Vaniljekranse. Uhm her får du opskriften på de populære Madam Mangor vaniljekranse fra Den Gamle By.
Længe har jeg drømt om at afprøve de lækre berømte vaniljekranse. Den klassiske gammeldags retro opskrift. Uhm hvor var de bare gode!
De er nærmest sagnomspundne. En juleklassiker. Det er f.eks. de vaniljekranse der bliver serveret, hvis du tager til julemarked i Den Gamle By. Efter sigende kommer folk kørende langvejs fra, for at købe julens vaniljekransene der.
Uhm de skulle da prøves skulle de. Godt proppet med alle de gode julesager er de jo.
Rigeligt smør og med rigeligt rustikke mandler. Der er lutter gode sager i disse klassiske Madam Mangor vaniljekranse.
Mandlerne har jeg blendet lidt rustikt. Blend du dem gerne lidt finere, så bliver de nemmere at presse ud i sprøjtetylle eller kødhakker, hvis du vil bruge sådan én.
I den oprindelige opskrift fra Den Gamle By er der brugt 15 gram bitre mandler. De kan være svære at finde i butikkerne, så du kan også bare blende mandlerne med skal på. Det giver samme effekt synes jeg.
Flotte rustikke vaniljekranse. De fleste trillede jeg i hånden.
Nogle lavede jeg også som julemandens knapper, altså trillet som kugler, og proppet med en chokoladeknap i toppen.
Sådan så de vaniljekranse ud, som jeg sprøjtede ud med kødhakkeren. Blend du gerne din mandler finere 🙂
Madam Mangor vaniljekranse udrullet med fingrene – det kan man sagtens og de ser da ok fine ud, synes du ikke? 🙂
Disse Madam Mangors vaniljekranse kan du “forme” alt efter hvad dit udstyr og temperament rækker til. Ægte vaniljekranse med form, udrullet i hånden eller som “knapper”.
Portionen bliver stor, så du kan snildt dele dejen i 3.
Man kunne jo snyde sine gæster til at ro, at der er tale om 3 forskellige slags småkager? 🙂
Vaniljekranse med kødhakker, trillet med fingre eller lavet som julemandens knapper. 3 slags småkager af 1 dej.
Synes du din dej er for hård og kold og svær at ælte/rulle ud, så kan den lunes 5-15 sekunder i din mikrobølgeovnen. Lun den kun 5 sekunder af gangen.
En ting er jo udseendet, men altså, smager kagerne så faktisk godt? Jo DET gør de.
Du går aldrig fejl af Madam Mangors vaniljekranse.
Opskriften er allerede blevet en sand julekagefavorit her i huset og vil sikkert også blive det i din familie.
Vaniljekranse opskrift fra Den Gamle By – lækre klassiske julesmåkager
Ingredienser
- 350 gram smør blødt
- 250 gram sukker
- 1 æg
- 1 vaniljestang - blendet (blend hele stangen) kan erstattes af anden god vaniljeekstrakt eller 2 spsk vaniljesukker
- 500 gram hvedemel
- 250 gram blendede mandler - med skal. Det giver både smag og et rustikt udseende Lad evt. 15 gram af dem være bitre mandler, men du kan fint nøjes med bare at blende mandlerne med skaller. Du kan bruge mandelmel i stedet for blendede mandler
- Evt. chokoladeknapper
Sådan gør du
- Pisk smør og sukker godt sammen. Brug gerne elpisker eller køkkenmaskine.
- Rør ægget i og tilsæt mel, til dejen hænger sammen.
- Blend mandlerne fint sammen med hele vaniljestangen og rør dem i dejen.
- Ælt dejen godt igennem med hænderne, først hér vil den begynde at hænge rigtigt sammen. Varmen fra dine hænder opvarmer smørret og det fordeler sig bedre i dejen.
- Lad dejen stå koldt en halv times tid, eller 10 min. i fryser.
- Vaniljekransene kan nu herefter udrulles, med en kødhakker - med en særlig kødhakkerplade til.
- Lav gerne lange stænger og form dem herefter til vaniljekranse.
- Har du ikke en kødhakker, eller synes du dejen er for porøs til kranse, så kan du sagtens trille små pølser med fingrene.
- Er du "quick-and-dirty"-typen som jeg, kan du fristes til at lave julemands-knapper. De smager fortryllende godt. Tril kugler og tryk en chokoladeknap ned oveni toppen.Voila.
- Bag kagerne 8-10-12-14 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn) alt efter størrelse og form. Hold øje med kagerne. Kagerne er færdige når de er gyldne og sprøde.
- Lad kagerne afkøle helt, før du putter dem i en kagedåse.
