Knasende sprøde lækre knækbrød med majsgryn og 1000 kerner

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

DSC_8241

Knasende knækbrød med gode saltdrys. Ja tak!

En god lang lørdag blev tilbragt i læsestolen i selskab med en god bog: Svalens graf af Sissel-Jo Gazan. Skøn måde at tilbringe lørdagen på! Spændende fængslende bog fra side 1. Skynd dig at få fingre i den bog. Jeg giver den mine allerbedste anbefalinger. Sissel-Jo skriver hamrende godt. Jeg er topfan!

Bogen var så spændende, at jeg ikke kunne løsrive mig og gå i køkkenet og bage 1000 ting og lave mad i timevis, sådan som jeg plejer om lørdagen.

2013-09-14 19.12.52På et tidspunkt trængte jeg alligevel til at føle mig bare en lille smule produktiv. Knækbrødsdåsen var tom. ØV! Knækbrød nu!! Kage havde jeg ikke lyst til. Jeg havde lyst til knasende lækre knækbrød med lækker saltsmag! og sådan blev det.

Jeg har lavet knækbrød flere gange, men prøver altid at variere opskriften. I dag blev knækbrødene lavet med ekstra salt og majsgryn. Jeg tænkte at majsgryn ville give en ekstra sprødhed og en god smag? Ja! De knækbrød blev så lækre, at de to fyldte bageplader nærmest forsvandt, allerede inden jeg nåede at fylde knækbrødsdåsen påny! 😉

DSC_8237

Her kommer opskriften på de knasende lækre knækbrød med majsgryn og 1000 kerner:

1 dl. havregryn,

1, dl græskarkerner,

1 dl. sesamfrø,

1 dl. solsikkekerner,

1 dl. hørfrø,

1½ tsk. salt (+ lidt til drys),

1 tsk. bagepulver,

2 dl. vand, 1 dl. olie,

2 dl. majsgryn (evt. erstattet af alm. hvedemel)

2 dl. hvedemel.

Umiddelbart ser ingredienslisten jo alenlang ud, men hvis du kigger efter vil du opdage at du nok har de fleste af kernerne i køkkenskabet. Mangler du f.eks. græskarkerner, så fordobl bare mængden af en af de andre slags kerner. Der er da ikke 1000 forskellige slags kerner i, tænker du? Næh ikke forskellige slags, men hvis du tæller efter, kerne for kerne, kommer du langt over 1000. Skal vi vædde? Du tæller! 😉

Prøv at lave en variant med tørret parmesanost, paprika, chili eller et andet yndlingskrydderi?. Prøv at drys med lidt ekstra salt (som jeg gjorde), hvidløgssalt eller pensl med vand og drys med sesam. Opskriften kan varieres i det uendelige, og du kan sætte dit eget præg. .

Fremgangsmåde:

Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt vand og olie.DSC_8221 Har du ikke majsgryn, har du måske majsmel? Har du ingen af delene, kan majsgryn/mel sagtens erstattes af almindeligt hvedemel. DSC_8222 DSC_8223

Nedenfor kan du fornemme dejens konsistens. Hård og fast. Rør gerne dejen med en røremaskine, men den kan sagtens også røres med håndkraft. Det gjorde jeg. Med en solid træ-røreske, der ikke kan knække. DSC_8235

 Bliver dejen for tør, så tilsæt lidt ekstra olie, 1 spsk. af gangen. Dejen skal blive en hård fast klump.

Del dejen i to lige store klumper og læg den ene klump på et stykke bagepapir. Læg et andet stykke bagepapir henover og rul nu dejen ud med en kagerulle. Det er hårdt arbejde, skulle jeg hilse og sige, men det er besværet værd. Dine anstrengelser lønner sig!

Sørg for at dejen bliver rullet godt ud til alle kanter, og den skal helst rulles så tyndt ud som muligt, så bliver knækbrødene sprødest. DSC_8236Brug en pizzaskærer til at skære knækbrødene ud med. Rimeligt vigtigt punkt, hvis du vil undgå at få ét bradepandestort stykke knækbrød 😉

Drys evt. let med et ekstra lag fint salt, paprika, hvidløgssalt eller hvad du nu foretrækker. Måske du slet ikke foretrækker at drysse med noget?

Rul den anden dejklump ud også og bag begge bradepander i ovnen på 175 grader varmluft i ca. 15 minutter. Kig til dem et par gange.

Når knækbrødene er gyldne og sprøde i kanten, er de færdige. Knækbrødene i midten vil føles lidt bløde, men de bliver sprøde når de afkøler på en bagerist. Flyt hurtigt knækbrødene over på risten. Føles de alt for bløde, skal du måske give dem et par minutter til. Tag evt. knækbrødene i kanten af, inden du sætter pladen ind igen. Kanterne bliver først færdigbagt. Prøvesmag evt. en “knækbrødskant”, imens du venter på resten. Uhm! 🙂

DSC_8237 Så er der knækbrøds-servering!

Knækbrødene smager fantastisk som snack alene eller med en skive ost på. Smager særligt godt med cheddarost på. Smager også godt med smør og pålægschokolade på!

Servér knækbrødene til et brunchbord, til velkomstsnack til gæster, som chips-erstatning til familien lørdag aften…

DSC_8239

Hav altid en knækbrødsdåse stående på køkkenbordet, som familien kan gå i, når de kommer sultne hjem fra skole og job. Et par knækbrød klarer den værste sult og efter sådan et par stykker kan man godt klare at vente på aftensmaden, og endnu bedre: man undgår at falde for de værste “sukkerfristelser”,

Kaloriemæssigt er de jo nok noget af en bombe, med alle de olieholdige kerner, men jeg tænker at det er det sunde fedtstof? Og den tanke hjælper gevaldigt! 🙂

God fornøjelse med dine knækbrød! DSC_8240

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

12
Skriv en kommentar

8 Kommentar tråde
4 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
4 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Mette Hansen

Hej Gitte

Vi levner altid så frygtelig meget rugbrød, fordi ingen af os gider tørt brød i madpakken ? Det er selvfølgelig noget spild, så jeg har eksperimenteret med rugbrød i knækbrødet.
Det blir de altså virkeligt sprøde af!
Jeg erstatter majsgryn med ristede (pas på de ikke får for meget ristning!), pulveriserede rugbrødsskiver. Jeg bruger en minihakker. Knækkerne er gode med pålæg – de har en ‘mørk’ smag (som blir for meget hvis rugbrødet ristes for hårdt)

Mette

Dejligt at være så forskellige – har selv omregnet til gram fordi jeg synes at det er nemmeste med skålen og bare hælde det hele op 🙂
Og nej – ikke prøvet andre varianter – tror ikke det vil falde i god jord herhjemme 😉

Mette

Nå ja – og jeg erstatter noget af hvedemelet med rugmel – er faktisk oppe på 75 g rugmel og 125 g hvedemel. Bare for at gøre dem grovere – og de smager stadig godt!

Piskeriset

Godt spørgsmål. Nok noget med krydderier i 🙂

Piskeriset

Mmmm… kan være man snart skal bage noget knækbrød igen. Godt ser det ud 🙂

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer