Rabarbersaft – rabarbersødme – sommersmag på flaske.
I dag får du opskriften på nem og lækker hjemmelavet rabarbersaft med vanilje, der kan laves på ingen tid.
Hvis du har mange rabarber i haven og gerne have lidt afveksling fra rabarberkagerne og rabarberdesserterne, så prøv at koge en portion rabarbersaft. Rabarbersaft smager skønt!
Den kan drikkes både som saft eller blandes i lækre sommerdrinks. Prøv den f.eks. i Mojitos, cocktails og måske også i en frisk og sommerlig Gin og tonic?
Saften vil også kunne fryses og nydes som rabarber-ispinde tænker jeg? Kun fantasien sætter grænser 🙂
Den første flaske rabarbersaft er en ægte forårsbebuder. Heldigvis er rabarbersæsonen lang.
De første rabarber ser vi i april og jeg plukker rabarber så længe de bliver ved med at give.
Naboens og mine forældres rabarber høster jeg også og rabarberlækkerier nyder vi hele sommeren.
I dag skal du høre om rabarbersaft og glæd dig, for det både smager skønt og er super nemt at lave.
Når saften er kogt, er der en smagfuld “rabarberpulp” tilbage.
Det kan du sagtens bruge som kompot på en ostemad. Det smager også fint i lagkage eller roulade?
Hvis du blender det, vil det kunne fungere som rabarbersmør. Alt bliver brugt, intet går til spilde.:-)
Opskriften på rabarbersaft er rigtig nem. Du skal kun bruge 4 ingredienser: Rabarber, sukker, vand og vanilje.
Jeg ofrede mig og brugte en god vaniljestang til rabarbersaften. Har du kun vaniljesukker, så kan du også fint nøjes med det.
Opskriften er super nem og du får den lige her:
Rabarbersaft – få en god nem opskrift på hjemmelavet saft hér
Ingredienser
- 500 gram rabarber skåret i 2 cm stykker. Anden frugt/andre bær kan bruges
- 200 gram sukker eller 175 gram rørsukker
- 1 vaniljestang eller 2-3 tsk vaniljesukker
- 1 liter vand
Sådan gør du
- Vask og rens rabarberne. Skær blad og kun den allernederste brune del på stokken væk. Skær rabarberne i stykker på ca. 1-2 cm
- Skrab vaniljemarven ud af vaniljestangen og bland med lidt sukker, eller tilsæt bare vaniljesukker
- Hæld 1 liter vand i en gryde og put rabarberne heri sammen med sukker og vaniljemarv og den tomme vaniljestang. Gem gerne lidt sukker og smag til med det til sidst. Måske du ikke har/får brug for 200 gram
- Kog rabarberne op og lad dem herefter simre ca. 10 minutter ved middelvarme (eller til rabarberstykkerne er udkogte). Rør godt, så de rabarbestykkerne opløses
- Tag gryden af blusset og lad nu rabarbermassen afkøle i gryden i ca. 10 minutter. Smag til og tilsæt evt. lidt ekstra sukker
- Skold en flaske med patentlåg og lad den stå med det varme vand, til du er klar til at hælde saften på flaske. Det er vigtigt at den flaske du bruger er skoldet og helt ren, ellers vil det forringe saftens holdbarhed meget.
- Rør rabarberblandingen godt igennem og hæld den nu igennem en sigte. Du kan hælde saften igennem et klæde, men så får du ikke vaniljekornene med og det er ærgerligt.
- Jeg lod saften løbe direkte ned i et litermål med hældetud, smart når saften skal hældes på flaske bagefter. Mas pulpen godt med en ske, så du får mest mulig smag med i rabarbersaften
- Hæld pulpen på et skoldet syltetøjsglas - det kan fint bruges som kompot på brød, i kager og desserter
- Hæld rabarbersaften på flaske, luk straks låget og stil aften til afkøling
- Når saften er afkølet er du klar til dit første glas saft. Prøv dig frem, hvor meget saften skal fortyndes, 1:1 eller 1:2
Noter
Rabarbersaften kan holde sig på køl i 2-3 uger.
Skal den holde sig længere tid, så tilsæt Atamon efter anvisninger på flaskenDu kan lave saft med anden frugt/andre bær
Frosne rabarber kan sagtens brugesHvis du koger saften ind, vil du kunne lave den lækreste rabarbersirup. Hvis du jævner saften, kan du lave denne lækre rabarbersuppe.
Prøv også denne lækre rabarbergeléDet er nemt at lave hjemmelavet saft med rabarber. Det smager super godt også i drinks.
Jeg synes godt at rabarbersaften må være lidt rustik i det.
Det gør ikke noget, at saften er lidt sløret og man må godt se vaniljekornene. Det gør det også meget nemmere at lave rabarbersaften, at den kun skal hældes igennem en si.
Alt inklusive, vil du kunne lave en flaske rabarbersaft på under ½ time. Du kan snildt lave saft imens du er igang med andre gøremål i køkkenet.
Denne opskrift er en 2-i-1 opskrift. Rabarbersaft og rabarberkompot på én gang – pulpen der bliver til rest, kan du bruge som kompot
Jeg var netop løbet tør for raberberkompot.
Med dagens rabarberkompot fik jeg både saft til min frokost OG en ny portion rabarberkompot til ostemaden i morgen tidlig.
Smart og rigtigt god stop madspilds-stil 🙂Der blev 1 liter rabarbersaft ud af denne portion.
Du kan jo sagtens gange portionen op, hvis du har mange rabarber eller har mange flasker til rabarbersaften.
Jeg havde kun en enkelt flaske med patentlåg, så jeg nøjedes med en lille portion.
Du kan også koge noget af saften ind til en lækker rabarbersirup?
Rabarbersaften kan også jævnes, så bliver den til denne lækre rabarbersuppe.
Det er så nemt at lave saft. Jeg koger gerne saft flere gange i løbet af sæsonen, fremfor at lave en stor portion, men du bestemmer. 🙂
Husk at du skal bruge Atamon, hvis din saft skal holde sig i mere end 2-3 uger.
Rabarbersaft smager skønt og så får det bare den fineste rosa farve. Sommerlig og lækker også i drinks
Man får jo næsten helt lyst til at prøve en cocktail med den sommersøde rabarbersaft?
Jeg nød et glas kold rabarbersaft til min frokost og det var altså bare et scoop. Jeg kan virkelig anbefale dig at prøve at koge din egen portion rabarbersaft.
God fornøjelse med rabarbersaften til dig. Jeg håber også at den bliver et hit hjemme hos dig 🙂
Hvis du er vild med hjemmelavet saft, så prøv også denne lækre blommesaft
Denne syrensaft er også god:
eller hvad med en hyldeblomstsaft?
eller hjemmelavet jordbærsaft? Smagen af sommer og sol 🙂
Det kunne også være denne lækre ribssaft?
Skal saften stå til afkøling i køleskab eller bare på køkkenbordet?
Husk at man kan blende hele vaniljestangen med sukkeret i en “hurtigblender” så går der intet til spilde. Jeg køber mine stænger hos Soa Vanilje her på FB, de er bare super dejlige ♥️😋
Jeg fryser siruppen til aflange klumper og så er de lige til at putte i en kande og fylde vand på 😊 iskold saft klar på få minutter. Nogle fryses isterningstørrelse – lige til at proppe i en GT 🥳