Risengrød. Det er …..risengrød…..der gør næsen rød…….:-)
Uh det spiser vi meget af, især i julemåneden og vi laver mange portioner.
Store portioner også, for der skal jo også være nok til den gode risalamande. Den skønne juledessert, som vi – heldigvis – spiser både til juleaften og til julens mange julefrokoster.
Hjemme hos os kan vi sagtens spise risengrød resten af året også. Vi laver det tit hvis menuen skal være nem og hurtig en aften.
Måske vi ikke lige har fået købt ind eller hvis vi har mælk på lager, der trænger til at blive brugt.
På mange måder kan risengrøden derfor også fungere som nem aftensmad. Mon ikke det også er alle børns livret?
Det er godt til nisserne på loftet, men fungerer også godt som nemt og billigt hverdagsmad.
Opskriften du skal høre om er den klassiske opskrift på risengrød kogt af grødris og en grød der er kogt i gryde på komfur.
I gryde, er der ingen begrænsninger på mængden og skal du lavegrød til mange, ganger du jo bare denne opskrift op.
Opskriften her rækker til 3-4 pers. Skulle der være en lille rest, kan du jo f.eks.lave risklatkager af den, så hellere lave lidt for meget grød, end lidt for lidt.
Du kan også bruge en rest risengrød til f.eks. risalamande vafler?
Nederst i dette indlæg får du inspiration til hvad du kan bruge risengrød til, hvis I ikke skulle få det hele.
Risengrød opskrift – sådan laver du den lækre grød til jul
Ingredienser
- 2½ dl grødris alm. grødris eller Pama kan bruges.
- 3 dl kogende vand
- 1 nip salt
- 1 liter mælk gerne sødmælk. Du kan lave risengrød af 2 liter mælk, så tilsæt bare flere grødris/vand
- Drys: Kanelsukker
- Smørklat af rigtigt smør
Sådan gør du
- Start med at kog vandet i elkedlen (det går hurtigst).
- Hæld det kogende vand over risene i en tykbundet sliplet-gryde og tilsæt salt. Bring grødrisene i kog. Tilsæt herefter mælken
- Kog grøden op under omrøring og skru ned på svag/middel varme og læg låget på. Rør i grøden ofte, så grøden ikke brænder på. ind i mellem.
- Grøden skal koge 30-45 minutter, eller indtil grødrisene har opsuget mælken og grøden har en passende konsistens. Risengrøden skal være cremet og lækker og ikke for tør
- Servér med kanelsukker og smørklat på toppen og gerne en hvidtøl til
Noter
Servér gerne en hvidtøl til eller rød saft - det er et hit
Denne risengrød rækker til 3-4 pers. Skal du bruge portionen til risalamande rækker den til ca. 6-8 personer - og du vil skulle bruge ca. ½ liter fløde (minimum)Nem, cremet og lækker julegrød, kogt i gryde på komfuret
Denne grød er lavet med 1 liter mælk. Du kan sagtens lave risengrød af 2 liter mælk, så tilsæt bare flere grødris/vand.
Denne risengrød er nem og lækker. Hvis du rører i grøden rimeligt tit OG bruger en god gryde, så vil grøden slet ikke brænde på.
Det er vigtigt at du ikke “forcerer” kogningen, bliver utålmodig og skruer for højt op for temperaturen.
Kog den længe ved svag varme, så vil gryden nemlig ikke brænde på og koge over. DET er nemlig træls!
Jeg har en rigtig god slip-let-gryde som jeg altid bruger til grøden, brug du også gerne sådan én.
Skal du kun koge en mindre portion risengrød, så prøv du gerne at koge din risengrød i mikroovnen
Kan du nøjes med en endnu mindre portion, så prøv at koge risengrød i airfryer.
Du kan også koge risengrød i ovn, i gryde eller stegeso, eller i sengen? Kog den op om morgenen og lad grøden blive færdig i løbet af dagen.
Få også en god opskrift på risengrød tilberedt i slow cooker her. Her koger grøden ikke over eller brænder på.
God opskrift på risengrød – også perfekt grød som basis for en lækker risalamande
Rsengrøden smager godt med kanelsukker og smørklat og gerne en hvidtøl serveret til.
En rigtig nissemenu, der med garanti vil vække jubel hjemme hos dig, også om sommeren, så bare spring på 🙂
Opskriften er også genial at bruge hvis du skal lave risalamande. Du vil skulle bruge ca. ½ liter fløde – eller gerne mere.
Dette kan du bruge en evt. rest grød til:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.