Nakkesteg i stegeso. Uhm i dag får du opskriften på en lækker mør nakkefilet i stegesoen. En saftig steg, der smager super godt.
Römertofpen kom så og sejrede igen! I dag serverede den den lækreste nakkefilet for os.
Nakkesteg i stegeso stegt som vildt med rigeligt flødesovs og tyttebær, hertil hasselback kartofler. Sikke en fornem søndagsmenu!
Så velsmagende, så mør, så velduftende. Den helt perfekte søndagssteg med perfekt tilbehør!
Det er virkelig en lækker ret. Den kan du altså godt glæde dig til 🙂
En kæmpestor nakkefilet til 4 personer lavede jeg, men ok heldigvis var der også rester bagefter.
Tro mig, I vil kunne spise meget nakkesteg, når stegen serveres på denne måde.
Stegen vil være et hit i din familie og menuen er så lækker, at den sagtens også vil kunne serveres for gæster. De vil også elske dem 🙂
Her kommer opskriften på den lækre søndagsmenu:
Få opskriften på nakkesteg i stegeso – stegt som vildt. Mør og lækker
Ingredienser
- 1 hel nakkefilet min vejede ca 2 kg
- 3 rødløg 3 almindelige løg
- 200 gram bacon i skiver - ca.
- 1,2 liter vand
- Salt/peber.
- Evt. 6 fed hvidløg eller flere. Hvidløg kan også udelades
Flødesovs:
- Stegesky
- ½ liter fløde gerne kaffefløde eller light madlavningsfløde
- 5-6 spsk tyttebærsyltetøj kan erstattes med ribsgelé eller æblegelé
- Kulør
- Salt/peber
- Tilbehør: Hasselbackkartofler og tyttebærsyltetøj
Sådan gør du
- Sæt stegesoen i blød i vand i en halv times tid. Begge halvdele fyldes med vand. Jeg bruger helst min store Römertopf, men den lille 3 liters kan også gå an.
- Skræl løg og læg dem i bunden af stegesoen. Anden type stegeso, stor gryde eller tildækket ildfast fad kan også bruges.
- Skyl nakkefileten og læg den på toppen af løgene. Krydr godt med salt og peber på begge sider. Snit dybe lommer i nakkefiletten og stop evt. hvidløgsfed. Hvidløgene giver smag til kødet..
- Læg baconskiver ovenpå stegen. Pak baconskiverne godt omkring stegen
- Hæld vand ved, så stegen er 2/3 dækket, så bliver der stegesky til den lækreste sovs. Vandet gør også stegen ekstra saftig.
- Sæt stegesoen en kold ovn på nederste rille og tilbered stegen ca. 2½ timer ved 175 gr. varmluft (200 gr. alm. ovn). (+ lidt ekstra tid uden låg til sidst, se nedenfor) Stegen er færdig, når den er mør men stadig fast. Kernetemperatur ca. 80-85 gr.
- Skræl nu kartoflerne. De sættes i ovnen når stegen har stegt i 2 timer.
- Når stegen har stegt 2½ time hældes stegeskyen over i en gryde. Brug en si. Læg evt. nakkestegen på en tallerken imens. Tilsæt fløde og jævn sovsen. Smag den til med krydderier og gerne tyttebærsyltetøj.
- Sæt stegen tilbage i ovnen bagefter, uden låg denne gang. Bacon og filet vil nu sprødstege færdig, imens du jævner saucen. Den skal ca. have et kvarter uden låg v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn) eller til baconen er sprødstegt
- Skær stegen ud i passende skiver og servér med kartofler, brun flødesovs og tyttebærsyltetøj
Noter
En evt. rest kan skæres i skiver og steges på panden eller lunes i ovn/airfryer
Helstegt nakkefilet stegt som vildt i stegeso – mør og lækker nakkesteg, der er nem at lave
Har du ikke en stegeso af rødler, så kan en anden type stegeso sagtens bruges. Du kan også sætte din stegegryde i ovnen og bruge den som stegeso? Et tildækket ildfast fad kan du også sagtens bruge
Hvidløgene giver smag til kødet og du er heldig hvis du bagefter får et kødstykkerne med hvidløgsfed i. De bagte/stegte hvidløgsfed smager fantastisk!
Når jeg laver mad i stegesoen, benytter jeg gerne lejligheden til at bage brød, småkager eller lave kartoffeltilbehør.
Jeg bruger nemlig altid varmluft, og så kan man jo sagtens lave flere ting i ovnen af gangen.
Det er oplagt at udnytte energien og ovnvarmen. En god undskyldning for at bage en rask lille kage måske? 🙂
Jeg bruger gerne Milda eller Cremefine, i denne flødesovs til nakkestegen.
Der er meget fedt i kødet og jeg synes at saucen kan blive for fed med piskefløde.
Du bestemmer jo helt selv, om du vil bruge “den ægte vare” eller en fedtreduceret efterligning. Kaffefløde eller madlavningsfløde vil også være fint. Undrer du dig over jeg bruger en halv liter fløde??
Jamen det er såmænd bare fordi min familie (og især min teenagesøn) STOR elsker sovs.
