En stegeso er en genial opfindelse, især om efteråret hvor vi er til simreretter i comfort food klassen.
Det smarte er, at maden passer sig selv i ovnen i timevis og imens har du tid til andre gøremål, en skovtur, en lur eller måske timer i sofaen med en god bog?
Maden i en stegeso bliver altid mør og lækker og alle ingredienser bevarer vitaminer, saft og kraft og giver smag til hinanden. Det er en god idé 🙂
I dag skal du høre om en rigtig lækker ret vi lavede en weekend i sommerhuset: Svinemørbrad i baconsvøb med lækre bouillonkartofler med forårsløg. Forberedelserne tog få minutter og så klarede ovnen ellers resten af arbejdet.
Vi tog på en tur til Sletterhage på Mols. Det var frysende koldt og så var det bare herligt at vide, at ovnen var i gang med at lave lækker varm aftensmad til os derhjemme.
Kødet blev mørt og lækkert og kartoffelfadet fyldt med smag. Du skal bruge ganske få ingredienser til retten, og den er nem at lave, så spring du bare på opskriften.
Vores ret stod i ovnen i 6 timer ved 125 grader varmluft, men du kan også tilberede retten over længere tid, hvis det passer bedre ind i dit dagsprogram? 8 timer ved 100 grader måske? Prik i kartoflerne de sidste par timer og skru evt. lidt ekstra op for temperaturen.
Du kan sagtens bruge andet kød til retten end svinemørbrad – prøv også med kalkunbryst i baconsvøb eller kyllingebrystfileter måske? En nakkesteg vil også være perfekt.
Er du ikke vild med bouillonkartofler, så kan du sagtens lave flødekartofler til i stedet for. Flødekartofler er skønne i stegeso, men du skal være obs på at fløden godt kan skille, når den tilberedes over så mange timer. Smagen er dog stadigvæk rigtig fin – du bestemmer: fløde eller bouillon.
Dagens opskrift til stegeso får du lige her:
Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 1½-2 kg kartofler skåret i tern, eller i tynde skiver. Mængden afhænger af om I er 8 voksne eller børn omkring bordet
- 8 forårsløg eller 5 porrer i skiver. Kan erstattes af 3 løg
- 5-7,5 dl afkølet bouillon (svine) svine, grøntsags eller oksebouillon. Vær obs på at kartoflerne også afgiver væde. ½ liter vil være fint, men bruger du lidt ekstra væske, så vil saucen kunne jævnes efterfølgende.
- 6 fed hvidløg evt. mindre, hvis du synes
- salt/peber
- 2 svinemørbrad afpudsede
- 1-2 pk bacon (i skiver). Ca. 150-200 gram
Sådan gør du
- Kog bouillon og lad det afkøle
- Stil din stegeso i blød i vand. Fyld den ene halvdel og sænk den anden ned oveni. Lad stegesoen trække i vandet i mindst et kvarter (vandet afgives senere til retten under tilberedning og gør retten efter mør og saftig).
- Skræl kartoflerne og skær dem i små tern.
- Skær forårsløg/porrer/løg i skiver og bland med kartoflerne i stegesoen. Pres hvidløgsfeddene i og vend godt rundt. Drys godt med krydderier (salt/peber)
- Afpuds svinemørbradene. Krydr godt med salt og peber.
- Omsvøb med baconskiver. Jo mere bacon jo bedre. Læg svinemørbraden på toppen af kartoffelfadet og tilsæt den afkølede bouillon
- Stil stegesoen i en kold ovn og tilbered retten ca. 6 timer v. 125 grader varmluft (eller kortere/længere tid - se anvisninger i noten nedenfor).Mærk efter om kartoflerne er møre, når tilberedningstiden er ved at være gået og giv evt. retten lidt længere tid (evt. ved højere temperatur)
- Skru temperaturen op på 175 grader varmluft og lad retten stege uden låg i mindst 10 minutter, så kød og kartofler kan få stegeskorpe
- Servér retten som den er eller jævn bouillonen evt. tilsat fløde
Noter
Svinemørbrad med baconsvøb og bouillonkartofler er en nem og lækker simreret
Jeg er storfan af hvidløg, så jeg tilsætter altid lidt rigeligt hvidløg til mine retter. Du kan nøjes med mindre hvidløg, hvis du synes jeg er en tand for “vild” i denne opskrift 🙂Det er bare så nemt med en ret til stegeso, for næsten kan fyldes i og resultatet bliver altid super lækkert. Kødet bliver super mørt og tilbehøret smagfuldt. Som regel er der mad nok til flere dage også. Super nemt.
Opvasken er nem, for alt bliver færdigt i ét og samme fad. En Römertopf kan sagtens vaskes i opvaskemaskinen og det letter arbejdet betydeligt 🙂Det er en god ide lige at lade stegeso-retter tilberede uden låg det sidste kvartér, så kød og tilbehør kan få en lækker brun stegeskorpe.
Bouillonskyen bliver ret flydende, men det gjorde ikke noget synes vi. Du kan hælde skyen over i en gryde, jævne den og evt. smage til med fløde og ekstra krydderier
Svinemørbrad i baconsvøb med bouillonkartofler – en smagfuld ret til stegeso
Indrømmet. Det er mest om efteråret og vinteren at min Römertopf er i brug, men her er vi altså også storfans! Vi får ikke brugt vores stegeso helt så meget efter børnene er flyttet hjemmefra, fordi portionerne jo bliver så store, men den er altså et hit, fordi der bliver lækkert mad til flere dage.
“Kan jeg ikke bare bruge en stegeso af glas?” – bliver jeg tit spurgt.
Jo det kan du sagtens. En Römertopf er en stegeso af rødler og den afgiver dog fugt under tilberedningen (det er derfor den skal suge vand) og det gør kød og tilbehør ekstra saftigt. Har du ikke en Römertopf, så kan du sagtens bruge et alternativ.
Prøv også at sætte din støbejernsgryde i ovnen. Det kan du sagtens 🙂
En Römertopf er dog et hit og har du én i dit køkkenskab, så skulle den måske snart støves af igen? 🙂