Brød i gryde med soltørret tomat. Her får du opskriften på det lækre sprøde grydebrød i en version med soltørrede tomater.
Forleden dag var der suppedag på matriklen og til suppedag hører der er et godt brød.
Når man vil bage et godt brød, hvad så med at bage Verdens Bedste Brød – det lækre brød i gryde?
Jeg har eksperimenteret med at bage Verdens Bedste Brød i forskellige varianter, f.eks. en grov variant og en lys variant.
En hvidløgsversion har jeg også prøvet og i dag prøvede jeg at krydre grydebrødet med hvidløgspeber og soltørrede tomater.
Hvad er et “Verdens Bedste Brød”?
Brødet er kendetegnet ved at opskriften er meget enkel og let at lave – en helt æltefri dej. Når dejen er rørt, skal den langtidshæves og herfter bages i gryde ved meget høj temperatur.
Skorpen på brødet bliver meget sprød og det får en blød blød luftig krumme. Det er ikke helt skævt at brødet også kaldes Verdens bedste brød.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på lækre versioner af det gode brød. Her dagens version med soltørret tomat :
Brød i gryde med soltørrede tomater – få en god nem opskrift på madbrød hér
Ingredienser
- 5 dl. vand
- 600 gram hvedemel - ca. 10 dl erstat gerne halvdelen med en grovere melsort f.eks. fuldkornshvedemel eller grahamsmel, det gjorde jeg
- 1 tsk salt
- 3-5 gram gær tærgær kan bruges i stedet for
- 3 tsk hvidløgspeber kan udelades
- 100-150 gram soltørrede tomater kan udelades eller erstattes med f.eks. løg eller oliven
Sådan gør du
- Rør gær med vand og rør hvedemelet i. Tilsæt salt. Stil dejen til hævning på køkkenbordet, under film, til om eftermiddagen. Hævetid 5-7 timer
- Når dejen har hævet 5 timer, vender du den rundt så den falder lidt sammen. Herefter skal den gerne hæve yderligere 2 timer.
- Den sidste halve time inden varmes din støbejernsgryde op i ovnen på 250 grader i min. 20 minutter. Ovn og gryde skal være rygende varme. Hvis gryden er for kold, kan dit brød hænge i. Drys evt.lidt mel i bunden af gryden.
- Dejen hældes herefter i den varme gryde. PAS PÅ FINGRENE
- Brødet bages ved 250 grader varmluft med låg på i en halv time. Det sidste kvarter bager brødet uden låg, så bliver skorpen allersprødest.
- Lad brødet hvile gerne minimum ½ time før du udskærer det
Noter
Du skal være obs på om din gryde - og låg - kan tåle den høje temperatur.
Soltørret tomat kan erstattes med f.eks. oliven, men du kan bage brødet uden "fyld".Verdens Bedste Brød – nu som lækkert madbrød med soltørret tomat
Her ser du dejen med soltørrede tomater og godt med peber i dejen. Den nemmeste dej at røre.
Sådan ser det ud hvis man stiller sin dej til hævning i en skål der er for lille. Ja selvom der ikke er meget gær i, hæver dejen eksplosivt alligevel.
Dejen hældes herefter i den varme gryde. Er gryden ikke varm nok kan du risikere at dit brød sidder fast, så drys evt. lidt mel i bunden.
Gryden skal være rygende varm. PAS PÅ FINGRENE, den er dødsensfarligbrændende varm den gryde og låget også.Kan du fornemme den knasende sprøde overflade her?
Et brød i gryde smager fantastisk til suppe, med iskoldt smør på, eller med en skive ost. Det lækreste madbrød.
Hvis der skulle blive lidt brød til overs, så kan du f.eks. bruge det til tomat bruschetta dagen efter. Du kan også smøre skiverne med hvidløgssmør og gratinere i ovn eller airfryer?
Verdens Bedste Brød den ene dag, gratineret madbrød dagen efter.
Brødet fik en god smag af solltørret tomat og hvidløgspeber. Grydebrødet havde godt af den ekstra smag og det smagte skønt lunt og koldt dagen efter.
Velbekomme. Verdens Bedste Brød i mange varianter kan anbefales! 🙂
Få flere opskrifter på Verdens bedste brød eller grydebrød her:
1.
2.
3.
4.
5.
Ser lækkert ud! Har du nogen tips til hvordan man får en gylden og ligeså sprøg skorpe i ovnen? 🙂