Æbleflæsk med løg og bacon. Uhm her får du opskriften på den populære gamle danske klassiske ret.“Jeg tror at det er 40 år siden jeg sidst har smagt æbleflæsk” sagde jeg til min søn i dag.
I dag blev så dagen, hvor jeg for første gang i mit voksenliv lavede æbleflæsk selv. Sikke en succes!
Jamen for filan da! Det er jo en totalt undervurderet ret og hvorfor har jeg dog først prøvet at lave retten nu?
Alle de portioner æbleflæsk jeg – og familien – er gået glip af i alle de år. Vi må hellere skynde os og tage revanche. 🙂
Tiden rinder ud og snart flytter min søn hjemmefra. Hvis han skulle nå at smage en portion, før han flytter hjemmefra, skulle det jo være nu.
Vi nåede det lige og det smagte så godt, at sønnike måske lige genovervejer sin fraflytnings-melding. 😀
Det er æblesæson og slagterens lokkede med et skilt med “Nyrøget bacon”. ½ kilo nyrøget bacon og havens nedfaldsæbler blev indsamlet.
Voila. Der var ikke langt fra tanke til handling.
I dag blev der serveret æbleflæsk til aftensmad og der var jubel omkring middagsbordet.
Vi spiste æbleflæsken med rugbrød til. Retten kan fint mætte som aftensmad, men den vil også fungere godt som frokost ret.
Æbleflæsk er også en klassiker til julefrokost bordet.
Opskriften er rigtig nem og har du en masse æbler i haven er det faktisk også en ret billig ret.
Hvis du bruger nedfaldsæbler, er det faktisk også en genial stop spild af mad-ret.
Det er nemt at lave æbleflæsk og du får opskriften her:
Æbleflæsk med løg og bacon på pande – nem opskrift hér

Ingredienser
- 300-500 gram bacon. Køb gerne et helt stykke men alm. baconskiver/bacontern kan også bruges. mindre kan også bruges
- 1-1½ kg æbler ca. - skåret i tern. Er skrællen fin, behøver du ikke skrælle dem
- 2 store løg i tern
- 3-4 spsk sukker smag til
- Salt
- Evt. smør
Sådan gør du
- Skær bacon ud i tynde skiver og svits på en pande.
- Læg bacon'en på en tallerken og tildæk med folie (gem fedtet)
- Steg løg og æbler i baconfedtet - steg ca. 15 minutter til æblerne er faldet lidt sammen. Rør godt rundt flere gange undervejs. Er der ikke fedt nok på bacon'en, så tilsæt lidt smør. Æblerne skal helst ikke tørstege. Du kan også stege æblernesammen med bacontern
- Tilsæt salt og evt. sukker. Er dine æbler meget søde, behøver du ikke meget sukker. Smag til, før du tilsætter
- Anret med bacon på toppen og servér straks. Serveres med godt rugbrød til
Noter
Du kan også stege æblerne sammen med bacontern
Æbleflæsk kan holde sig 2-3 dage i køleskab - kan også fryses - dog uden bacon Du kan også lave æbleflæsk i ovn eller du kan lave æbleflæsk i airfryerStegte æbler med flæsk eller bacon skiver
Æbleflæsken smager så godt, både til frokost eller som aftensmad.
Det er en rigtig nem og lækker ret og hvis du er heldig, er der en lille rest, som du kan spise til din frokost dagen efter.
Uhm jeg må indrømme at æbleflæsk er én af mine livretter. 🙂
Sådan laver du æbleflæsk – se billederne her:
Det var en sand æbleflæsk-succes og i billederne her kan du se den nemme arbejdsproces fra start til slut:
Jeg købte et godt stykke bacon hos slagteren.
Der er ingen tvivl om, at slagterens bacon er den bedste både i forhold til smag og kvalitet. Der er næsten intet svind og smagen er rigtig god.
