•  
 •  
 •  
 •  
 •  

DSC_0282

Stormen raser. Al udkørsel frarådes og vejrværternes svipsere gør at “unødig ophold indendørs frarådes” eller “al ophold på Bornholm frarådes”. Uha så er det jo ikke let!? Hvad skal man stille op og hvad skal man fordrive tiden med? Se vejrblæste vejrværter vakle i vinden i det vestjyske? Igen,igen høre om aflyste tog eller?

Man kunne da også finde på hyggeligere og lækrere ting at foretage sig? Bodil er en furie som har lagt det meste af Danmark ned. Hvad andet ville kunne gøre hende blød i knæene end en portion bløde flødekarameller?

DSC_0276

Karamel-ideen, hvordan opstod den? Tja tjo, fordi der lige præcis var 2½ dl. fløde tilovers i denne karton. Oh la la FLØDEkarameller! DSC_0236 Her kommer opskriften på de lette og lækre flødekarameller, der dog endte som karamelbrud, men mere herom senere:

250 gram sukker

2½ dl. piskefløde

1 tsk. vanillepasta (eller korn fra 1 vanillestang)

1 dl. glucosesirup

25 gram smør

Drys: 3-4 spsk hakkede ovnristede hasselnøddekerner (kan du ikke købe nogen uden skal, så rist dine hasselnødder 10 minutter i ovnen v. 125-150 grader varmluft)

½ tsk. grofthakket salt

DSC_0281

Sådan laver du flødekarameller/lækre karamelbrud:

Smelt sukker ved svag varme. Pas på, jeg mener SVAG varme. Rør undervejs. Jeg lod ikke sukkeret smelte helt, men bare lidt. Jeg er varsom med den karamel! Bare få minutter uden opsyn og den er brændt af. Pas på. Jeg tilsatte måske smørret lidt for tidligt? Hvis du har tid til at stå og røre, så kan du måske godt skrue lidt mere op for temperaturen og vente med smørret, til alt sukkeret er opløst? (jeg stormede rundt og lavede aftensmad imens, og havde ikke et helt så vågne “karamel-øjne”, så jeg brugte den sikre vej: svag varme)

Brug en røreske af træ eller silicone. Jeg har “ofret” mange grydeskeer på karamel-kontoen. De smelter simpelthen p.g.a. varmen, men træ-grydeskeen holder, og er nem at gøre ren bagefter (gryde og grydeske skal blot i blød et par timer). HUSK brug IKKE en almindelig dejspatel, når du skal skrabe gryden ren for den sidste karamel. Den vil smelte! Brug en metalkniv f.eks.

DSC_0253

Når du laver lækre flødekarameller, så skal du da bruge rigtigt smør. Selvfølgelig da!DSC_0239Jeg har jo flere gange skrevet om den lækre vaniljepasta jeg købte på Sweets, og den er virkelig lækker. Kun de bedste ingredienser skal i lækre flødekarameller, og 1 teske vanillepasta – DET er lækkerier! 1 teske svarer til en vanillestang. Bland vanillepastaen eller marven fra vanillestangen med sukker og smørblandingen.DSC_0255 Nu begynder karamellen at karamellisere, og lad sukkeret smelte helt,. ved svag varme. Nu skal du være obs. hele tiden. Vågne karamel-øjne! 🙂DSC_0259 Jeg tilsatte 1 dl. glucosesirup, fordi karameller bare bliver bedre med den dér glucose. Siruppen kan købes i alle større supermarkeder og glucosen gør, at karamellen ikke krystalliserer og den søder jo også. Dejligt med sukkersøde karameller! Jeg fik en bøtte glucosesirup tilsendt fra Dansukker og jeg skyndte mig at sige….JATAK!

Den får hurtigt ben at gå på i julens karamel-kogerier 🙂DSC_0261Tilsæt nu fløden, i en tynd stråle, så den ikke når at afkøle sukkermassen alt for meget. Rør godt. Karamellen vil bruse op, når fløden kommer i, men det er kun de første par minutter. Temperaturen er stadig svag/middel varme.

Nu skal karamellen boble og simre langsomt. Vi spiste aftensmad imens, og jeg rørte i ny og næ og brugte igen devicen: Svag varme og sjældnere opsyn. Hvordan finder man ud af om karamellen er færdig?

 • Du kan lave karamelprøven: dryp en smule karamel i en glas koldt vand, og kan du trille en kugle, er den ved at være fin.
 • Når karamellen begynder at slippe grydens bund, er den også ved at være færdig.  Ønsker du en toffee-agtig karamel, skal du have karamellen af lidt før. Min kogte 20-30 minutter ved svag varme, og som du vil se om lidt, så endte den ud som karamelbrud, altså som helt hård karamel. Ønsker du en blødere karamel, så kan du måske nøjes med den halve tilberedningstid?

DSC_0267Når karamellen er færdig hældes karamellen ud på en bageplade med bagepapir. Brug grydeskeen til at trække karamellen ud med. Jeg kan godt lide tynde hårde karameller, så mine blev ½ cm. tykke. Toffeekarameller er jo tykke og bløde. Your choise 🙂

På Sweets-messen købte jeg også disse lækre italienske hasselnøddekerner. Jeg tænkte, at de måtte smage godt på karamellen? Jep, DET gjorde de!
DSC_0269 Jeg hakkede hasselnøddekernerne groft og dryssede dem ud på den endnu varme karamel. DSC_0270 og alligevel var jeg vist lidt for sent ude. Karamellen stivnede lidt for hurtigt, så hasselnødderne nåede ikke at trænge ordentligt ned i massen. Jeg trykkede dem ned med hænderne, men alligevel lidt ærgerligt, at flere af nødderne ikke nåede at få fat. Tænk lige over det når, når du laver karamel. Drys hasselnøddekernerne på straks, og det samme gælder jo også med saltdrysset 🙂

DSC_0273Jeg lod karamellen stivne helt og gode råd var dyre. Min karamel var jo blevet alt for hård, så jeg måtte lave brud istedet. Hvordan laver man så brud? Jeg brugte min skarpeste kniv som jeg hakkede brudene i stykker med. En værre larm, sagde min familie. Ja det larmer at have en karamelkoger igang 😉

DSC_0277Lækre lækre karameller! Jeg elsker de hårde bolscheagtige karameller, og fordelen, i forhold til fudge, er, at man ikke spiser så mange så hurtigt, simpelthen fordi, at det kan man ikke 😉
DSC_0278Jeg fandt min fineste julegodte-dåse og fyldte madpapir i bunden og lagde karamellerne lagvis, efter afkøling. Uhm lækre og nemme karameller!

Prøv dig lidt frem med konsistensen. Er du til hårde/bløde? Er du til hasselnødder/chokoladeovertræk? Du er nødt til at afprøve og udforske forskellige karamel-varianter 😉

Uhm lækre karamelbrud!. Skønt med julemåned, hvor man har lyst og lov til at skeje vildt ud med godte-lækkerierne 😉
DSC_0287


 •  
 •  
 •  
 •  
 •