Vanillekranse – vanilleknapper? med chokolade og hasselnødder

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DSC_0097

Det er weekend.Det er 1. søndag i advent i morgen.

Det er snart jul.

Familien har lavet dekorationer og adventskrans. Der skulle også bages julesmåkager, nok mest fordi vi trængte til lidt julestemnings-duft i huset? Vi prøvede også at peppe stemningen op med julemusik. Altså den dér julestemning der kommer jo ikke af sig selv, vel?

Ok julemusikken og granduftene hjalp en smule. Ok småkageduftene også.

Jeg startede fuld af optimisme. JEG VILLE BAGE VANILLEKRANSE!  Siden jeg på Sweets-messen havde købt et lille glas af den lækreste vanillepasta, havde jeg fantaseret om de dér vanillekranse med sød vanillesmag og fyldt med lækre vanilleprikker.

DSC_0043

Jeg inviede familien i mine tvanillekranse-tanker og grublerier. Hvordan laver man vanillekranse, når man ikke har et kødhakkeaggregat til sin køkkenmaskine? Man kan jo trille, men det er jo endeløst?

Tænke, tænke. Hvis man nu putter et ekstra æg i dejen, vil det så ikke kunne lade sig gøre at presse dejen ud med en sprøjtepose?

Jeg skynder mig at sige, at NEJ det kunne det så ikke! Dejen sidder ubehjælpeligt fast i posen. Beviserne får du hér:

DSC_0053DSC_0054

Nå. På med ja-hatten. Man skal da ikke lade sit gode julehumør ødelægge af sådan en smule floppet vanillekrans?!

What to do? Man kan da vel bare lave julemandens knapper? Trille kugler og stoppe en chokoladeknap eller en hasselnød i?

DSC_0095

DSC_0091

Ja suk, så må det blive det vi gør. Hvornår mon jeg bliver stor og voksen nok til at lave rigtige vanillekranse? Hvornår giver jeg mig mon, og køber en dims til min Kenwood Major, så jeg kan lave RIGTIGE vanillekranse? Åh det er ved at være tæt på.

Indtil jeg får sådan en vanillekranse-dims, må det blive “vanilleknap-løsningen” og smagen er der da absolut heller intet at udsætte på. Som mine søde børn udbrød: “Jamen de smager da meget bedre end rigtige vanillekranse, for der er jo chokolade i hullet?!”. Ja indlysende logik. 😉 Lækre Konnerup-chokoladeknapper i hullet, eller de lækreste ristede italienske luksushasselnødder også købt på Sweets-festivalen. Så bliver det da vist heller ikke meget bedre.

Opskriften på de lækre vanillekranse / chokolade-nøddeknapper kommer her: 

250 gram smør. Rigtigt smør. Det er vigtigt!

1 vanillestang, eller 1 tsk. vanillepasta

250 gram sukker

150 gram mandelmel

500 gram mel.

½ tsk. bagepulver

2 små æg

Fyld: Chokoladeknapper og hasselnødder

DSC_0074

Sådan laver du vanillekranse eller vanilleknapper:

Er du den heldige ejer af en vanillekranse-dims, så ville jeg da nok bruge den, men prøv måske at lave halvdelen som vanilleknapper? De smager rent faktisk rigtigt godt?

Rør smør og sukker godt med vanillepasta. Brug gerne din røremaskine.

DSC_0039Tilsæt vanillemarv fra en vanillestang eller 1 tsk. lækker vanillepasta fra Heilala. DSC_0044 Tilsæt mandelmel. Jeg var så heldig at have en pose mandelmel special egen-importeret fra Tyskland. 7 kr for 150 gram mandelmel, det er ikke dyrt. Slet ikke. Faktisk er det noget uforståeligt ØV, at mandler og mandelmel skal være så dyrt i Danmark. Hvorfor mon? Jeg må vist hellere snart til Tyskland og tanke mandelmel op igen 😉DSC_0047 Tilsæt mandelmel og æg. Tilsæt mel/bagepulver lidt efter lidt. Hvor er det GODT at have en røremaskine, hvor man kan have hænderne fri imens der arbejdes 😉DSC_0050 Nå, det er jo så her succeshistorien stoppede og vanillekransens plan B blev iværksat.

DSC_0054

Jeg fandt en rest lækre Konnerup chokoladeknapper i skabet. En chokoladegave jeg fik tilsendt for et stykke tid siden, uhm disse chokoladeknapper måtte da kunne forvandle floppet til fest? DSC_0064 DSC_0065Jeg trillede små kugler og trykkede en chokoladeknap ned oveni. Almindelige carletti-chokoladeknapper kan jo selvfølgelig også bruges, men Konnerups smager bare en million gang bedre. Bare lige et tip 🙂
DSC_0066

Jeg lavede to plader med chokoladeknapper og resten stoppede jeg disse lækre ristede hasselnøddekerner i. DSC_0072

På Sweets-messen i Århus smagte vi på disse lækre hasselnøddekerner. De var uimodståelige! Knasende sprøde ovntørrede kæmpe hasselnødder. 100 kr for et halvt kilo er ret dyrt, men hvis man kan styre sig, og ikke gnaske løs, er der faktisk til temmeligt mange småkager, konfekt og hvad vi nu eller skulle finde på?

Og hvor er det nu de kan købes? Tja det var i en delikatessebod med lang kø. Sorry.

Hvis det ikke lykkes dig at opdrive de lækre piemonte hasselnødder, så bruger du jo bare nogle almindelige? Måske skulle du lige riste dem kort i ovnen først, så skallen kan nulres af? Skallen giver noget bitterhed, som man godt kan undervære i bestemte kager.
DSC_0068

Jeg fik ikke lige taget billeder af vanillekagerne med hasselnødder, men brugte jo samme princip som med “chokoladeknapperne” . En nød blev trykket ned midt i en lille dejkugle.

DSC_0067

Kagerne bages 7 minutter ved 175 grader varmluft. Hold godt øje med dem, så de ikke bliver alt for brune.

Hvis du kigger godt efter hér, kan du få øje på vanilleprikkerne. SÅ lækkert at bruge den gode Heilala vanillepasta i vanilleknapperne.
DSC_0075Hasselnøddeknapperne fik 7-8 minutter og blev også rigtigt lækre. Humøret steg og steg. Pyt da også med, at vanillekransene ikke lykkedes, set ud fra et æstetisk perspektiv? Nu fik vi jo to slags kager istedet?

Et stort fad hasselnødde-knapper.
DSC_0092og et stort fad chokoladeknapper. 
DSC_0094

Ej ok, indrømmet. Jeg ville da bare SÅ gerne kunne have vist dig billeder af mine smukke vanillekranse, men nu blev det så vanilleknapper i stedet.

Gnaske, gnaske. De smager juleagtigt GODT.

Er du mon så heldig at du har en vanillekrans-kødhakke-dims?


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

  Tilmeld mig notifikationer  
Underret mig om
Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer