•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Frikadeller som dem man kan spise i IKEA – med kartoffelmos og sovs til. Alle børns – og voksnes – livret, skal du høre om i dag. Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs

Er det også en fast tradition i din familie, at spise en portion svenske kötbullar, når I er IKEA for at handle?

Sådan er det her i familien. Retten er en succes hver gang, og det går bare ikke at springe restaurant-punktet over, når vi er i varehuset. Mine børn er vilde med IKEA’s frikadeller, og har været det i årevis.

Mine børns absolutte yndlingslivret her i huset er de små minifrikadeller serveret med sprøde sesamfritter til.

Köttbullarne kan købes færdige og cirkelrunde i Netto, men I årevis har jeg alligevel lagt skumle planer. IKEA’s servering med tyttebær og flødesauce burde man da også selv kunne trylle?

IKEA-menuen blev afprøvet i dag og mine børn var glade.

Ikke IKEA-sauceglade, men tæt på.

Frikadellerne smagte ikke helt som IKEA’s og cirkelrunde var de heller ikke, men gode og smagfulde var de og som Amanda sagde: “Tænk, at man kan sidde her og nyde den lækre mad og så slippe for at være i et larmende varehus. Fedt!”. Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs

Menuen scorede mange stjerner og der var julelys i mine børns øjne, da de så hvor stort et frikadellebjerg der blev serveret.

“Orv mand, hvor mange må man tage???” 🙂

Jeg havde kun hakket oksekød på lager og det gav frikadeller med god og rigelig kødsmag. Det blev nok derfor mere til kødboller end frikadeller. Kært barn har mange navne.  Du kan også bruge hakket kalv/flæsk eller hakket svine-/kyllingekød.

Jeg sjussede mig lidt frem og varierede opskriften på Verdens Bedste frikadeller her

Jeg brugte min store Scanpan-pande og formede små frikadunser med en dessertske. Det var noget af et arbejde, men det blev et festligt måltid, med et bjerg små oksekøds-frikadeller.Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovsDet ville også have smagt godt med en tomatsovs til frikadellerne, men brun sovs med tyttebær og fløde, er nu også altid et hit og det var jo IKEA’s servering vi prøvede at efterligne. Du bestemmer selvfølgelig selv hvilken sauce du vil servere til frikadellerne.

Kartoffelmos -opskrift på hjemmelavet kartoffelmos
En nem klassisk opskrift på mos af kartofler
Se opskriften her
Kartoffelmos - nem opskrift

Jeg lavede en portion hjemmelavet kartoffelmos til kødbollerne, men servér også gerne pasta, eller hvad du nu ellers foretrækker. En hjemmelavet kartoffelsalat til vil også være et hit tror jeg? (minus flødesauce selvfølgelig).

Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovsDu får opskriften på IKEA-frikadellerne og den brune flødesauce lige her:

Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & brun sovs – få opskriften her

IKEA frikadeller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauce
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 40 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Ret: Billig hverdagsmad
Kategori: Mad til to dage
Keyword: flødesovs, frikadeller, IKEA frikadeller
Portioner: 10 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 kg hakket oksekød eller kalv/flæsk, ren svine- eller kyllingefars
  • 5 dl oksebouillon der skal bruges ialt 3 bouillonterninger
  • 1 stort løg eller to små. Fintrevet
  • 4 æg
  • Salt/peber brug rigeligt
  • 4 dl rasp
  • Evt. 1 spsk sennep
  • Olie og smør til stegning.

Flødesovs:

  • 5 dl bouillon
  • dl mælk
  • dl fløde
  • 100 gram mel rystet i melryster med et par dl mælk
  • Kulør
  • Salt/peber
  • 1 spsk Tyttebærsyltetøj
  • Tilbehør: Pasta eller hjemmelavet kartoffelmos

Sådan gør du

  • Laver du hjemmelavet kartoffelmos, så start med at skrælle kartoflerne.
  • Sæt dem til kogning, imens du laver frikadellerne.
  • Kog 1 liter vand og bland bouillonterningerne heri. Tilsæt 5 dl af bouillonen til farsen og gem resten til saucen.
  • Læg det hakkede oksekød i en skål. Tilsæt æg, sennep og salt/peber. Rør godt.
    Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs
  • Riv løget fint og tilsæt. Rør raspen godt i til sidst.
    Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs
  • Smelt en god klat smør på en stor pande og hæld 2-3 spsk olie ved (suppler evt. med ekstra olie/smør undervejs)
  • Form små frikadeller med en dessertske og steg dem på panden 3-4 minutter på hver side. Har du ikke plads til alle frikadellerne på én pande, så læg dem i et fad undervejs som de bliver færdige og hold dem varme i ovnen på 100 grader varmluft.
    IKEA kødboller med kartoffelmos, tyttebær og flødesauce
  • Når alle frikadeller er færdige, tages de af panden og holdes lune i ovnen, imens pandesovsen laves.
    Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs
  • Hæld bouillon og mælk på panden.
  • Tilsæt fløde og tyttebær
  • Rør meljævningen i og tilsæt kulør. Smag til med salt/peber
    Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs
  • Mos kartoflerne og spæd mælk og smør ved, til konsistensen er fin. Pisk gerne med elpisker. Server kartoffelmos med frikadeller, brun sovs og gerne med ekstra tyttebærsyltetøj
    Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs

Noter

Du kan bruge hakket kalv/flæsk til frikadellerne
Frikadellerne kan fryses
Frikadellerne/kødbollerne smager også godt i tomatsovs
Få en god opskrift på kartoffelmos her
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Lækre kødboller á la IKEA serveret med kartoffelmos, brun sovs med fløde og tyttebær

Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovsEn lækker servering!

Måske du synes arbejdsbeskrivelsen lyder unødigt besværlig? Tro mig, frikadellerne tager ikke lang tid at lave og til gengæld bliver der jo et kæmpe bjerg med rigeligt til 2-3 dage.

Kødbollerne kan sagtens fryses til madpakker, frikadellespyd til grill, eller bare til en nem frikadelleservering en travl dag.

Tomatsovs til pizza og pasta - nem opskrift
Hjemmelavet tomatsauce - simrer til smagfuld sødme
Se opskriften her
Tomatsovs til pizza og pasta - nem opskrift

Retten vil også være fin at servere på et buffetbord – måske lige undtaget saucen, der nemt vil stå og trække skind. Lav gerne en tomatsovs i stedet herFrikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovsHar du en stor pande, er det genialt til alle disse kødboller men har du kun en pande i almindelig størrelse, er det slet ikke noget problem, så skal du bare lave flere pandefulde.

Beklager meget, men jeg fik altså ikke talt op, hvor mange frikadeller portionen endte ud i. 40-50 stk. vil jeg tro? Tæl gerne efter her på billedet, hvis du orker 😉

Du får lige lidt billeder af frikadellearbejdsprocessen i billeder fra start til slut.

Sådan laver du frikadeller á la IKEA med kartoffelmos og brun sovs – se billederne her:

Altså jeg ved ikke med dig, men jeg synes altså godt dette kunne ligne en IKEA-menu?

Jo frikadelleformen er lidt tvivlsom, men mine frikadeller ville altså bare gerne tage form efter den flade stegepande. Sådan er det vist bare, med mindre du steger frikadellerne “vægtløst” i olie/friture? 
Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovsJeg bruger meget tyttebærsyltetøj i flødesovsen, men smag gerne til og lad også gerne folk supplere med ekstra ved middagsbordet selv.

Tyttebærsyltetøj hører sig til, når der serveres flødesovs, synes jeg og det smager også rigtigt godt som “dyppelse” til frikadeller (og til nakkesteg stegt som vildt med bacon – uhm!)

Et kæmpe bjerg kødboller blev der serveret, hertil flødesauce med tyttebær og hjemmelavet kartoffelmos. Vi spiste smørristede majs til. Der er vist overhovedet slet ikke noget at udsætte på denne onsdags-menu 🙂 

Bon appetit – tør du vove en kopi af IKEA-menuen? Tænk nu, hvis familien hellere ville blive hjemme næste gang? 🙂Frikadeller a la IKEA med kartoffelmos & sovs


  •  
  •  
  •  
  •  
  •