Bløde boller og franskbrød lavet af risengrøds- og ris a la mande-rester

2014-12-27 14.41.31

En rest risengrød. En rest ris a la mande. En arm i slynge. En feberramt mand og en køkkenmaskine. Sådan ser din Bagenørd ud for tiden. Jep højre arm fastsurret og en ryg i pine efter 1 uges krampagtig fastlåsning nat og dag. Åh nætterne er slemme!2014-12-27 11.38.47Det er ikke let at gå ind for stop madspild når et kravebensbrud gør mig handlingslammet og forhindrer mig i at bruge alle lemmer og alle julens madrester i køleskabet. Appetitten har ikke været stor i familien her i julen. To ud af 4 har været forkølede og de sidste to har haft armene i slynger p.g.a. brud og operation. Der var både en stor skål risengrød og en kæmpe portion ris a la mande til overs.I dag besluttede jeg mig for at få det omsat til brød og boller. Jeg er ved at være desperat efter at producere noget selv i et køkken og med en gemal og en Kenwood som køkkenhjælpere tænkte jeg at det nok skulle gå?2014-12-27 12.08.47Det blev nogle lækre bløde boller og et lækkert franskbrød, men jeg bager ikke igen foreløbig. Sikke et svineri, og alt forbesværligt med kun en arm selvom manden hjalp til. Lægen siger jeg må belaste til smertegrænsen men den bliver alt for hurtigt nået. Lægen siger også at man ikke må sidde uvirksomt hen, og ja det er ikke let at balancere på denne knivsæg.

Prøv at se det svineri jeg fik lavet og rydde op kunne jeg heller ikke. Jeg bager ikke igen før jeg er helt frisk igen (mind mig lige om den beslutning om nogle dage, ikke? 😉

GODT brødet og bollerne blev lækre!

SÅ derfor:

Har du en rest risengrød/ris a la mande så smid den endelig ikke ud.

Du kan lave det lækreste bagværk. Et sprødt franskbrød og bløde boller. Hyggelige dufte af nybagt brød skabte frembragte gode minder fra en svunden tid, dengang alle var friske og raske i huset og der blev bagt brød hver dag. Beklager min selvynk, men hvor er det tungt lige nu.

Dagens indlæg bliver skrevet med venstre hånd og ordene bliver derfor få.2014-12-27 14.39.05Det er svært med en præcis opskrift, da jeg jo ikke ved hvor store mængder risengrød/ris a la mande du har til overs?

Jeg brugte det mel jeg lige havde på lager, måske du har noget andet? Jeg brugte halvt hvedemel/halvt rugmel og havregryn. Jeg brugte på slump metoden. Konsistensen skal bare være så boller kan trilles uden at dejen hænger alt for meget i fingrene 😉

Her kommer opskriften. Mængderne er kun vejledende.

Bløde boller og franskbrød lavet af risengrøds- og ris a la mande-rester: 

Bløde boller og franskbrød lavet af risengrøds- og ris a la mande-rester
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 50 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • ½ liter kogende vand
 • En rest risengrød eller havregrød
 • En rest ris a la mande du kan fint nøjes med havregrød hvis du kun har det
 • 50 gram gær
 • 1 tsk salt
 • 3-4 dl havregryn
 • ½ kg rugmel
 • ½-1 kg hvedemel eller til dejen kan slippe fad og fingre
 • Pensling: vand - drys: f.eks. græskarkerner

Instruktioner

 • Kog vand i elkogekedlen
 • Rør risengrøden/ris a la manden i det varme vand til massen bliver lunken.
 • Tilsæt gær og salt.
 • Tilsæt den resterende grød/ris a la mande
 • Tilsæt rugmel og havregryn og rør godt. Brug din køkkenmaskine eller elpisker med dejkroge.
 • Tilsæt hvedemel til dejen har en fin konsistens og dejen kan slippe fingrene. Mængden kan variere alt efter hvor stor en grødrest du har.
 • Stil dejen til hævning et lunt sted ½ time
 • Form et franskbrød og boller.
 • Efterhæver ½ time.
 • Bag brødet 45 minutter v. 175 grader varmluft og bollerne ca. 20 minutter.
 • Serveres straks med iskoldt smør og måske en lun leverpostej til overs fra julens froko

Der blev ca. 1 stort franskbrød og 20 boller af min portion. Du bestemmer jo helt selv, om du vil bage boller alene eller måske 2 franskbrød? Vær obs. på at bagetiden skal fordobles, hvis du bager brød i stedet for boller.
2014-12-27 14.33.03

Billederne ser lidt spøjse ud, beklager, men det blev taget af den enarmede med det brækkede kraveben. Det blev mobilen, kameraet er alt for tungt at løfte endnu.

 • En fin måde at få brugt grødrester på, og lækkert med hjemmebagt brød i juleferien.
  2014-12-27 14.39.05Rigtig god fornøjelse. Håber du kan bruge mine på slump angivelser og håber du bærer over med mine knappe ord. Håber snart jeg er fit for fight igen<3

2014-12-27 14.41.21

Mere inspiration

4
Skriv en kommentar

2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
2 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Victoria Trolle-Millbrath

Jeg kom lige i tanker om, at antiskriddug er godt under skåle og fade, når man er enarmet.

Victoria Trolle-Millbrath

Du ” arme ” stakkel! Jeg vill nok bare have fyldt resterne i fryseren, og så bruge det, når kroppen igen var ok.
Du og familien ønskes et rigtigt godt nytår, og god bedring til alle.