Glutenfri hveder i airfryer eller ovn. Her får du en opskrift på hveder bagt med havremel. Et forsøg på at bage de populære hveder i en glutenfri version.
Vi havde en pakke glutenfrit havremel i køkkenskabet og straks fik jeg ideen til at prøve at bage glutenfrie hveder.
Måske du ikke kan tåle gluten? Så skal du da ikke snydes til Store Hvededag.
Jeg vil starte med at sige, at jeg ikke har så stor erfaring med at bage glutenfrit brød endnu. Måske der er nogle tricks jeg ikke helt har luret – endnu? Mine foreløbige erfaringer vil jeg dog gerne dele med dig.
Inspirer mig gerne, hvis du har tips og gode ideer, du gerne vil dele i forhold til glutenfri bagning.
De bedste erfaringer, får man jo ved at prøve sig frem og her ser du resultatet. Mine første glutenfri hveder. De smagte godt med smør på og en skive ost.
Jeg brugte glutenfrit havremel. Af andre glutenfri meltyper findes også rismel/fuldkornsrismel, boghvedemel eller, majsmel. Du kan bruge en blanding af disse meltyper til hvederne eller f.eks. Finax glutenfri melblanding også.
Når du bager uden mel med gluten, så bliver brød og boller ikke helt så luftige som boller med hvedemel.
Det er nemlig gluten i melet, der får brød til at hæve op og blive luftigt.
Glutenfri hveder og glutenfri boller bliver derfor som regel altid blive mere kompakte i konsistensen. Det er ihvertfald min erfaring.
Jeg synes også at de glutenfri bolledej, skal sødes og saltes lidt ekstra?
Få flere opskrifter på glutenfri bagning nederst i dette indlæg
Hvederne bagte jeg i min airfryer, da det kun er en lille portion. De kan selvfølgelig også bages i en almindelig ovn.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Glutenfri hveder – nem opskrift
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 2½ dl mælk fingervarmt. Kan erstattes med kærnemælk/yoghurt/vand / havremælk
- 25 gram gær
- 3 spsk sukker kan erstattes med honning
- 50 gram smeltet smør kan erstattes med ½ dl smagsneutral raps- eller solsikkeolie.
- 1 æg
- ½ kg glutenfrit hvedemel ca. jeg brugte glutenfrit havremel, rismel, majsmel, boghvede eller et mix. kan bruges. Finax glutenfrit også
- 1 tsk kardemomme kan udelades eller erstattes med kanel
- 1½ tsk salt
- Pensling: mælk
Sådan gør du
- Lun mælken til fingervarmt sammen med smørret. Rør gæren ud heri og tilsæt sukker og æg. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt sammen med salt og kardemomme.
- Rør kun mel i, til dejen slipper fad og fingre. Brug så lidt mel som muligt.
- Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse et lunt sted - gerne ca. 45 minutter.
Glutenfri hveder i airfryer:
- Klip et lille stykke bagepapir til, så det passer med risten/trådkurven i din airfryer. Form nu små hveder. Jeg målte ca. 80 gram dej af pr. hvede. Form bollerne, med samlingen nederst i bunden. J
- Lad hvederne hæve 30-45 minutter et lunt sted, til dobbelt størrelse. Bare tildæk med et viskestykke. Pensl bollerne forsigtigt med mælk
- Bag nu hvederne ca. 10 minutter v. 175 grader. Tjek dem undervejs og hold øje med de ikke bliver for mørke. Vend hvederne og bag dem yderligere 3-4 minutter, så bunden også bliver bagt
Glutenfri hveder i ovn:
- Bag hvederne ca. 15 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn) eller til de er sprøde og gyldne.
- Nyd gerne hvederne lune med smør eller flæk dem, når de er kolde og rist dem på brødrister eller i airfryer
Noter
Tilsæt gerne 2 spsk fiber husk til dejen, så smuldrer bollerne ikke så let efter bagningen.
Glutenfri hvedeknopper bagt med havremel – andet glutenfrit mel kan også bruges
Hvo intet vover, intet vinder! Nu har jeg også prøvet at bage glutenfri hveder. 🙂
Det er denne opskrift på varme hveder i airfryer jeg har taget afsæt i. Jeg har erstattet hvedemelet og tilsat ekstra sukker og salt.
Hvederne bliver ikke luftige, som hveder bagt med hvedemel, men de bliver rigtigt fine.
Du kan også opleve, at bollerne smuldrer lidt mere end almindelige boller, efter bagningen.
Det skulle kunne løses ved at bruge Fiber Husk eller andre loppefrøskaller, der fungerer rigtigt godt som “bindemiddel” i dejen.
Disse hveder er dog bagt uden husk og de blev fine, men selvfølgelig en del anderledes i konsistensen end almindelige hveder.
Finax glutenfrit mel synes jeg også er godt at bage med og her smuldrer brødet/bollerne ikke så nemt.
Prøv de glutenfri hveder som et alternativ, hvis du ikke kan tåle gluten. Du skal da ikke snydes for en lun nybagt hvede med smør på.
Faktisk så kan hvederne jo sagtens nydes som glutenfri boller resten af året?
Hveder er jo i virkeligheden bare krydderboller med kardemomme og de smager skønt hele året rundt.
Jeg elsker at give mig selv bageudfordringer og nu har jeg så også prøvet at bage glutenfri hveder.
Tip mig gerne, hvis du har erfaringer med glutenfri bagning. Klogere kan man altid blive, så del gerne dine tips, evt. i en kommentar til indlægget her.
Prøv også disse glutenfri Nutella småkager eller denne glutenfri rabarberkage. Du kunne også prøve denne glutenfri banankage?
Få flere glutenfri opskrifter her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.