Hvis der er skal være mad til to dage, skal der derfor laves en soldatergryde stor spand sauce. Det blev der også og sovsen bliver altid spist op.
Min familie spiser flødesovs og en vildtsovs med tyttebær smager bare lækkert!
Uhm det var en ekstra lækker flødesovs jeg serverede idag, da jeg lavede nakkesteg i stegeso. Jeg fik stor ros af sønnike.
Han udbrød højt “den sauce, smager jo næsten lige så godt som IKEA’s?!” Jamen så bliver det da vist ikke meget bedre?? Han ELSKER IKEA’s frikadeller og flødesovs 😉
Hvorfor står der tyttebærsyltetøj på norsk? Såmænd fordi tyttebær syltetøj er hamrende billigt i Norge (vel nærmest det eneste der er til at betale deroppe for os danskere?)
Nå men vi hamstrer tyttebærsyltetøj når vi er der. Ca. 1/3 af den pris man giver i Danmark. Vores tyttebærlager er snart brugt.
Hvis du ikke vidste det, så er det tyttebærsyltetøj der giver den særligt gode “vildtsmag” til sovsen.
Det er virkelig et hit, det må du prøve. Du kan også sagtens bruge ribsgele eller æblegelé. Du bestemmer.
Oh la la. Sikke en lækker steg og sikke et fint baconsvøb! Skær skiver af stegen. Det gøres nemmest med en savtakket kniv.
Stegen er ikke så mør at den vil smuldre som pulled pork, den bliver fin fast og nem at skære skiver af.
Så er der søndagssteg på matriklen! Nakkesteg i stegeso er en af mine livretter! Sikke en fornem søndagsservering.
Er du så heldig at “falde over” en nakkefilet på tilbud så køb gerne et par stykker og fyld fryseren.
Denne ret vil fint bruges til gæster. Der vil være nok til 10 personer tænker jeg?
Hermed min og min families allerstørste anbefaling af nakkesteg i stegeso stegt som vildt i stegeso.
Helt klart en af familiens favoritter. Alle jublede og der var stor tilfredshed hele vejen rundt.
Ren Römertopf-glæde! It did it again….Fantastiske Römertopf! 🙂
Prøv også denne nakkesteg stegt som vildt eller denne opskrift på nakkefilet i stegeso med karry, løg og æbler.
Virkelig lækkert og nemt at lave
Hej Gitte. Jeg har ikke en römertopf mere men en stegeso fra le creuset. Hvor længe tror du sådan en steg skal have i en sådan stegeso, og skal man opvarme den først? Jeg forsøgte med en kylling engang, det tog en evighed for den at blive færdig. Venlig hilsen Jane V.
Hej Gitte.
Kan jeg lave denne ret i en brandpande i stedet for. Vil gerne lave den til en fødselsdag hvor vi bliver omkring de 20 personer hvor de 6 er mindre børn
Jeg kan jo ikke have mere end en steg i min rømertoft. Mon 4 kg køb er nok.
Vh Ulla
Super lækker ret, det smagte fantastisk.
Det er ikke sidste gang den bliver serveret.
Hej Gitte. Jeg langtidstegte i aften ( 4 .5 timer ved 130 gr varmluft) en nakkefilet på 1.8 kg i rømertopf. . Havde håbet den var mør s om smør og med en skøn smag. Dr var ingen smag ved den den trods gode krydderier og en lækker champignon flødetomatsauce..Det yderste stk var mørt .men Ca 1 kg af kødet er endnu tilbage. Deter halvråt. Hvordan kan jeg redde den? Venlig hilsen Dorte A
Det ser meget lækkert ud, det hele. Er det en steg uden svær? Og kommer du hele løg i bunden?
Vil helt sikkert prøve retten.
Mvh. Elin
Hold nu op hvor lyder/ser det lækkert ud.. Det skal HELT sikkert prøves herhjemme.. Vi er godt nok kun en søn på 6 og mig, men vi kan inviter nogle gæster..
Gode opskrifter,tænder løber i vand.
Men hvor stor skal sådan en fætter være
Rømer…. Et eller andet.
Jeg kan se størrelser op til 6 l.
En stor kylling eller en steg på 3-4 kg.
skal den i en stor stegeso ?.
Vh JJ.
En virkelig god nakkesteg, som du har her har givet. Den vil jeg bruge en anden gang og jeg kan stærk anbefale andre at gøre det.
Lækkert…Nakkefilet i romertopf er skøn mad, og kan varieres i det uendelige.Det kan ikke gå galt…Kan også klart anbefale det, også en god begynder ret for nye romertopf fans. At få en sådan mør og smagfuldt ret men et minimum af arbejde giver blod på (Romertopf) tanden.
Det ser bare lækkert ud! Uhm, god gammeldags mad er altid et hit.
– Anne
Det ser godt nok lækkert ud! Jeg har en stegeso som jeg er ved at lære at bruge (ikke en römertopf) – tror jeg vil øve mig på en nakkesteg en dag 😉
Jeg plejer dog at få nakkestegen med sværd, men så kan jeg selvfølgelig droppe bacon 🙂 (selvom det er en af de ting der ser fristende ud 😉 )