Æblegrød og æblekage. Nemt lavet af æbler med skræl.
Har du også en million-milliard æbler i haven og orker du snart heller ikke at skrælle flere?
Fortvivl ej. Du kan nemlig trylle både æblekage og æblegrød, æblemos eller æblemarmelade af æbler kogt MED skræl på.
Hvorfor koge æblemos og æblegrød med skræl på?
Det er så nemt og faktisk vil du opleve, at smagen er endnu bedre, for meget god smag er jo gemt i skrællen.
Selv farven bliver smukkere.Vitaminer bevares også og sparer du jo ogs rigtigt meget tid.
I dagens æble opskrift har jeg simpelthen bare kogt æblerne med vaniljesukker og smagt til med lidt sukker og blendet til sidst.
Nemmere bliver det vist ikke 🙂
Vores æbletræer har givet rekordmange æbler i år. Æblerne er så søde, at vi næsten ikke behøver bruge sukker i hverken kager eller marmelade. Smag derfor til, til sidst, er mit gode råd 🙂
Opskriften nedenfor er kun vejledende. Måske dine æbler er mere sure end mine og måske du derfor behøver mere sukker end jeg?
Størrelsen og mængden af æbler kan jo også variere.
Jeg fyldte en stor gryde æbler og vil tro at jeg brugte ca. 2½-3 kg æbler. Af den portion fik jeg en stor skål æblemos til gammeldags æblekage og 6 glas æblemarmelade.
Hvis du ikke har så mange æbler, så brug brug dem du har. Brug også gerne nedfaldsæbler og Stop Madspild.
Måske du får en mindre portion og måske du foretrækker at bruge den til enten æblekage, æblegrød eller æblemarmelade? Du bestemmer 🙂
Æblegrød med skræl – nem æblemos – få en god nem opskrift her
Ingredienser
Æblegrød - æblemos - æblemarmelade
- 2½ kg æbler ca. brug gerne nedfaldsæbler
- 2½-3 dl vand ca.
- 1 spsk vaniljesukker
- Evt. lidt Atamon - hvis æblemosen skal bruges til marmelade
Gammeldags æblekage
- 1 liter Æblemos ca.
- 1 pose æblekagerasp
- 2½ dl piskefløde
Sådan gør du
- Vask æblerne godt og skær evt. stødmærker fra. Befri æblerne for kernehus. Skær æblerne i små stykker. Lad skrællen blive på, hvis den er fin
- Tilsæt æblestykkerne i en gryde sammen med vand og vaniljesukker
- Kog æblerne under låg i ca. 20-30 minutter (måske kortere tid, afhængigt af hvor mange æbler du har i gryden). Rør ofte undervejs. Virker blandingen for tør, så tilsæt evt. mere vand.
- Når æblerne er kogt ud, kan blandingen blendes med en stavblender. Blend til skrællen er blendet, men ikke så meget at massen er helt pureret. Smag til med sukker.
- Tag evt. noget æblemos fra til æblekage og brug resten til f.eks. æblemarmelade eller æblegrød.Skal marmeladen holde sig i lang tid, så tilsæt evt. Atamon efter anvisningerne på Atamon-flasken.
- Kog glas og låg og hæld straks marmeladen på. Marmeladen opbevares på køl
Gammeldags æblekage:
- Hæld æblemos i en skål. Fyld den kun halvt op.
- Hæld æblekagerasp på toppen eller fordel den lagvis marmelade/æblekagerasp.
- Anret med flødeskum på toppen.
Noter
Når du lader skrællen blive på, får æblegrøden mere smag, en flottere farve og vitaminer bevares.
Der bliver æblemos til 1 æblekage og 6 glas æblemarmelade af denne portion. Marmeladen kan fint serveres som æblemos eller æblegrød.Kan fryses
Lækker æblemos med skræl – med den fineste smag og smukkeste farve
Vask – snit – kog – blend – smag til og brug til marmelade eller æblekage. Voila. Håber det er præcist nok og at du alligevel kan blive inspireret? 🙂
Det er rigtig smart at lade skrællen blive på, bliver det giver en mere velsmagende æblemos. Er skrællen fin, så lad den endelig blive på.
Æblemos og æblegrød – hvad er forskellen?
For mig er det tæt på det samme. Nogle gange bruges æblemos betegnelsen mest for mos, der har en meget fin pureret konsistens. Æblegrød kan godt være lidt grovere.
Æblemosen eller æblegrøden, kan du bruge til en gammeldags æblekage
Du skal påregne ca . 2-3 dl æblemos pr. person, til en gammeldags æblekage. Det kommer jo selvfølgelig meget an på hvor lækkersultne I er.
Man sparer virkelig oceaner af tid, når man slipper for at skrælle æblerne. Det passer altså, at æblesmagen bliver meget mere fremtrædende, når du lader æbleskrællen blive på.
Sådan ser æblegrøden ud før mødet med stavblenderen. Når du koger æblegrød med skræl, så skal den blendes.
Sådan ser æblemosen ud efter mødet med blenderen. Lidt rustikt stadigvæk, men uden hård æbleskræl. En stavblender er genial lige netop her 🙂
Bemærk også den fine røde farve – endnu en fordel ved at lade æbleskrællen blive på.
En gammeldags æblekage med æblekagerasp og flødeskum er altså svær at stikke. Uhm – det smager SÅ lækkert! 🙂
Æblemarmelade smager skønt nybagt brød og på toppen af en ostemad, i lagkager, i roulader, som æblemos i krydderkage, i kringle eller hvad du nu ellers kan finde på?
Mine store børn var hjemme på weekend. De blev super glade for at få serveret både æblekage OG få 2 glas æblemarmelade med i rygsækken hjem til studenter-hyblerne.
Æblemarmelade på glas, vil også være en perfekt værtindegave måske?
Endelig kan I som sagt også bare spise den som æblegrød eller servere den som æblemos til en baby måske? Bare lige et par ideer fra mig. 🙂
God fornøjelse med æble-trylleriet 🙂
Få flere gode opskrifter på æblemarmelade og æblemos her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Interessant med brugen af æbler
Den her opskrift er genial. Jeg elsker at den bare smager af æble, den er vildt hurtig at lave og der er så minimalt med sukker i, at den mindste på 1 år uden problemer kan få liiidt ekstra på havregrøden uden det gør noget. Tak 🤝