Foccacia / bradepandebrød med rosmarin og tomat

Foccacia med rosmarin og tomat. 

I sommers var vi i Italien. Ahh. Hvor er det et dejligt ferieminde! Det er første gang familien har taget så lang en biltur, men ikke sidste tror jeg? Vi spiste os mætte og glade i de tynde italienske pizzaer og den italienske is. Italien er et skønt land! Smuk natur, behageligt klima og SKØN SKØN mad, brød og vin.

Nå det var et sidespring. Grunden til at jeg fortaber mig i ferieminder er, at jeg, ved gennemgang af mit mel-depot herhjemme, fandt en pakke italiensk tipo-00 mel. Den type mel har et højere protein-indhold med bedre bage-og hæve-evne.

Man kan bage de lækreste pizzaer, de bedste boller og det bedste foccaciabrød af den type mel.

Snart slipper mit Tipo00-lager op, men så må vi vel bare til Italien igen? Eller også må jeg vel bare til at købe mit Tipo00 mel i Føtex, for det kan man jo også?DSC_3439Jeg ville bruge det eksklusive mel til et lækkert foccacia-madbrød med rosmarin og cocktailtomater og valgte at bruge opskriften til “Verdens Bedste Brød”, eller tæt på.

Her kommer opskriften: 

Foccacia / bradepandebrød med rosmarin og tomat
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 35 minutter
Ret: Familiens favoritter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 8 -10 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 8 dl lunkent vand
 • 1 kg mel gerne tipo 00, evt. hvedemel og halvt durummel.
 • 2 tsk. salt
 • 1 tsk. stor klump gær
 • Fyld: ½ pakke cocktailtomater.
 • Rosmarin-kviste
 • Ca. ½-1 dl. olie som oliedyp
 • Groft salt

Sådan gør du

 • Gæren røres ud i det lunkne vand.
 • Salt og mel tilsættes og dejen røres hurtigt sammen. Du kan også røre dejen sammen i 10 minutter på røremaskinen, det skulle give en mere elastisk dej, med godt resultat (det har jeg endnu til gode at prøve).
 • Du kan med fordel lave dejen om morgenen og lade den stå og boble under film hele dagen.
 • Du kan også snydehæve dejen i en 50 grader varm ovn eller i en lun vindueskarm, så kan du slippe med et par timers hævning.
 • Hæver dejen ved almindelig stuetemperatur, skal dejen gerne hæve 3-4 timer.
 • Når dejen er færdighævet hældes den enten i en rygende varm gryde (hvis du vil lave et Verdens Bedste Brød) eller hældes i en bradepande (foret med bagepapir), hvis du vil lave et foccaciabrød/bradepandebrød.
 • Skær cocktailtomaterne over i kvarte og stop dem godt ned i dejen. Læg rosmarinkvistene ovenpå og dryp med rigeligt olie og groft salt.
 • Lad gerne dit brød hæve med fyld i 1 times tid (eller en halv time i ovnen på 50 grader).
 • Bag dit foccacia-brød ved 200 grader varmluft i ca. 15-20 minutter. Kig til det flere gange. Brødet er færdigt når det er gyldent og ser spiseligt og appetitligt ud. 😉

Kan du også, som jeg, finde noget super-ekstravagant luksus extra jomfruolivenolie at dryppe på, er det bare FORNEMT (men mindre kan også gøre det 😉

Jeg fortsatte den italienske bølge med god olie også. Sjældent det kan klappe så heldigt i mit køkken 😉DSC_3456

DSC_3458Som fyld på foccaciabrødet kan du putte skinkefyld, så bliver det til pizzabrød som beskrevet her eller lave et hvidløgsbrød med hvidløgsdyp som beskrevet her

Idag valgte jeg cocktailtomater og frisk rosmarin, efter det forhåndenværende søms princip.

Min potte med rosmarin i vindueskarmen trængte i den grad til at blive “beskåret”, og jeg havde købt 4 bakker cocktailtomater på tilbud til ingen penge. Derfor. Efter dette princip laver jeg tit mad i mit køkken. Bruger det der er i skabene, som udgangspunkt. Er en tilbudsjæger og går ind for Stop madspild, så tit må der tænkes kreativt for at få tømt lagrene. (og det vælter fortsat ud af mine skabe, siger familien! 😉DSC_3460Skær cocktailtomaterne over i kvarte og stop dem godt ned i dejen. Læg rosmarinkvistene ovenpå og dryp med rigeligt olie og groft salt.

 Sikke flotte farver!DSC_3467Brødet er færdigt når det er gyldent og ser spiseligt og appetitligt ud. 😉 Måske skal det bage lidt længere tid i din ovn end i min?  DSC_3474Spis brødet som tilbehør til suppe, som tilbehør til en pastaret, som snack-forret, som tilbehør til en Römertopfret? Brødet kan sagtens bages imens Römertopfen alligevel står og steger i ovnen (i 100 år, eller tæt på 😉
DSC_3478Nam. Nam. Det var tæt på at dette brød var en italiener værdig, men som sagt kan du sagtens bruge almindeligt dansk mel.

Kast dig endelig ud i det. Processen omkring brødet er lidt lang, med dobbelt hævetid, men til gengæld skal dejen hverken æltes eller trilles, og det vinder den ved synes jeg.

Velbekomme til dig fra mig 🙂

P.S.: Er der brød til rest dagen efter kan det lunes i ovnen og blive sprødt igen eller du kan lægge en skive ost i, og lune det i mikrobølgeovnen, så har du en ostesandwich
DSC_3485

Mere inspiration

14
Skriv en kommentar

6 Kommentar tråde
8 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
7 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Conny conradsen

Jeg håber din opskrift kommer i ramme så jeg kan kopier den til mine opskrifter. Den ser rigtig god ud.

Pernille

Hej Gitte,

Jeg har lige bagt focaccia brødet igen – denne gang med Molino Grassi tipo 00 mel (købt på Amazon, 10 x 1 kg leveret til døren for £15 (ca 130 kr incl fragt!)). Jeg koldhævede dejen i køleskabet natten over, hvilket gav en dejlig konsistens til brødet. Virkelig god opskrift – 1000 tak!

karina endresen

Hej
dit brød ser super lækker ud;)
men hvor stor en bredpande bruger du og kan jeg fryse brødt ned?

Dorthe B

Hvad er fordelingen af olie og salt? Hvor meget i deje og hvor meget ovenpå?

Emil

Hej jeg ville rigtig gerne bruge denne opskrift den ser god ud. Men det kan godt være tidskrævende at pille det personlige fra det relevante, ud af den lange opskrift.
Og hvad er en tsk gær, stor klump? Hvorfor vejer du det ikke lige. Jeg skal lave en stor portion så vil jeg gerne være nøjagtig.

Men tak
Med venlig hilsen Emil

Jens Ulrik Mouritsen

Butikskæden Menu (tidligere Super Best) har tipo-00 mel fra Manitoba i Canada med et proteinindhold på 14,3%. Pris ca 15 kr (august 2015). Det har jeg gode erfaringer med til pizza og foccacia.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer