Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med bacon og flødesauce

  • Nakkesteg stegt som vildt i flødesauce
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_3418Römertofpen kom så og sejrede igen! I dag serverede den den lækreste nakkefilet for os. Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med rigeligt flødesauce og tyttebær, hertil hasselback kartofler.

Sikke en fornem søndagsmenu!

Så velsmagende, så mør, så velduftende. Den helt perfekte søndagssteg med perfekt tilbehør!
DSC_3425En kæmpestor nakkefilet til 4 personer lavede jeg, men ok heldigvis var der også rester bagefter. Det skulle der også gerne være, med en nakkefilet på 2 kilo?! 😉

Her kommer opskriften på den lækre søndagsmenu:

Nakkesteg i Römertopf stegt som vildt med bacon og flødesauce
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 2 timer 50 minutter
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Kategori: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 hel nakkefilet á 2 kilo
  • 3 rødløg 3 almindelige løg
  • 1 pakke bacon
  • 1,2 liter vand
  • Salt/peber.
  • Evt. 6 fed hvidløg eller flere
  • Flødesauce:
  • Stegesky
  • ½ liter fløde helst Milda fløde light, ellers bliver saucen for fed
  • 5-6 spsk tyttebær
  • Kulør
  • Salt/peber
  • Tilbehør: Hasselbackkartofler og tyttebær

Sådan gør du

  • Sæt Römertopfen i blød i vand i en halv times tid. Begge halvdele fyldes med vand. Jeg bruger helst min store Römertopf, men den lille 3 liters kan også gå an.
  • Skræl løg og læg dem i bunden af Römertopfen.
  • Skyl nakkefiletten og læg den på toppen af løgene. Krydr godt med salt og peber på begge sider. Snit dybe lommer i nakkefiletten og stop hvidløgsfeddene i som vist her. Hvidløgene giver smag til kødet..
  • Læg baconskiver ovenpå stegen.
  • Hæld vand ved, så stegen er 2/3 dækket. Hvorfor alt det vand? Jo det bliver såmænd tryllet om til den lækreste stegesky undervejs. Der skal jo være noget at lave sauce af. Det er et must! Vandet gør jo selvfølgelig også at stegen ikke steger tør.
  • Nu skal låget lægges på Römertopfen og den sættes i en kold ovn. Stegetid 2½ timer ved 175 grader varmluft. (+ ½ time til sidst, mere herom senere),
  • Skræl nu kartoflerne. De sættes i ovnen når stegen har stegt i 2 timer.
  • Når stegen har stegt 2½ time hældes stegeskyen over i en gryde. Brug en si. Her får du brug for en køkkenhjælper. Det er svært at håndtere en brændvarm Römertopf og holde fast ved en steg samtidig synes jeg. Få din hjælper til at stikke en stegegaffel i stegen og holde på den imens du hælder stegeskyen af.
  • Sæt stegen tilbage i ovnen bagefter, uden låg denne gang. Bacon og filet vil nu sprødstege færdig, imens du jævner saucen. Den skal ca. have et kvarter uden låg v. 175 grader varmluft eller til baconen er sprødstegt

 DSC_3430

DSC_3368Hvidløgene giver smag til kødet og du er heldig hvis du bagefter får et kødstykkerne med hvidløgsfed i. De bagte/stegte hvidløgsfed smager fantastisk!DSC_3374Når jeg laver mad i stegesoen, benytter jeg gerne lejligheden til at bage brød, småkager eller lave kartoffeltilbehør. Jeg bruger altid varmluft, når jeg laver mad og så kan man jo sagtens lave flere ting i ovnen af gangen. Oplagt at udnytte energien og ovnvarmen og altid dejligt med en undskyldning for at bage en rask lille kage? 🙂DSC_3377Jeg bruger gerne Milda eller Cremefine, når jeg laver flødesauce til nakkesteg. Der er meget fedt i kødet og jeg synes at saucen bliver for fed med piskefløde. Du bestemmer jo helt selv, om du vil bruge “den ægte vare” eller en fedtreduceret efterligning.DSC_3407

Undrer du dig over jeg bruger en halv liter fløde?? Jamen det er såmænd bare fordi min familie (og især min teenagesøn) STOR elsker sauce. Hvis der er skal være mad til to dage, skal der derfor laves en soldatergryde stor spand sauce. Det blev der også.DSC_3410Min familie spiser sauce som var det dessert! Især hvis det er en lækker flødesauce som den jeg serverede idag. Jeg fik stor ros af sønnike. Han udbrød højt “den sauce, smager jo næsten lige så godt som IKEA’s?!” Jamen så bliver det da vist ikke meget bedre?? Han ELSKER IKEA’s frikadeller og flødesauce  😉

Jeg brugte al stegeskyen, tilsatte 2 flasker Mildafløde og 5-6 spsk. tyttebær til saucen. Jeg jævnede med meljævning og smagte til med salt, peber og lidt mere tyttebær.

Hvorfor står der tyttebær på norsk? Såmænd fordi tyttebær syltetøj er hamrende billigt i Norge (vel nærmest det eneste der er til at betale deroppe for os danskere?) Nå men vi hamstrer tyttebærsyltetøj når vi er der. Ca. 1/3 af den pris man giver i Danmark. Vores tyttebærlager er snart brugt.
DSC_3409Nu er kartoflerne færdige. Beklager det dårlige foto. Det er svært at tage billeder af lyse grøntsager, når der er et sølle lys udefra og når man er en knold, som jeg, der ikke gider lære alt for meget om at skrue på kameraet.
Oh la la. Sikke en lækker steg og sikke et fint baconsvøb!DSC_3417Skær skiver af stegen. Det gøres nemmest med en savtakket kniv. Stegen er ikke så mør at den vil smuldre som pulled pork, den bliver fin fast og nem at skære skiver af.
DSC_3421 Så er der søndagssteg på matriklen! DSC_3423Sikke en fornem søndagsservering. Er du så heldig at “falde over” en nakkefilet på tilbud så køb gerne et par stykker og fyld fryseren. Denne ret vil fint bruges til gæster. Der vil være nok til 10 personer tænker jeg?

Ahh jeg glæder mig allerede til i morgen hvor jeg kommer sent hjem fra aftenvagten og der er de LÆKRESTE madrester. Familien har lovet at koge ris til. Min datter har nemlig et kærlighedsforhold til ris med sauce. Måske de kan lokkes til at lave en hurtig tomatsalat til også? 😉

Hermed min og min families allerstørste anbefaling af nakkesteg stegt som vildt i Römertopf. Helt klart en af familiens favoritter. Alle jublede og der var stor tilfredshed hele vejen rundt.

Ren Römertopf-glæde! It did it again….Fantastiske Römertopf! 🙂
DSC_3426


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

26
Skriv en kommentar

11 Kommentar tråde
15 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
12 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Jane Vestrup

Hej Gitte. Jeg har ikke en römertopf mere men en stegeso fra le creuset. Hvor længe tror du sådan en steg skal have i en sådan stegeso, og skal man opvarme den først? Jeg forsøgte med en kylling engang, det tog en evighed for den at blive færdig. Venlig hilsen Jane V.

Ulla Kjær Kristensen

Hej Gitte.
Kan jeg lave denne ret i en brandpande i stedet for. Vil gerne lave den til en fødselsdag hvor vi bliver omkring de 20 personer hvor de 6 er mindre børn
Jeg kan jo ikke have mere end en steg i min rømertoft. Mon 4 kg køb er nok.
Vh Ulla

Pia Braskhøj Bust

Super lækker ret, det smagte fantastisk.
Det er ikke sidste gang den bliver serveret.

Dorte Andersen

Hej Gitte. Jeg langtidstegte i aften ( 4 .5 timer ved 130 gr varmluft) en nakkefilet på 1.8 kg i rømertopf. . Havde håbet den var mør s om smør og med en skøn smag. Dr var ingen smag ved den den trods gode krydderier og en lækker champignon flødetomatsauce..Det yderste stk var mørt .men Ca 1 kg af kødet er endnu tilbage. Deter halvråt. Hvordan kan jeg redde den? Venlig hilsen Dorte A

Elin Jacobsen

Det ser meget lækkert ud, det hele. Er det en steg uden svær? Og kommer du hele løg i bunden?
Vil helt sikkert prøve retten.
Mvh. Elin

Trine

Hold nu op hvor lyder/ser det lækkert ud.. Det skal HELT sikkert prøves herhjemme.. Vi er godt nok kun en søn på 6 og mig, men vi kan inviter nogle gæster..

Jytte Jørgensen

Gode opskrifter,tænder løber i vand.
Men hvor stor skal sådan en fætter være
Rømer…. Et eller andet.
Jeg kan se størrelser op til 6 l.
En stor kylling eller en steg på 3-4 kg.
skal den i en stor stegeso ?.
Vh JJ.

Connie

En virkelig god nakkesteg, som du har her har givet. Den vil jeg bruge en anden gang og jeg kan stærk anbefale andre at gøre det.

Pia Andesen

Lækkert…Nakkefilet i romertopf er skøn mad, og kan varieres i det uendelige.Det kan ikke gå galt…Kan også klart anbefale det, også en god begynder ret for nye romertopf fans. At få en sådan mør og smagfuldt ret men et minimum af arbejde giver blod på (Romertopf) tanden.

A+K/Venterpaavin

Det ser bare lækkert ud! Uhm, god gammeldags mad er altid et hit.

– Anne

Xanita

Det ser godt nok lækkert ud! Jeg har en stegeso som jeg er ved at lære at bruge (ikke en römertopf) – tror jeg vil øve mig på en nakkesteg en dag 😉
Jeg plejer dog at få nakkestegen med sværd, men så kan jeg selvfølgelig droppe bacon 🙂 (selvom det er en af de ting der ser fristende ud 😉 )

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer