Clafoutis er en fransk dessertkage, der oprindeligt laves med kirsebær. Her får du opskriften på en meget nem fransk kirsebærkage.
Jeg elsker bare de nemme kager og her får du opskriften på endnu én.
Hvad er clafoutis?
Clafoutis betyder “at fylde i” på fransk. Faktisk så er det en slags ovnbagt pandekage fyldt med bær eller frugt. Du skal bruge få enkle ingredienser du med garanti har i dine køkkenskabe.
Dejen er en slags tynd pandekagedej, der hældes over frugten. En super nem kage, der også er fedtfattig, for du kan bage den helt uden smør. Der er heller ikke så meget sukker i, så det er også én af de lidt sundere kager.
Oprindeligt laves kagen med kirsebær, men den er også god med andre bær/anden frugt. Prøv f.eks. denne clafoutis med jordbær eller denne med rabarber.
Jeg elsker jo at eksperimentere og har prøvet at bage clafoutis kager i flere afskygninger. Uhm glæder mig også til at prøve at lave en variant med pærer, æbler, brombær? Kun fantasien sætter grænser.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på nemme dessertkager og tærter med bær eller frugt.
Opskriften på clafoutis med kirsebær er rigtig nem og du får den lige her
Clafoutis – nem opskrift på fransk kirsebærkage
Ingredienser
- 250 gram kirsebær + 2 spsk sukker ca. Andre bær kan sagtens bruges. Frosne kirsebær kan bruges, men vend dem med lidt kartoffelmel/sukker først.
- 2 æg
- 90 gram sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 dl mælk gerne sødmælk eller fløde
- 1 knivspids salt
- 75 gram hvedemel
- Flormelis til drys
Sådan gør du
- Udsten kirsebærrene og dup dem tørre. Vend dem med 2 spsk sukker. Er bærrene meget sure, så tilsæt evt. lidt ekstra sukker. Lad bærrene trække imens du laver dejen.
- Pisk æg, sukker og vaniljesukker sammen med mælk eller fløde
- Bland salt med hvedemel og pisk det i dejen. Rør til der ikke længere er klumper i. Dejen bliver som en tynd pandekagedej.
- Smør et lille dejfad og hæld halvdelen af dejen heri. Fordel kirsebærrene i dejen. Mit fad målte 10 cm x 30 cm. Andre fade kan bruges. Forbag kagen 10 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn) til bunden har sat sig.
- Tag kagen ud af ovnen og fordel resten af dejen ovenpå. Bag nu kagen yderligere ca. 20-25 minutter v 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). En Clafoutis hæver op som en soufflée under bagningen og falder sammen bagefter.
- Din clafoutis er færdig når den har sat sig og er blevet fast i konsistensen og gyldenbrun i farven. Indeholder dine bær meget væde, skal din kage måske bage lidt længere tid.
- Drys med flormelis efter afkøling. Kan nydes som den er eller serveres med flødeskum til
Noter
Prøv en nem fransk kirsebærkage med friske kirsebær – lavet med en tynd ovnbagt pandekagedej
Skønt med kager man kan lave på ingen tid og med få ingredienser. Smart også at man kan bruge lige den frugt eller de bær, der er i sæson, eller som man har i sin have, køleskab eller frugtskål.
Prøv en luksus version af clafoutis kagen
Jeg brugte bare mælk til dejen. Vil du gerne bage kagen i en luksus version, så kan du bruge fløde eller sødmælk, så bliver konsistensen endnu mere cremet. Du kan også smelte 30-40 gram smør og tilsætte til dejen, men den er også fin uden.
En clafoutis bages som regel i to omgange. Først bages halvdelen af dejen, enten alene eller med frugt på. Herefter hældes resten af dejen over og kagen bages færdig.
På den måde kan tilberedningstiden forkortes en del. Du kan også bare hælde al dejen over bærrene på én gang, men så skal kagen bage lidt længere tid.
Clafoutis kager hæver op under bagningen a la en soufflé og falder sammen igen, efter kagen er taget ud af ovnen.
Konsistensen bliver lidt som en slags bagt budding eller ovnbagt pandekage?
Kan man lave en clafoutis med frosne bær/frossen frugt?
Ja det kan du sagtens. Vend dog gerne bærrene med lift kartoffelmel iblandet lidt sukker først. Det vil opsuge noget af væden.
Har du mange kirsebær i haven, så prøv også denne lækre kirsebærkage med crumble. Disse kirsebærmuffins er også super lækre og saftige.
Rigtig god fornøjelse med den franske kirsebærkage. Den må du da prøve til din familie eller dine gæster.
Få flere opskrifter på nemme kager med bær her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.