Lækker sprød æblecrumble med kardemomme og kanel

  • Æblecrumble med kardemomme og kanel

Æblecrumble med kardemomme og kanelKan vi blive ved med at høre om, skrive om og spise æblekager?

Jo da, så længe der er æbler i haven (og i frugtskålen) går det da strygende! 🙂

Dagens æblecrumble blev lavet for et par uger siden, da min appetit var i top. Nu er der dømt ufrivilligt kagestop – men mellem os sagt, så er det vist ingen skade til, at der lige sniger sig en lille kagepause ind. Æblecrumble med kardemomme og kanelHåber snart at få lyst og energi til at bage og spise kage igen, men indtil da, må vi klare os med opskrifter og billeder fra arkivet. Dem er der heldigvis også rigtigt mange af. 🙂

Til denne æblecrumble kan du få brugt MANGE æbler, så har du overflod i haven er denne kage helt perfekt. Jeg brugte 12-14 æbler, så der bliver en kæmpe crumble, med rigeligt til mange gæster, naboer, kolleger, eller hvem du nu ellers vil forkæle.

Her kommer opskriften:

Lækker sprød æblecrumble med kardemomme og kanel
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Lækker sprød æblecrumble med kardemomme og kanel
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 10-12 pers.
Det skal du bruge:
  • 150 gram blødt smør
  • 2,5 dl havregryn
  • 200 gram mel
  • 200 gram sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 tsk kardemomme
  • ¼ tsk salt
  • 1 spsk kanel
  • 12-14 æbler
Sådan gør du:
  1. Skræl æblerne, hvis de har mange pletter/skurv eller stødmærker. Er det fine æbler du bruger, behøver du ikke skrælle.
  2. Skær æblerne i både og læg dem i koldt vand, til de skal bruges.
  3. Bland crumbledejen:
  4. Bland de tørre ingredienser i en skål og smuldr smørret i tilsidst. Dejen bliver tør og smuldrende.
  5. Fordel æblerne i et ildfast fad eller to tærteforme. De skal helst ikke ligge i lag. Mit fad målte ca. 30x40 cm tror jeg (har dog ikke målt efter).
  6. Fordel smuldredejen på æblerne og "mos" dejen godt ned med fingrene
  7. Bag crumblen ca. 30 minutter i ovnen v. 175 grader varmluft, eller til crumblen er sprød og gylden
  8. Servér med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis til.

Æblecrumble med kardemomme og kanelDet er nemt at bage crumble, tidsrøveren hér er at få skrællet æblerne. Er dine æbler fine, vinder du meget tid (og smag) ved at bruge æbler med skræl. Det giver også en rigtig smuk og farverig crumble synes jeg, så gør gerne det, hvis dine æbler ikke er befængt med skurv (det er mine. Øv).

Æblecrumble er den lækreste kage, men fotogen er den ikke. Lad dig ikke snyde af det. Denne crumble bliver særligt sprød p.g.a. den store mængde havregryn der er i dejen. Det kan jeg rigtigt godt lide. Fibre i crumblen gør den også mere mættende og knap så “sød” som ellers. 
Æblecrumble med kardemomme og kanelDrys gerne grofthakkede mandler på toppen, det smager også så skønt. Desværre er mit Tysklands-mandellager opbrugt, og mandler er jo rasende dyre herhjemme. Vi bagenørder stemmer for ophævelse af nøddeafgiften, ikke?? 😉

Crumblen kan laves med æbler, pærer, blommer, jordbær, blåbær og ja hvad kunne vi ellers finde på?

Vær dog lige obs på krydderierne. Kardemomme og kanel går bedst i spænd med æbler, pærer og blommer. Tror jeg ville nøjes med vaniljesukker til bærcrumblerne.

Får du gæster, kan crumblen laves klar i forvejen og opbevares i køleskab, tildækket med film, til den kan sættes i ovnen. Vær obs på at alle æbler er helt tildækket med crumbledej, ellers vil æblerne blive brune.
Æblecrumble med kardemomme og kanel

Rigtig god fornøjelse med din æblecrumble. Der er jo 1000 æblecrumbler på bloggen, og ja, nu er der endnu en 😉

En forsigtig glad hilsen fra mig til dig.

Jeg synes jeg har haft det en smule bedre de sidste dage, og synes jeg sporede en fremgang med blodtrykket. Seneste måling viser dog at det fortsat er for lavt, men jeg har nydt de sidste dages bedring og bliver jo næsten helt fortrøstningsfuld. Jeg håber virkelig det er tegn på at der er lys for enden af tunnelen!

Hvis du følger med på Bagenørdens side på Facebook, vil du vide at min seneste uge ellers ikke har været fyldt med fryd og medgang:

Søndagsstatus hér efter den forgangne uge:

1 stk sygemeldt Gitte med et lavt blodtryk der driller, 1 stk bedstemor indlagt på sygehus med brækket hofte, 1 stk naturgasfyr afgår ved døden – 35.000 kr til betaling inden 8 dage. Skal vi ikke bare sige, at den næste uge kommer til at medføre bare lidt mere lykke og held? P.S.: Mit blodtryk kravler lige så stille opad (VVS-regningen hjalp godt vej;-) og jeg kan nu – langsomt – cykle 5 km på kondicykel uden at dejse om. Skal vi ikke bare sige, at det er et forsigtigt tegn på fremskridt? Bedstemors hofteoperation er netop godt veloverstået, så her kommer der lige ugens første smiley wink-humørikon
Solen skinner – og giv lige et high-five og et skub i ryggen, ikke?
Kærlig hilsen
Gitte – i fuld gang med at kæmpe sig tilbage på sporet 🙂

Bliver jo næsten helt lalleglad, når der er bedring at spore. Håber bedringen holder og at lægerne snart kan hjælpe med svar, hjælp og løsning.

Du hører fra mig – når jeg har energi til at skrive igen. Jeg har dog lovet mig selv, at der fremover SKAL indlægges blogfrie dage. 1 indlæg om dagen ved siden af fuldtidsjob og familie er jo helt forrykt (men jeg har elsket det!) – men med over 1000 opskrifter på bloggen, er der jo rigeligt i spisekammeret til de blogfrie dage. De “frie” dage vil jeg læse gode bøger og vise min familie – og Kallehund – nærvær. Det glæder jeg mig også til.

Jeg har speederen i bund men har givet mig selv det løfte, at bremse lidt op og droppe min iver efter nå alt for meget her i livet. Jeg må droppe nogle af mine mange projekter og ideer og slutte fred med det. Den seneste uge på langs har givet anledning til den slags refleksioner. Sundt tror jeg.  Intet er så skidt – at det ikke er godt for noget.

Håber snart vi høres ved igen.

Rigtig god efterårsferie til dig – hvis du er så heldig. Jeg fortsætter på langs – og håber på bedringen fortsætter. Tak for alle jeres søde hilsner og tanker. I er guld værd for mig <3

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Lisbet FP 16. oktober 2015 af 10:12- Svar

    Hej Gitte

    Tusind, tusind tak for din dejlige blog!
    Er faldet over den et par gange når jeg har søgt på opskrifter og har brugt dem med supergodt resultat.. Langtidsstegt okseculotre og kartofler/rødløg mm. sennep/honningbagt! Uuuhmm…
    Jeg elsker at det hele bare kan kommes i ovnen og vupti så er der mad og har brugt det både til gæster og hverdag!
    Nu følger jeg dig så på fb, men det har altså medført at vi går amok i opskrifter i dag: æblekagen her glæder jeg mig til – elsker havregryn i kager! Så skal vi prøve 2 slags karameller – der var tilbud på kondenseret mælk i Rema ? Og i aften nem gæstemad med sprødt kartoffelfad med skært oksekød – så fik jeg også ryddet lidt op i fryseren.. Tak igen igen, du er lige hvad jeg kan bruge – og jeg håber at min hilsen kan muntre dig lidt op oven i al elendigheden. God bedring og god lørdag!

    • Gitte Hansen 16. oktober 2015 af 12:12- Svar

      Hej Lisbet

      Tusind tak for din skønne hilsen. Det var lige sådan en hilsen jeg kunne bruge. Den gjorde mig glad. 🙂 Det er skønt du bare kaster dig ud i alle opskrifterne og klør på med krum hals. Så dejligt.
      Tusind tak for din feedback og god fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂
      God weekend!
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Mormormedstiletter.dk 12. oktober 2015 af 08:57- Svar

    Dejligt, at du er på vej i topform igen:-)!

    • Gitte Hansen 12. oktober 2015 af 10:09- Svar

      Tusind tak. Ja det håber jeg også ☺
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar