Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegesoEn stegeso er en genial opfindelse, især om efteråret hvor vi er til simreretter i comfort food klassen.

Det smarte er, at maden passer sig selv i ovnen i timevis og imens har du tid til andre gøremål, en skovtur, en lur eller måske timer i sofaen med en god bog?

Maden i en stegeso bliver altid mør og lækker og alle ingredienser bevarer vitaminer, saft og kraft og giver smag til hinanden. Det er en god idé 🙂

I dag skal du høre om en rigtig lækker ret vi lavede en weekend i sommerhuset: Svinemørbrad i baconsvøb med lækre bouillonkartofler med forårsløg. Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegesoForberedelserne tog få minutter og så klarede ovnen ellers resten af arbejdet.

Vi tog på en tur til Sletterhage på Mols. Det var frysende koldt og så var det bare herligt at vide, at ovnen var i gang med at lave lækker varm aftensmad til os derhjemme.

Kødet blev mørt og lækkert og kartoffelfadet fyldt med smag. Du skal bruge ganske få ingredienser til retten, og den er nem at lave, så spring du bare på opskriften.

Vores ret stod i ovnen i 6 timer ved 125 grader varmluft, men du kan også tilberede retten over længere tid, hvis det passer bedre ind i dit dagsprogram? 8 timer ved 100 grader måske? Prik i kartoflerne de sidste par timer og skru evt. lidt ekstra op for temperaturen. Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso

Du kan sagtens bruge andet kød til retten end svinemørbrad – prøv også med kalkunbryst i baconsvøb eller kyllingebrystfileter måske? En nakkesteg vil også være perfekt.

Er du ikke vild med bouillonkartofler, så kan du sagtens lave flødekartofler til i stedet for. Flødekartofler er skønne i stegeso,  men du skal være obs på at fløden godt kan skille, når den tilberedes over så mange timer. Smagen er dog stadigvæk rigtig fin  – du bestemmer: fløde eller bouillon.Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso

Dagens opskrift til stegeso får du lige her:

Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso

Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
Svinemørbrad i baconsvøb med bouillonkartofler i stegeso
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 30 minutter
Ret: Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Udstyr (reklamelink)

Römertopf

Ingredienser

  • 1½-2 kg kartofler skåret i tern, eller i tynde skiver. Mængden afhænger af om I er 8 voksne eller børn omkring bordet
  • 8 forårsløg eller 5 porrer i skiver. Kan erstattes af 3 løg
  • 5-7,5 dl afkølet bouillon (svine) svine, grøntsags eller oksebouillon. Vær obs på at kartoflerne også afgiver væde. ½ liter vil være fint, men bruger du lidt ekstra væske, så vil saucen kunne jævnes efterfølgende.
  • 6 fed hvidløg evt. mindre, hvis du synes
  • salt/peber
  • 2 svinemørbrad afpudsede
  • 1-2 pk bacon (i skiver). Ca. 150-200 gram

Sådan gør du

  • Kog bouillon og lad det afkøle
  • Stil din stegeso i blød i vand. Fyld den ene halvdel og sænk den anden ned oveni. Lad stegesoen trække i vandet i mindst et kvarter (vandet afgives senere til retten under tilberedning og gør retten efter mør og saftig).
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
  • Skræl kartoflerne og skær dem i små tern.
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
  • Skær forårsløg/porrer/løg i skiver og bland med kartoflerne i stegesoen. Pres hvidløgsfeddene i og vend godt rundt. Drys godt med krydderier (salt/peber)
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
  • Afpuds svinemørbradene. Krydr godt med salt og peber.
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
  • Omsvøb med baconskiver. Jo mere bacon jo bedre. Læg svinemørbraden på toppen af kartoffelfadet og tilsæt den afkølede bouillon
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
  • Stil stegesoen i en kold ovn og tilbered retten ca. 6 timer v. 125 grader varmluft (eller kortere/længere tid - se anvisninger i noten nedenfor).
    Mærk efter om kartoflerne er møre, når tilberedningstiden er ved at være gået og giv evt. retten lidt længere tid (evt. ved højere temperatur)
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
  • Skru temperaturen op på 175 grader varmluft og lad retten stege uden låg i mindst 10 minutter, så kød og kartofler kan få stegeskorpe
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
  • Servér retten som den er eller jævn bouillonen evt. tilsat fløde
    Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso

Noter

Forårsløg kan erstattes af 3 løg eller 5 porrer
Du kan bruge fløde i stedet for bouillon
Tilberedningstiden er vejledende, da ovne kan varme forskelligt.
Retten kan også tilberedes 100 grader i 8 timer eller 150 grader i 4 timer. 2 timer v. 175 grader. Mærk efter om kartoflerne møre.
Lad retten stege uden låg det sidste kvarter og skru temperaturen op på 175 grader varmluft, så kød og kartofler kan få brun stegeskorpe
Retten kan laves i en Römertopf, en støbejernsgryde, en stegeso af glas eller et ildfast fad, der er godt tildækket.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Svinemørbrad med baconsvøb og bouillonkartofler er en nem og lækker simreret

Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso

Jeg er storfan af hvidløg, så jeg tilsætter altid lidt rigeligt hvidløg til mine retter. Du kan nøjes med mindre hvidløg, hvis du synes jeg er en tand for “vild” i denne opskrift 🙂Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegesoDet er bare så nemt med en ret til stegeso, for næsten kan fyldes i og resultatet bliver altid super lækkert. Kødet bliver super mørt og tilbehøret smagfuldt. Som regel er der mad nok til flere dage også. Super nemt.

Opvasken er nem, for alt bliver færdigt i ét og samme fad. En Römertopf kan sagtens vaskes i opvaskemaskinen og det letter arbejdet betydeligt 🙂Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegesoDet er en god ide lige at lade stegeso-retter tilberede uden låg det sidste kvartér, så kød og tilbehør kan få en lækker brun stegeskorpe.

Bouillonskyen bliver ret flydende, men det gjorde ikke noget synes vi. Du kan hælde skyen over i en gryde, jævne den og evt. smage til med fløde og ekstra krydderier
Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso

Svinemørbrad i baconsvøb med bouillonkartofler – en smagfuld ret til stegeso

På bloggen finder du en masse opskrifter til stegeso, bl.a. denne populære opskrift på flødekartofler med svinemørbrad i baconsvøb – også en kæmpe favorit

Husk også på, at der på bloggen er en helt særlig kategori helliget Römertopf. Du finder den ved at klikke lige her:

Indrømmet. Det er mest om efteråret og vinteren at min Römertopf er i brug, men her er vi altså også storfans! Vi får ikke brugt vores stegeso helt så meget efter børnene er flyttet hjemmefra, fordi portionerne jo bliver så store, men den er altså et hit, fordi der bliver lækkert mad til flere dage.

“Kan jeg ikke bare bruge en stegeso af glas?” – bliver jeg tit spurgt.

Jo det kan du sagtens. En Römertopf er en stegeso af rødler og den afgiver dog fugt under tilberedningen (det er derfor den skal suge vand) og det gør kød og tilbehør ekstra saftigt. Har du ikke en Römertopf, så kan du sagtens bruge et alternativ.

Prøv også at sætte din støbejernsgryde i ovnen. Det kan du sagtens 🙂
Svinemørbrad med bouillonkartofler i stegeso
En Römertopf er dog et hit og har du én i dit køkkenskab, så skulle den måske snart støves af igen? 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3200 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.