Hjemmelavet øllebrød uden øl. Her får du en god nem opskrift på en øllebrød du kan lave en rest brød. Der er æggesnaps i denne øllebrød, så den smager sødt og lækkert og bliver ekstra cremet.
Skønt når man kan få brugt sine rester. Tit laver jeg en portion øllebrød, når vi har tørt trist rugbrød til overs. En perfekt måde at trylle nyt liv i brødresten på.
Jeg brugte en rest hjemmelavet rugbrød til denne øllebrød, men al slags rugbrød kan bruges. Bare brug den du har. Bruger du rugbrød med kerner, så skal øllebrøden bare blendes lidt ekstra til sidst.
Opskriften har fulgt mig i mange år.
Min mor lavede tit øllebrød, da jeg var barn og jeg har selv lavet hjemmelavet øllebrød, til mine børn, da de var små. Dejlig familietradition – elsker når opskrifter går i arv på den måde.
Her kan du se min families opskrift. Nederst i dette indlæg får du mere inspiration til hvad du kan bruge dine rugbrødsrester til.
Hjemmelavet øllebrød uden øl – nem opskrift
Ingredienser
- 800-900 gram rugbrød skåret i små tern brug den mængde du har. Al slags rugbrød kan bruges, også tørt rugbrød
- Vand så det dækker ca. 1 liter eller mere
- 2-3 spsk brun farin eller rørsukker eller almindelig sukker
Æggesnaps:
- 1-2 æggeblommer
- 4-8 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- Tilbehør: piske- eller kaffefløde
Sådan gør du
- Skær rugbrødet i småstykker og put det i en gryde. Hæld vand ved så det dækker. Lad rugbrødet trække ½-1 time i vandet, evt. natten over, så er det nemmere at koge ud.
- Kog rugbrød, brun farin og vand i minimum 15 minutter, eller til det er kogt ud. Rør godt undervejs, så den ikke brænder på.
- Tag gryden af varmen og blend massen med en stavblender, så den bliver fin og glat. Har du brugt rugbrød med kerner, skal den måske blendes lidt ekstra.
Æggesnaps:
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje hvidt og skummende til en lys æggesnaps. Start med 4 spsk sukker og gem resten og smag til med den senere.
- Vend æggesnapsen i øllebrøden. Rør godt. Smag øllebrøden til og tilsæt evt ekstra sukker.
- Servér øllebrøden varm med mælk, fløde eller flødeskum.
Noter
Hjemmelavet grød med rugbrød, der mætter godt og længe – nemt og billigt at lave
Denne version er lavet med æggesnaps og uden øl. Ja jeg ved det hedder “ØLlebrød”. Selvfølgelig kan den også laves med øl og her bruger jeg gerne hvidtøl. Få en god nem opskrift her.
Denne gamle familie opskrift er nu rigtig fin. Æggesnapsen giver den dejligste søde smag og gør øllebrøden ekstra cremet og god.
Jeg mindes at min mor hun skar rugbrødsternene ud om aftenen og så lod brødet trække i gryden med vand natten over. Så var rugbrødet nemmere at koge ud.
Når øllebrøden er gennemkogt blendes den med en stavblender. Nu er der ingen klumper længere. Vil du være helt sikker på en helt klumpefri øllebrød, så bare brug rugbrød uden kerner.
Så er der øllebrød til familien! Nyd den til morgenmad, brunch, som mellemmåltid om eftermiddagen eller som nem aftensmad.
Smag den gerne lige til. Måske den skal have lidt ekstra sukker?`
Øllebrød er sundt, fiberrigt, nærende og mættende. Hjemmelavet øllebrød er GODT og et hit både til baby, børn, voksne og gamle.
De gode gamle opskrifter, er altså bare de bedste.
Mon ikke man har spist meget øllebrød i førhen i trange kår, når mange sultne munde skulle mættes billigt?
Øllebrød smager godt ovenikøbet, ja også af god samvittighed, når man får brugt sine rester. Herligt. Hvad der er sparet, er tjent.
Så er der serveret. I dag nød vi bare øllebrøden med mælk, men det er også rigtigt lækkert med fløde eller flødeskum på.
En anden lækker måde at få brugt rugbrødsrester på, er disse lækre chokorug med chokolade.
Få inspiration til flere opskrifter, hvor du kan få brugt dine rugbrødsrester:
1.
2.
3.
4.
5.
Der er en grund til det hedder øllebrød. I gammel dage brugte man hvidtøl ( juleøl) 1fl hvidtøl ,1 fl. Vand og rugbrød i så det er dækket. Og så æggesnaps
Vedr. øl, så sætter jeg brødet i blød i 1 øl (0,33 eller 0,5 l) – oftest Mors Stout fra Refsvindinge Bryggeri. Det kan også være alt mulig andet øl, helst lidt “dunkel” som classic eller stout. Suppler med vand og følg din opskrift…
Tak for de gode opskrifter jeg vil prøve dem begge, det lyder herligt. og søde med sød i den med sukker samt nyde den med frugt, da jeg på træng kur.. Tak piger
Dejligt at jeg kunne sende lidt inspiration den anden vej 😉 Og ja det er jo skønt at minimere madspil!
Tak, det gør den helt sikkert 😉
Det er det der er så skønt ved blogverden – at man kan blive inspireret og udveksle ideér 🙂 Hmm.. Jeg vil skyde på 10-20 minutter. Jeg plejer at smuldre rugbrødet, skære pæren og/eller svesker i (små) tern, hælde det over med kogende vand og tilsætte krydderier. Så står det bare og småkoger mens jeg laver madpakke osv. 🙂 Som regel når pæren at koge helt ud, men ellers kan man jo stavblende det. Tror sagtens det kan laves i mikrobølgeovnen, men har aldrig prøvet. Synes det er en rigtig hyggelig blog med en dejlig indstilling til livet, så jeg… Læs mere »
Elsker øllebrød!! Jeg plejer at koge den med vanillepulver, kanel, kardemomme, pæretern og/eller svesker. På den måde bliver grøden dejlig sød uden at jeg behøver at tilsætte sukker 🙂 den kan suppleres med en smule honning hvis det ikke er helt sødt nok. Det smager skønt med skyr på! Men jeg vil da prøve at tilsætte æg næste gang – det lyder spændende 🙂