Gullash – langsommelig sammenkogt simregryde

DSC_1040 Langsommelig simremad. Ja tak!

Nogle dage er der god tid, andre dage er tiden knap. I dag var tiden knap men gullash-simregryden lavede vi en weekend med god tid. Gullash skal have god tid. Gerne 2-3 timer.

Vi var heldige at finde en stor pakke oksemellemskært til en god pris. Der går flere år imellem vi laver en god gullash-gryde, ja hvorfor forstår jeg egentlig ikke. Gullash er nemt og lækkert og et hit hos alle i familien.

Her kommer opskriften på simregryde-gullash:

Gullash - langsommelig sammenkogt simregryde
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Gullash - langsommelig sammenkogt simregryde
Forfatter:
: Mormormad - klassiske oldschool retter
: Slow food - simremad
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
  • 800 gram oksemellemskært (ell. mere)
  • 2 oksebouillonterninger
  • 5 fed hvidløg
  • 3 løg
  • 8 gulerødder i skiver.
  • 1 glas champignon (eller en bakke friske)
  • 1 ds. flåede tomater
  • 1 dl tomatkoncentrat
  • 1 liter kogende vand
  • 4 laurbærblade
  • ¼ piskefløde eller Milda fløde light.
  • 2 spsk paprika
  • Salt og peber.
Sådan gør du:
  1. Kødet svitses i lidt smør. Bouillonterningerne svitses med.
  2. Når kødet har fået farve svitses løg, hvidløg og champignon med
  3. Paprika, salt og peber tilsættes.
  4. Gulerodsskiver vendes i og herefter tilsættes flåede tomater, tomatkoncentrat og laurbærblade.
  5. liter kogende vand tilsættes og et par dråber kulør. Så skal der simres.
  6. Efter min. 1½ times simres tilsættes fløden og saucen jævnes med fløde. Fedtprocent afhængig af fedtforskrækkelse 😉
  7. Gullashen smages til og laurbærbladene fiskes op.
  8. Imens gullashen simrer færdig kan du hurtigt koge et hurtigt broccolihoved i mikrobølgeovnen (6-7 minutter)
  9. Servér ris eller kartoffelmos til.

 

DSC_1019 Gulerodsskiver vendes i og herefter tilsættes flåede tomater, tomatkoncentrat og laurbærblade. DSC_1021DSC_1025Servér ris eller kartoffelmos til retten. Kartoffelmos laver du ved at koge kartofler skåret i småstykker i et kvarter. Mos kartoflerne med lidt mælk, en god smørklat og lidt salt.

Så er der gullashservering med brocoli og kartoffelmos. En ægte mormormad-servering og ikke et øje er tørt 🙂DSC_1039

Det blev en fin weekendmenu. Husk på at kartoffelmos mætter meget og hurtigt. Den tunge stivelse lander tungt i maven, så vær lidt påpasselig når du fylder din tallerken…Bare lige et godt tip. Jeg snakker af erfaring 😉

Bon appetit!

Elsker elsker ELSKER langsommelige simregryder….

Vinteren er kold og laaaaang! Vi må tænke på de små lyspunkter der er. Som f.eks. at der er mere inde-tid, ved den gode bog, tæppet, stearinlysene og ved komfuret….God tid til simregryder? DSC_1040

Mere inspiration

18 Kommentarer

  1. Anne-Sofie 23. oktober 2015 af 20:08- Svar

    Hej Gitte,
    Tusind tak for dit hurtige svar! 😀 Jeg vil kaste mig ud i den imorgen. Glæder mig allerede! 🙂
    Mange hilsner
    Anne-Sofie

    • Gitte Hansen 23. oktober 2015 af 20:14- Svar

      En perfekt eftetårssimreret. Superlækkert og hyggeligt med gode dufte i huset dagen lang.
      Rigtig god fornøjelse i køkkenet ☺
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Anne-Sofie 23. oktober 2015 af 18:58- Svar

    Hej. 🙂
    Din opskrift ser fantastisk ud! Tænkte på om den mon egner sig til en stegeso? Og I så fald, tænker du så samme stegetid?
    Jeg ser frem til dit svar 🙂
    Mange hilsner
    Anne-Sofie

    • Gitte Hansen 23. oktober 2015 af 20:06- Svar

      Hej Anne-Sofie
      Tak for din hilsen og dejligt du har lyst til at springe på opskriften.
      Tror retten vil egne sig perfekt til stegeso, jeg har bare ikke dristet mig til det, fordi det er lidt bøvlet når retten skal jævnes.
      En gav mig et tip om at tilsætte kartoffelmospulver til sammenkogte retter i stegeso. Måske et tip du kan bruge?
      Tror retten bliver bedre, jo længere tid du giver den. 😉
      Rigtig god fornøjelse ☺
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Janeth Lauridsen 28. april 2015 af 21:58- Svar

    Hej Gitte
    Tusinde tak for endnu en fantastisk opskrift, den blev spist rub og stub 🙂 det ser ud til at du har lavet andre spændende opskrifter, så nu vil jeg gå på opdagelse i dem 😉
    Mange hilsner
    Janeth

    • Gitte Hansen 28. april 2015 af 22:33- Svar

      Hej Janeth
      Tusind tak for din tilbagemelding – det glæder mig at du/I synes om gullash’en. Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen – håber du har fået lyst til at blive hængende. Velkommen til og god fornøjelse i dit køkken 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Jeanette Schou 19. februar 2015 af 22:57- Svar

    Hvor mange personer er opskriften til?

    • Gitte Hansen 20. februar 2015 af 19:21- Svar

      Hej Jeanette
      Tak for dit spørgsmål. Jeg vil mene at der er til 4-6 personer i denne opskrift, alt efter hvor stortspisende dine gæster er 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Tina 10. januar 2015 af 11:19- Svar

    Hvor ser det altså lækkert ud! Det vil jeg lave i dag – kan man lade det simre for længe?

    Ha’ en dejlig weekend!

    • Gitte Hansen 10. januar 2015 af 21:49- Svar

      Hej Tina
      Hov jeg ser først din besked nu og nu har din gullash måske simret alt for længe? Nej hvis du spørger mig, så kan gullash slet ikke simre for længe. Den bliver kun bedre som timerne går 🙂
      Håber du blev tilfreds med din lækre gullash og dejligt med en hilsen fra dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Ulla 14. december 2014 af 13:25- Svar

    Jeg vil lave denne gullash i dag. Altid dejligt med mad der står og simre.
    Ang. kød til gullash bruger jeg altid mellemskært, tykkam el bov. Inderlår ( skært kød) syntes jeg bliver for tørt.

    • Gitte Hansen 14. december 2014 af 22:11- Svar

      Hej Ulla

      Håber du fik lavet en dejlig gullash – det er jeg sikker på. Vinteren indbyder til simreretter. Hyggeligt med simreduft i huset dagen lang og maden bliver jo superlækker. Tak for dine kødtips 🙂
      God fornøjelse i køkkenet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Maja Jensen. 8. november 2014 af 21:45- Svar

    Super opskrift:) Smager virkelig godt:)

    • Gitte Hansen 9. november 2014 af 16:32- Svar

      Hej Maja
      Tusind tak skal du have, det glæder mig du synes om opskriften. 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Lea 1. september 2014 af 23:44- Svar

    Hej Gitte!

    Mange tak for dit svar som besvarede alt! Tak for tipsene. Jeg var faktisk kørt lidt træt i alverdens gullasch opskrifter, da jeg (endelig) fandt din blog. Nogle skrev at grønsager skulle i mod slutfasen mens andre skrev noget andet. Men da jeg klikkede mig ind på din blog, var billedet og den enkle fremgangsmåde bare nok til at jeg vil give mig i kast med din opskrift. Jeg tror, jeg vil satse på langtidsstegingen, som du anbefaler og vil
    prøve mig frem med kødet. Jeg er bare blevet bidt af Gullasch pt., så jeg tror det bliver et spændende projekt. Glæder mig til prøve opskriften sammen med katoffelmos. En lækker ret til nu hvor det er blevet lidt køligere.

    Mange hilsener,
    Lea

    • Gitte Hansen 2. september 2014 af 19:58- Svar

      Hej Lea
      Dejlig hilsen fra dig og hvor jeg da håber at du får tryllet den lækreste gullash. Det er jeg sikker på du gør 🙂
      Du har ret, det er en lækker simreret der passer perfekt til lange kolde efterårsdage.
      Rigtig god fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Lea 31. august 2014 af 23:24- Svar

    Hejsa,

    Jeg tænker om ikke gulerødderne når de steger i 1½ time bliver for bløde/mosede i det? Og om ikke man kunne tilsætte dem f.eks. når der var en ½ time tilbage af kogetiden så de stadig bevarer lidt “bid”?

    I øvrigt hvilket slags oksekød egner sig? Noget kød vil nok ikke egne sig og opskrifter varierer, hvor nogle nævner okseinderlår, mens andre oksebov osv mens alle er enige om det skal være skært/i tern. Hvad skal jeg gå efter at købe?

    Glæder mig til at prøve din opskrift som jeg synes ser rigtig lækker ud. Lige som jeg forestillede mig det!

    • Gitte Hansen 1. september 2014 af 20:47- Svar

      Hej Lea

      Tak for din hilsen – pudsigt jeg synes ikke gulerødderne blev for mosede? Du kan jo skære dem i store grove stykker måske? Jeg plejer ikke at tilsætte noget efterhånden, men prøv endelig gerne det.
      Generelt er det vel sådan at jo billigere kødet er jo længere tid skal det stege tænker jeg? Oksebov er generelt billigt kød men det kan sagtens blive lækkert mørt alligevel. Lang tid ved svag varme. Hvis du kun giver retten 1½ time skal kødet skæres i små tern.
      Jeg plejer at kigge efter gode tilbud, og bruger lige så gerne okseklump som inderlår, med fint resultat.
      God fornøjelse i dit køkken fortsat Lea, håber dette svarede på dine spørgsmål?
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar