•  
  •  
  •  
  •  
  •  

RisalamandeSkal du også have 1000 julegæster? Skal dine julegæster også spise risalamande? Måske har du påtaget dig at tage risalamanden med til julefrokost hvor der kommer…mange gæster? Rigtigt mange gæster?

Her får du en opskrift på ris a la mande til….mange. Til ca 20-25 personer, eller lidt flere og så er der endda også rigeligt med rester til dagen efter. Ris a la mande-rester dagen derpå er det BEDSTE, synes jeg, så jeg laver altid rigeligt. Skal I være færre, nedjusterer du jo bare opskriften… DSC_0590

Risalamande smager bare SÅ skønt med kirsebærsauce på, men jeg kan også sagtens bare spise den som den er. Der findes intet bedre end at stå tidligt op 1. juledag og så forsyne sig af risalamande-resterne i køleskabet. Er du mon enig? 🙂

Jeg lavede dobbelt portion af denne opskrift på julens bedste risengrød til dagens risalamande og du får opskriften lige her: Risengrød nem og lækker grød opskrift til jul

Risalamande – opskrift på julens bedste dessert

Risalamande
Ris a la mande med vanilje til mange julegæster
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Ret: Risalamande opskrift på den bedste juledessert
Kategori: Jul hos Bagenørden
Keyword: risalamande, risengrød
Portioner: 20 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1,2 liter kogende vand
  • 1 kilo grødris
  • 4 liter sødmælk
  • 1 tsk. salt
  • 1 vanillestang
  • 2 liter piskefløde.
  • Smages til med sukker.
  • 200 gram grofthakkede smuttede mandler.

Sådan gør du

  • Tilsæt kogende vand til risene, og kog til vandet er opsuget. Der går ca. 5 minutter. Tilsæt herefter mælken.
    Risengrød nem og lækker grød opskrift til jul
  • Kog op under omrøring. Herefter skrues ned for varmen og grøden koger nu færdig ved meget svag varme i en times tid. Brug gerne en slip-let-gryde.
  • Skrab vaniljekornene ud af en vanillestang og bland med lidt sukker.
  • Tilsæt vaniljekorn og den tomme vanillestang til risengrøden (den fiskes op igen når grøden er færdigkogt).
  • Rør i grøden et par gange. Måske er den færdig før en time. Kog risengrøden, til den er blød og lækker og har opsuget mælken. Pas på grøden ikke koger tør.
  • Stil risengrøden til afkøling i minimum et par timer, gerne til næste dag. Grøden skal være HELT kold. Opbevar risengrøden tildækket, evt. med husholdningsfilm
    Risengrød nem og lækker grød opskrift til jul
  • Skold og smut mandlerne
    Hæld mandlerne i en skål og overhæld med kogende vand fra elkedlen. Et kvarter efter kan mandlerne smuttes og hakkes. HUSK at gem en enkelt hel mandel, hvis dine gæster skal kæmpe en mandelgave?
  • Pisk fløden let. Flødeskummet skal være blødt og må ikke piskes stift. Hemmeligheden bag en god risalamande er letpisket fløde. Brug elpisker i langsomt tempo, så du kan styre processen. Er risengrøden meget stiv, kan du evt røre 1 dl dl mælk i grøden, før du tilsætter flødeskummet.
    Risalamande
  • Vend forsigtigt risengrøden i flødeskummet
  • Vend de hakkede mandler i risalamanden - også den hele mandel.
    Smag ris a la manden til med sukker og evt. lidt mere vaniljesukker. 
    Opbevar risalamanden på køl til den skal serveres. Servér kirsebærsauce til
    Risalamande

Noter

Risengrøden kan med fordel koges dagen før dagen - lav gerne rigeligt, så I har nem mad lillejuleaften
HUSK at gemme en enkelt hel mandel, hvis altså en af dine gæster skal have en mandelgave 🙂
Risalamanden kan holde sig 1-2 dage i køleskabet. 
Kan I ikke få brugt al risalamanden, så kan man bage de lækreste boller af en rest risalamande
 
Har du prøvet én af bloggens opskrifter?Del foto og nævn @bagenoerden eller tag #bagenoerden!

Tricket og hemmeligheden bag en god risalamande er letpisket fløde og rigeligt af den

DSC_0594

Sørg for at have rigeligt med fløde i køleskabet, når du laver risalamande, og brug endelig gerne for meget end for lidt og husk at grøden også altid “sætter sig” når den har været på køl.

DSC_0623….og så er det også rigeligt med grofthakkede mandler og god vaniljesmag
2013-12-21 12.12.14Lun kirsebærsauce til, og så er din risalamande klar til servering. Uhm – den lækreste juledessert!

Jeg håber du vil storelske denne risalamande lige så meget som vi gør herhjemme 🙂

Jeg lavede ris a la mande til familiejulehyggen i lørdags og i kampens hede nåede jeg ikke at få taget billede af den færdige dessert. Når man er vært for 21 gæster, så er der ikke meget tid til madfotografering undervejs. Just saying 🙂

I morgen er det juleaften, der er længe længe til.  Rigtig god jul til dig og dine. DSC_0624


  •  
  •  
  •  
  •  
  •