Noter
Vaniljekransene kan laves enten med kødhakker eller ved at trille kranse med fingrene
Du kan også bruge dejen til julemandens knapper i stedetKagerne kan holde sig flere uger uger i tætsluttende kagedåse
Madam Mangor vanilje kranse er lækre julesmåkager med masser af rigtigt smør og blendede mandler
Håber du er blevet inspireret til at bage vaniljekranse i en eller anden form? 😀
Der er frit slag. I Den Gamle By triller man bare pølser med fingrene, kan jeg se på billederne.
Store, flotte, fine vaniljekranse. Laver du store kranse, skal de nok have lidt længere tid end de 10 minutter i ovnen.
Måske du har luret det, men jeg bager faktisk næsten altid ved 175 grader varmluft og så forkorter/forlænger jeg tilberedningstiden.
Perfekt temperatur til langt de fleste kager. Varmluft bruger jeg næsten altid, fordi jeg synes det fordeler varmen meget bedre, i hvert fald i min ovn.
Du bestemmer selv om du vil bage ved almindelig ovnvarme, så skal du bare lige skrue temperaturen 25 grader op.
Måske du også har udviklet en særlig “sniffe-teknik”, så du næsten kan dufte dig frem til hvornår kagerne er tæt-på-færdige? I minutterne før “afbrændings-stadiet” bliver duften særlig intens og karakteristisk.
Sværn lidt ekstra omkring din ovn – pludselig skal der nemlig reageres tjept og bagepladen hives ud.
Brug meget gerne et minutur, når du bager, så er du helt sikker. 🙂
Sådan laver du klassiske Madam Mangor vaniljekranse efter opskrift fra Den Gamle By – se billederne her:
Jeg elsker min Kenwood Major røremaskine og jeg elsker den især ved juletid, hvor jeg bager småkager på stribe.
I weekenderne snurrer køkkenmaskinen lystigt. Jeg sparer tid og armkræfter. Fedt! Det geniale er, at du kan futte rundt og finde ingredienser frem imens maskinen rører for dig. Det er SÅ smart altså 🙂
Hvis du ikke har en køkkenmaskine, kunne jeg anbefale dig at ønske dig en Kenwood Major af julemanden.
Har du ikke en køkkenmaskine, så kan en elpisker med dejkroge fint bruges også. Håndkraft selvfølgelig også.
Blend hele vaniljestangen sammen med mandlerne, så bliver vaniljestangen kraftigere
Hvis du blender hele vaniljestangen sammen med mandlerne, så får du smag med fra selve stangen. Normalt bruger man jo kun vaniljemarven, men der er også smag gemt i “hylsteret”. Intet må gå til spilde, fra de gode vaniljestænger.
Til luksus vaniljekranse skal du jo selvfølgelig helst bruge vaniljestænger, men du bestemmer. Du kan sagtens bruge vaniljeekstrakt, vaniljepasta eller 2 spsk vaniljesukker i stedet.
Lad gerne dine vaniljekranse stå køligt i det fri, i 10 minutter, før du bager dem. På den måde kan du undgå, at vaniljekransene flyder for meget sammen under bagningen.
Prøv gerne det tip. Det virkede for mig.
Een smuk vaniljekrans er der intet der stikker, men giver du op på halvvejen, så er julemandsknapperne altså også et hit.
Min datter havde veninder på besøg i går og havde fyldt et kagefad med alle vores småkager.
Det var julemandsknapperne der forsvandt allerførst. “Det er da bedre at hullet er fyldt ud med chokolade” sagde pigerne. Ja der kan man bare se 🙂
God og glædelig jul til dig, og julen skal nok blive god, hvad enten du ender med vaniljekranse eller vaniljeknapper 🙂
Få flere gode opskrifter på vaniljekranse her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Smelter chokoladeknapperne ikke, eller lægges de først på bagefter?
Hej Gitte.
Din opskrift er identisk med den jeg fik i Den gamle by for nogle år siden. Der står godt nok også 15 g bitre mandler, men det har jeg aldrig brugt. Jeg laver dem i hånden- ca. 16g pr. stk. trilles og samles til lidt store kranse, som jeg trykker lidt med en gaffel og bager ved 200 g varmluft i 9-10 min. ????? åh, de er bare så gode.
Kærlig hilsen og God Jul ??
Jeg har en opskrift på Vaniljekranse fra bagetid.dk som skulle være af A.M. Mangor fra 1866 og som skulle være opskriften fra bageriet i den gamle by, men den ligner slet ikke den her opskrift. Bl.a. Indeholder den bitter mandel.
Hvor stammer din opskrift fra?