniljekransene afkøle helt, før de puttes i tætsluttende kagedåser med låg.
  13. Kan evt. pyntes med chokoladestriber henover - hvis du er rigtig dristig. 😉

DSC_9482Det er megasmart med sådan en kødhakkefidus, og hvordan har vi dog kunnet klare os uden? Tak til søde svigermor for den gave. Den skal nok blive flittigt brugt 🙂

Hvordan bevarer vaniljekransene formen uden at flyde ud? 

Et godt tip er at lade vaniljekransene køle helt af før bagning. Helt perfekt, at julemåneden falder i december, hvor der er koldt udenfor. Det er oplagt at lade de ubagte vaniljekranse køle af i det fri. Jeg har opstillet et lille bord lige udenfor døren. Har køler mad, kager, brød og andet af. Smart – bare lige et fif fra mig til dig. Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinHvis du følger med i mine skriblerier på Facebook, vil du vide, at vores køkkenmus i morges slap ud i det fri. Hvilken fest!

Men hvad nu med kagerne, vil du nok tænke? Nu står de jo ude i muse-domænet? Kagerne afkølede på et højt bord med smalle ben. Tror faktisk ikke nogen mus kunne, eller ville gide, kravle derop? Katte gider ikke sukkerdeje – heldigt. Kallehunden er meget interesseret, så den har vi helt styr på når der er kageafkøling udenfor. Stakkels lille Kallehund 🙂

Totalt lækre vaniljekranse – med et frisk strejf appelsin og en kraftigere nøddesmag, end ellers. Mandler er søde i det, hasselnødder har mere “kant”. Jeg stemmer klart for, at hasselnødder introduceres i vaniljekransene verden over! Patentansøgningen ligger allerede klar! 🙂

Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinHer i husets er vi nu klart fortalere for hasselnødde-kranse med appelsinsmag. Appelsinsmagen er ikke markant, med skal fra kun 1 appelsin. Tag chancen – du vil ikke fortryde det. Brug også gerne skal fra 2 appelsiner, hvis du vil have endnu mere frisk appelsinsmag i dine kager.

Skal kransene være rigtigt festlige, kan du pynte med chokoladestriber henover, efter kagerne er afkølet. Det ville smage lækkert og gøre dem endnu smukkere.

Vi var faktisk rigtigt stolte af dagens vaniljekranse, både hvad angår smag og udseende. Jeg er glad for, at vi lod kransene afkøle før bagning. Jeg er sikker på det er derfor de bevarede formen så flot? Se lige! Er vi ikke dygtige? Det var min datter og jeg der havde verdens bedste teamwork. Også i dag.Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinSynes du det lyder besværligt at lave vaniljekranse?

Det er det slet ikke. Se lige her hvor let det er:

Når der står i opskriften at du skal bruge smør, så er det fordi det er det bedste at bruge i småkager, hvis du spørger mig. Jeg går aldrig på kompromis, slet ikke med julesmåkagebag. Jeg synes smør giver den helt rette smag og sprødhed til især småkager. Du vil ikke fortryde. Det er smørret’ der gør’et. 🙂DSC_9474 Jovist skal der bruges en del smør i denne opskrift, men tænk på, at der bliver næsten 100 vaniljekranse. Nok til 2 store småkagedåser.  I den målestok er det vist ikke så slemt. 
Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsinDagslyset svandt og hvor er det  altså svært at tage smukke billeder af lækre kager, når lyset er væk. That’s it. Sådan så kagerne ud kl. 19 – efter afkøling. I morgen venter atter en dag. Måske jeg skyder lidt flere vaniljekranse billeder til dig dér?Sprøde vaniljekranse med hasselnødder og appelsin

Håber du har haft den skønneste mest julede lørdag. Det har jeg. Vi har hygget os med store bagedag og fortsætter igen i morgen. Vi skal tænde stearinlyset i adventskransen og måske mor byder på en ekstra julesmåkage. Ingen gaver??

Næh- jeg har slet ikke styr på adventsgaverne i år, men til gengæld har jeg RIGTIGT godt styr på julesmåkagerne. Dem er der heldigvis allerede rigtigt mange af i kagedåserne, og teenagerne er begejstrede. Vi er heldigvis enige her. Det gælder jo om at have styr på sine prioriteter. 🙂

Rigtig god adventssøndag til dig / Julehilnser fra Gitte

Mere inspiration

Læg en kommentar