Du kan dog sagtens bruge almindeligt bacon fra supermarkedet i tern eller skiver, hvis du ikke lige kommer forbi slagteren. Du bestemmer.
Skær gerne skiverne tyndt. Jo tyndere jo sprødere skiver.
Hemmeligheden bag en god æbleflæsk er, at æblestykkerne steger i baconfedtet. Uhm. Hvis det er magert bacon, så kan det være, at du må supplere med lidt smør.
Ja det er en syndig ret, men når du laver æbleflæsk, skal du derfor ikke nødvendigvis altid gå efter bacon uden fedt.
Vi elsker bare retter med bacon i min familie. Få en masse gode opskrifter med bacon ved at klikke her.Den sprøde bacon smagte super godt og der var bacon prøvesmagning til alle interesserede. Ingen af os takkede nej. 🙂
Jeg lod skrællen blive på æblerne og det kan du også sagtens gøre, hvis skrællen ellers er fin nok.
Der sidder meget god smag og vitaminer gemt i skrællen. Du stopper madspild ved at udnytte mere af frugten og så slipper du jo også for en hulens masse skrællearbejde. Smart!
Sådan ser æblerne ud, når de er “faldet” lidt sammen. Rør godt rundt på panden undervejs, så æblerne ikke brænder på.
Du kan også lave æbleflæsk i ovnen – få en god nem opskrift her.
Skal du kun lave en lille portion, så kan du også lave æbleflæsk i airfryer. Få en god nem opskrift her.
Jeg pyntede med bacon på toppen. Hmm jeg mener altså at min mor lod baconstykker stege sammen med æbleternene i stedet for? Jeg må lige have luret hendes tricks ved lejlighed. 🙂
Hvis du steger baconen sammen med æblestykkerne, bliver baconen ikke helt så sprød bacon, men til gengæld vil æblerne få mere smag. Du bestemmer. Har du et æblebjerg i haven, så prøv at lave en portion æbleflæsk. Det vil du ikke fortryde. Husmandskost af ypperste karat. Rigtig god fornøjelse.
Få flere lækre opskrifter med æbler her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Nemmere i ovn med lille bradepande og rist over til baconskiver, der vendes halvvejs – lidt timian i – 200 gr i en lille halv time! Måske det skal være en lille alternativ sensommermormorforret til søndagsmiddag med de kære børn og svigerbørn i morgen! Her 50 år efter er jeg stadig igang med tilvænning til denne herlige spise, da min mor tvang mig lidt til at spise det som barn – herlig smagssammensætning og så med bacon fra de glade grise med krølle på halen på marken lige ved siden af og friskplukkede æbler fra grenen næsten over bordet!
Vi har et lille nyt træ med Belle de Boskop. Hver gang jeg går forbi, glæder jeg mig til æbleflæsk.
Det er sørme en mangel i din madkarriere, æblelæsk er godt, jeg plejer at skære æblerne i både, så er der lidt at tygge i, og hvis du har Belle de Boskop, så synger englene. Hvis du ikke har lavet de gamle mormorretter, så prøv brunkål opdateret til det 21. århundrede, drop alt det fede kød og start som til æbleflæsk med noget godt røget flæsk, klat smør, slat sukker brunes og så finsnittet kål af eget valg (hvid eller spidskål )og løg, brun det godt igennem og tilsæt derefter kartofler, gulerødder og hvad du nu har af rodfrugter, lad… Læs mere »
Så dejlig en opskrift og godt du fik lavet rettet til jer:-)
Det smager jo himmelsk.
Jeg har lige bestilt et stort godt stykke bacon, økologisk, saltet i havvand, ingen nitrit og andet gift, røget et par døgn og hængt til lufttørring nogle uger:-)
Jeg har et stort træ med madæbler, de er lidt mere faste i de og lidt syrlige, så gode til retten. Jeg kommer ofte også lidt bladcelleri i, de gør retten bedre.
Aften hilsner og tak for jeres historie med æbleflæsk:-)