Grøntsagsmos. Uhm her får du opskriften på en dejlig luftig kartoffelmos med grøntsager, der både er nem, sund og hurtig at lave.
Ej hvorfor har jeg dog aldrig tænkt på at putte grøntsager i kartoffelmosen før?
Det smager jo bare super godt og så gør de kartoffelmosen endnu lettere og luftigere. Sundere bliver den også, med flere grøntsagsfibre og vitaminer.
Det smarte er også, at man kan få brugt lige de grøntsager man i køleskabet og som er i sæson lige nu.
Du kan sagtens bare bruge de grøntsager du har og som trænger til at blive brugt i køleskabet. Tøm køleskabet kartoffelmos med grønt. 🙂
Vi havde f.eks. 2 porrer og et helt blomkål. Det blev bare den lækreste grøntsagsmos.
Du kan bruge andre grøntsager: gulerødder, squash, broccoli, persillerod, knoldselleri, jordskokker, pastinak? Du kan også pose suppeurter? Det er billigt Kun fantasien sætter grænser.
Bare brug opskriften nedenfor som inspiration. Kog og blend med smør. Voila! Mængderne kommer sig ikke så nøje. Smag til med smør, salt og evt. lidt fløde. Uhm. Så er grøntsagsmosen klar.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Grøntsagsmos – få en god nem opskrift på luftig kartoffelmos med grøntsager

Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 1 blomkål kan erstattes med 1 broccoli, pastinak, persillerod, gulerødder eller andre grøntsager
- 1-2 porrer
- 75 gram smør kan reduceres eller udelades
- salt
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker
- Rens blomkål og del det i buketter. Skær blomkålsstokken i skiver
- Rens porren og skær den i små stykker
- Kog kartofler og grøntsager i en gryde. Jeg brugte 2 liter kogende vand. Tilsæt salt. Kogetid ca. 15 minutter
- Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på det slukkede men stadig varme blus. Damp nu kartofler og grøntsager tørre under låg i ca. 10 minutter. Skær smørret i små stykker og fordel i gryden.
- Pisk med piskeris/elpisker eller blend nu, til grøntsagsmosen har den ønskede konsistens. Smag til med smør, salt og evt. lidt fløde. Serveres straks, men kan også holdes lun i gryden. Denne portion rækker til ca. 6-8 pers.
- En evt. rest kan du bage i ovnen dagen efter, evt. med rasp og parmesanost drysset på toppen. Det smager skønt!
Noter
Du kan bruge andre grøntsager til grøntsagsmosen:
gulerødder, squash, broccoli, persillerod, knoldselleri, jordskokker, pastinak?Man kan også bruge en pose suppeurter.
Kartofler kan udelades, hvis du ønsker en mos uden stivelse. Få opskrift på blomkålsmos herEn evt. rest kan du bage i ovn/airfryer dagen efter. Drys gerne rasp og parmesanost på toppen.
Få en god opskrift på klassisk kartoffelmos herKartoffelmos med grøntsager er både sund og hurtig at lave. Her har jeg brugt blomkål og porrer, men du kan bruge andre grøntsager
Grøntsagsmosen med blomkål og porrer er mild i smagen og ikke så kompakt i konsistensen, som almindelig kartoffelmos.
Hvis du bruger broccoli, bliver grøntsagsmosen festlig grøn. Min blev ret lys p.g.a. blomkål. Det er så fint at man kan pifte kartoffelmosen op med sunde farver. 🙂
Prøv også denne blomkålsmos kun med blomkål, fløde og flødeost.
Den vil være en rigtig god kartoffelmos til babyer. Den perfekte babymos eller mos til børn, der måske ikke er så vild med grøntsager.
Uhm jeg elsker allerede denne grøntsagsmos! Den kommer helt sikkert til at blive lavet mange gange herhjemme fremover.
Jeg er normalt ikke så stor fan af kartoffelmos, fordi jeg ikke er helt så begejstret for den lidt melede konsistens. Denne grøntsagsmos var slet ikke melet, men dejlig luftig og let.
Jeg har brugt kartofler i grøntsagsmosen, men den også laves uden kartofler. Bare brug en god fiberrig grøntsag som fyld, f.eks. broccoli eller rodfrugter som selleri og pastinak.
Grøntsagsmosen spiste vi til en dejlig portion osso buco tilberedt i slow cooker i weekenden. Den skal du nok få opskriften på, men indtil da, kan du f.eks. tjekke denne opskrift ud.
Grøntsagsmosen vil også være et hit at servere til hverdag til en god kødsovs måske?
Det er super nemt at lave grøntsagsmos.
Kartofler skal bare skrælles og skæres i mindre stykker, ligesom grøntsagerne.
Herefter koges alle ingredienserne sammen, vandet hældes fra og grøntsagerne dampes tørre i gryden. Herefter piskes smør i.
Smørret kan også udelades, hvis du vil have en fedtfattig grøntsagsmos.
Smørret gør dog både konsistensen ekstra cremet og smagen ekstra god, synes jeg, men du bestemmer. Smør eller ej.:-)
Grøntsagsmosen kan også blendes. Du bestemmer selv, om konsistensen skal være fin eller mere rustik.
Hvis du ikke koger kartofler/grøntsagerne helt møre, vil grøntsagsmosen blive mere fast. Du er selv lidt herre over konsistensen og udseendet 🙂
Jeg piskede min kartoffelmos med elpisker, så derfor kan du se små stykker porre. Du kan sagtens blende den, så den bliver helt fint pureret.
Vi var så heldige, at der var en rest grøntsagsmos til overs, så dagen efter kunne vi nemt trylle bagt kartoffelmos. Uhm.
Bare sæt et fad i ovnen evt. med smørklatter på toppen eller drysset med f.eks. rasp og parmesanost. Uhm det smager bare godt!
Spring du bare på en portion sund grøntsagsmos. Jeg er sikker på, at den vil blive et hit hjemme hos dig. Rigtig god fornøjelse 🙂
Få inspiration til flere lækre opskrifter med kartoffelmos her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.
