•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakkesteg i stegeso stegt som vildt opskriftRömertofpen kom så og sejrede igen! I dag serverede den den lækreste nakkefilet for os. Nakkesteg i stegeso stegt som vildt med rigeligt flødesovs og tyttebær, hertil hasselback kartofler.

Sikke en fornem søndagsmenu!

Så velsmagende, så mør, så velduftende. Den helt perfekte søndagssteg med perfekt tilbehør!

Det er virkelig en lækker ret. Den kan du altså godt glæde dig til 🙂Nakkesteg i stegeso stegt som vildt opskrift
En kæmpestor nakkefilet til 4 personer lavede jeg, men ok heldigvis var der også rester bagefter. Tro mig, I vil kunne spise meget nakkesteg, når stegen serveres på denne måde 🙂

Her kommer opskriften på den lækre søndagsmenu:

Nakkesteg i stegeso stegt som vildt opskrift

Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med bacon og flødesauce
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 2 timer 50 minutter
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Kategori: Slow food - simremad
Keyword: nakkesteg, nakkesteg stegt som vildt
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 hel nakkefilet á 2 kilo
  • 3 rødløg 3 almindelige løg
  • 1-2 pakker bacon
  • 1,2 liter vand
  • Salt/peber.
  • Evt. 6 fed hvidløg eller flere. Hvidløg kan også udelades

Flødesovs:

  • Stegesky
  • ½ liter fløde gerne kaffefløde eller madlavningsfløde
  • 5-6 spsk tyttebær
  • Kulør
  • Salt/peber
  • Tilbehør: Hasselbackkartofler og tyttebær

Sådan gør du

  • Sæt Römertopfen i blød i vand i en halv times tid. Begge halvdele fyldes med vand. Jeg bruger helst min store Römertopf, men den lille 3 liters kan også gå an.
  • Skræl løg og læg dem i bunden af Römertopfen.
  • Skyl nakkefiletten og læg den på toppen af løgene. Krydr godt med salt og peber på begge sider. Snit dybe lommer i nakkefiletten og stop hvidløgsfeddene i som vist her. Hvidløgene giver smag til kødet..
  • Læg baconskiver ovenpå stegen. Pak baconskiverne godt omkring stegen
  • Hæld vand ved, så stegen er 2/3 dækket. Hvorfor alt det vand? Jo det bliver såmænd tryllet om til den lækreste stegesky undervejs. Der skal jo være noget at lave sauce af. Det er et must! Vandet gør jo selvfølgelig også at stegen ikke steger tør.
  • Nu skal låget lægges på Römertopfen og den sættes i en kold ovn. Stegetid 2½ timer ved 175 grader varmluft. (+ ½ time til sidst, mere herom senere),
  • Skræl nu kartoflerne. De sættes i ovnen når stegen har stegt i 2 timer.
  • Når stegen har stegt 2½ time hældes stegeskyen over i en gryde. Brug en si. Her får du brug for en køkkenhjælper. Det er svært at håndtere en brændvarm Römertopf og holde fast ved en steg samtidig synes jeg. Få din hjælper til at stikke en stegegaffel i stegen og holde på den imens du hælder stegeskyen af.
  • Sæt stegen tilbage i ovnen bagefter, uden låg denne gang. Bacon og filet vil nu sprødstege færdig, imens du jævner saucen. Den skal ca. have et kvarter uden låg v. 175 grader varmluft eller til baconen er sprødstegt

Noter

Nakkestegen kan også steges i et tildækket ildfast fad eller en støbejernsgryde, du kan sætte i ovnen
 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Nakkesteg stegt som vildt i stegeso – mør og lækker nakkefilet

Nakkesteg i stegeso stegt som vildt opskrift

DSC_3368Hvidløgene giver smag til kødet og du er heldig hvis du bagefter får et kødstykkerne med hvidløgsfed i. De bagte/stegte hvidløgsfed smager fantastisk!DSC_3374Når jeg laver mad i stegesoen, benytter jeg gerne lejligheden til at bage brød, småkager eller lave kartoffeltilbehør. Jeg bruger altid varmluft, når jeg laver mad og så kan man jo sagtens lave flere ting i ovnen af gangen.

Oplagt at udnytte energien og ovnvarmen og altid dejligt med en undskyldning for at bage en rask lille kage? 🙂DSC_3377Jeg bruger gerne Milda eller Cremefine, når jeg laver flødesauce til nakkesteg. Der er meget fedt i kødet og jeg synes at saucen bliver for fed med piskefløde. Du bestemmer jo helt selv, om du vil bruge “den ægte vare” eller en fedtreduceret efterligning. Kaffefløde eller madlavningsfløde vil også være fint. DSC_3407

Undrer du dig over jeg bruger en halv liter fløde?? Jamen det er såmænd bare fordi min familie (og især min teenagesøn) STOR elsker sauce. Hvis der er skal være mad til to dage, skal der derfor laves en soldatergryde stor spand sauce. Det blev der også.Nakkesteg i stegeso stegt som vildt opskriftMin familie spiser sauce som var det dessert! Især hvis det er en lækker flødesauce som den jeg serverede idag. Jeg fik stor ros af sønnike. Han udbrød højt “den sauce, smager jo næsten lige så godt som IKEA’s?!” Jamen så bliver det da vist ikke meget bedre?? Han ELSKER IKEA’s frikadeller og flødesauce  😉

Hvorfor står der tyttebær på norsk? Såmænd fordi tyttebær syltetøj er hamrende billigt i Norge (vel nærmest det eneste der er til at betale deroppe for os danskere?) Nå men vi hamstrer tyttebærsyltetøj når vi er der. Ca. 1/3 af den pris man giver i Danmark. Vores tyttebærlager er snart brugt.

Hviss du ikke vidste det, så er det tyttebær der giver den særligt gode “vildtsmag” til sovsen. Det er virkelig et hit, det må du prøve 🙂
DSC_3409Oh la la. Sikke en lækker steg og sikke et fint baconsvøb!Nakkesteg i stegeso stegt som vildt opskriftSkær skiver af stegen. Det gøres nemmest med en savtakket kniv. Stegen er ikke så mør at den vil smuldre som pulled pork, den bliver fin fast og nem at skære skiver af.
DSC_3421 Så er der søndagssteg på matriklen! DSC_3423Sikke en fornem søndagsservering. Er du så heldig at “falde over” en nakkefilet på tilbud så køb gerne et par stykker og fyld fryseren. Denne ret vil fint bruges til gæster. Der vil være nok til 10 personer tænker jeg?

Hermed min og min families allerstørste anbefaling af nakkesteg stegt som vildt i Römertopf. Helt klart en af familiens favoritter. Alle jublede og der var stor tilfredshed hele vejen rundt.

Ren Römertopf-glæde! It did it again….Fantastiske Römertopf! 🙂
DSC_3426


  •  
  •  
  •  
  •  
  •