Grillet medister med nye kartofler, brun sauce og rødkål

 • Grillet medisterpølse

Grillet medisterpølse Man kunne jo spørge sig selv….”Kan man mon grille medisterpølse??” Det er et meget nærliggende spørgsmål, når man, som jeg, bliver indehaver af en ny lækker grill. Så vil man jo grille alt muligt (og umuligt) – og ja er det korte svar…..Det kan man godt og det bliver en superlækker medister og knap så fedtsvømmende, som hvis du steger den på panden.

Faktisk smager medisterpølsen så godt, at jeg gerne vil anbefale dig at prøve den. Det er nemt også og intet fedtsprutteri på komfuret. Al bøvlet slipper du for.
DSC_6804

I familien forhandlede vi frem og tilbage om hvad grilltilbehøret til dagens grilleksperiment skulle være. Rugbrød og rødkål? Kogte kartofler med smør? Vi kunne ikke beslutte os.

Da medisterpølsen var kogt og rødkålen var undervejs, bredte der sig en sær juleagtig stemning og -duft i huset. Jamen, jamen. Vi skal da have brun sauce!!! Sidst vi fik det var jo juleaften?? JAAA BRUN SAUCE  – stemningen blev euforisk!DSC_6799Jep – og brun sauce blev det. Jeg lavede en kæmpe portion, for jeg kender jo mine teenagere (og min mand). Sauce. Rigeligt med sauce, skal der være, og er der en lille saucerest til teenagernes biksemad dagen efter, bliver moren elsket dobbelt så højt.Grillet medisterStemningen var høj og løssluppen omkring bordet. Jamen det er da helt vildt, som en gang mormormad kan peppe humøret op? Hvis jeg havde lavet en fancy eksperimenterende (og indrømmet, smukkere og sundere) ret, ville stemningen ikke være nær så opløftet. Skal vi vædde?

Hvad sker der lige for den medisterpølse dér?

Den kan altså et eller andet og DU kan også sagtens lave den på din grill (en stegepande er også fin)Grillet medisterHer kommer opskriften på den lækre medisterpølse med brun sauce. Jeg tænker du nok selv ved hvordan du laver saucen, men hvis nu ikke?Grillet medister

Grillet medister med nye kartofler, brun sauce og rødkål
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Grillet medister med nye kartofler, brun sauce og rødkål
Forfatter:
: Mormormad - klassiske oldschool retter
: Grill og grilltilbehør
Portioner: 4-6 pers.
Det skal du bruge:
 • 1,5 kg medister (mine teenagere spiser meget - mængden bestemmer du selv jo)
 • 2 kilo nye kartofler (mine teenagere spiser meget - og elsker rester til biksemad dagen derpå)
 • Rødkål
 • Sauce (ca. 7,5 dl-1 liter):
 • 10 gram smør
 • 5-6 spsk mel
 • Kogevand fra medisterpølsen
 • Salt/peber
 • Kulør
 • Saft fra rødkålen
Sådan gør du:
 1. Kog 1 kilo medister (gerne lidt mere, store børn vil elske at spise rester dagen efter på en mad eller som biksemad)
 2. Pas på at medisterpølsen ikke boblekoger, for så kan den springe og al den gode smag, saft og kraft fra medisterpølsen løber ud i kogevandet.
 3. Lad medisterpølsen afkøle og gem kogevandet, og det er ØV
 4. Kog kartofler
 5. Tænd grillen og grill medisteren ved indirekte middel varme ca. 10-15 minutter på hver side. Vend undervejs.
 6. Brun sauce:
 7. Smelt smør og rør melet i.
 8. Tilsæt medisterkogevand lidt efter lidt, til saucen har en fin konsistens.
 9. Tilsæt kulør
 10. Kog rødkål 6 minutter i mikrobølgeovnen.
 11. Hæld evt.overskydende rødkålssaft i saucen igennem en si.Rør godt. Lad saucen simre. Den tykner lidt mere når den afkøler.
 12. Kig til grillen imens saucen bobler færdig.
 13. Sluk grillen og lad medisterpølsen stege færdig i eftervarmen
 14. Skær medisterpølsen ud.
 15. Servér -
 16. Grillet medisterpølse, nye kartofler, rødkål og brun sauce - ikke et øje er tørt

Nu rabler det da komplet for dem! At spise medisterpølse og BRUN SAUCE i juli måned?

Tja, men nogen gange må man lade hjerterne råde. Sådan er det bare i livet.

Jeg SIGER dig at stemningen var og blev opløftet, da den brune sauce kom på tallerkenen. Den var altså også god, hvis jeg selv skal sige det. Smagfuld, med salt og kraftig krydret smag. Totalt mormorstyle – jeg kunne teorien godt blive bedstemor nu, for nu HAR jeg lært at lave en rigtig god bedstemor sauce?! 😉
DSC_6807Spring du bare over dagens indlæg, hvis du synes det er lidt for bizart. Medister i juli. Hrmpf!

Jeg er virkelig overrasket over medisterpølsens indvirkning på familien. Er du vimmer hvor snakken gik og hvor blev teenagerne altså også siddende usædvanligt dejligt længe ved bordet? Hvor var det SKØNT! Der må vist snart brun sauce på menuen igen 😉

Jeg har luret mine tricks. Jeg skal bruge saucen som kneb, når jeg gerne vil “holde” på mine børn. Tror de tit kommer hjem og besøger deres gamle forældre, hvis der er sauce på menuen, ligesom jeg elsker at komme ud til mine forældre og spise min mors andestegssauce? Hun kan altså bare nogle helt særlige tricks, min mor. Sådan er mødre vist?

Jeg fortsætter da bare på at øve mig – øve mig – øve mig  😉

Grillet medister

Indrømmet. Brun sauce behøver vi ikke få hver dag. Har stadigvæk et traumatisk forhold til kogte kartofler og brun sauce. Jamen i min barndom fik vi det jo hver dag?? Jeg hadede det til sidst som pesten! Farsretter i alle afskygninger og brun sauce. Hver dag!

Godt med en årelang saucepauce og GODT vi kun får brun sauce ved særlige lejligheder. Så sætter man også mere pris på det? Måske det alligevel forklarer en hel del? Tror det. Jeg ved godt hvorfor der var en opløftet stemning ved bordet i dag.

Mere inspiration

3 Kommentarer

 1. Jenny 8. august 2015 af 18:10- Svar

  Hej Gitte
  Nu er det jo ikke for ingenting at julemændenes verdenskongres ligger i JULi. Og når bare maden er god, så er alting godt. 🙂

 2. rita lykkebo 31. juli 2015 af 08:19- Svar

  Nu er medister ikke lige min livret, men når vi får det griller jeg den altid.Sidst vi fik det lavede jeg et fad med olieristede kartofler,soltørrede tomater, og pinjekerner,selvfølgelig din opskrift, og efter et stykke tid røg medisteren i fadet.
  Det smagte godt.
  Hilsen Rita.

  • Gitte Hansen 31. juli 2015 af 23:26- Svar

   Hej Rita
   Ej hvor spændende, genialt da at tilsætte medister til kartoffelretten. Tusind tak for dit tip – det vil jeg huske på. Jeg er heller ikke storfan af medister normalt, men på grillen bliver den rigtig fin, for så er den ikke for fed.
   Så skønt at høre at du bruger bloggens opskrifter og dejligt du tog dig tid til at skrive til mig 🙂
   Rigtig god weekend til dig
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar