Har du mon stadigvæk ris a la mande til overs fra julen?
Vi havde en stor skål og vanen tro, bagte vi i dag en portion lækre boller af resten. Intet ryger ud her og ris a la mande er faktisk rigtigt godt at bage brød af – bollerne bliver bløde og lækre med strejf af god vaniljesmag.
Du kan sagtens også bruges risengrød til bollerne eller havregrød også. Du kunne jo også lave en portion klatkager? De er også skønne 🙂
Dagens ris a la mande-boller blev med rigeligt rugmel, for det var det vi lige havde på lager i sommerhuset. Du kan bruge lige de meltyper på lager, men mindst halvdelen skal være hvedemel, så bollerne kan hæve rigtigt op.Opskriften nedenfor er anvisende, for jeg ved jo ikke rigtigt hvor meget ris a la mande du har til overs. Jeg tror dog sagtens at du kan bruge opskriften som basis-opskrift.
Bollerne var et hit i sommerhuset i dag. De blev sprøde udenpå og bløde indeni og de mættede godt, fordi der var meget rugmel i.Selvom din ris a la mande er ved at være nogle dage gammel nu, så kan den fint bruges i brød stadigvæk. Duft til den og hvis den ikke lugter sur, så rør endelig en dej med den.
Opskriften får du lige her:
Boller og franskbrød af ris a la mande rester

Ingredienser
- 7½ dl vand varmt men ikke kogende
- 7½ dl ris a la mande (brug det du har. Risengrød kan også bruges)
- 30 gram gær
- 7½ dl rugmel kan erstattes af anden meltype f.eks. grahamsmel, fuldkornshvedemel eller havregryn
- 1 kg hvedemel (ca.)
- ½ tsk salt
Sådan gør du
- Varm vandet i elkoge-kedlen og hæld det i ris a la manden eller risengrøden
- Tilsæt gæren, når massen er lunken. Tilsæt salt
- Rør rugmel i og tilsæt hvedemel, til dejen ikke længere hænger i dejfadet. Tilsæt ikke mere mel end højest nødvendigt. Ælt gerne med fingrene eller brug køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve et lunt sted i en skål ca. 30-45 minutter. Tildæk med et klæde
- Form boller. Jeg lavede 15 boller og 1 franskbrød
- Lad bollerne/franskbrødet hæve et lunt sted ca. 30-45 minutter tildækket under et klæde. Du kan pensle bollerne og drysse med f.eks. solsikkekerner, men det behøves ikke
- Bag bollerne ca. 15-18 minutter v. 175 grader varmluft (bagetiden afhænger af hvor store dine boller er og hvor godt din ovn varmer). Franskbrødet skal bage minimum den dobbelte tid
- Bollerne er færdige, når de er sprøde og gyldne på toppen.
- Nyd straks bollerne med iskoldt smør på
Noter
Skønne, saftige og lækre boller af en ris a la mande rest
Er du også en af de typer der altid laver for meget ris a la mande? Jeg gør. Altid. Aldrig gå ned på ris a la mande. 🙂
Det er så lækkert at have rigeligt ris a la mande juleaften og 1. juledag er en portion ris a la mande næsten dét jeg glæder mig allermest til “dagen derpå”. Indrømmet. På 3. eller 4.dagen er ris a la manden måske knap så sjov, men det er nybagte boller til gengæld. Altid et hit.Det var rigtigt hyggeligt med en portion nybagte boller med smør i sommerhuset i dag og sådan kan en halvtrist ris a la mande pludselig få et nyt og bedre liv.
Et perfekt Stop Spild af Mad- påhit og du får den reneste samvittighed bagefter. Jeg kan rigtigt godt lide fornemmelsen af at bruge alt i køleskabet og meget lidt ryger ud, her i huset. Langt de fleste fødevarer kan man sagtens trylle nyt liv i.
Det var nogle skønne ris a la mande-boller og tippet er nu hermed givet videre til dig. Måske du også har en rest du kan bruge til en portion boller? 🙂