Flødekartofler med mælk. Her får du opskriften på sundere flødekartofler lavet med mælk og porrer. Sunde flødekartofler med grøntsager.
Det er weekend og tid til langsommelig mad.
I dag skal du høre om de lækreste fedtfattige flødekartofler med porrer vi lavede i Römertopf stegesoen. Man kan nemlig også bruge den til tilbehør.
Flødekartoflerne kan sagtens også laves i et ildfast fad. Få tips i opskriften nedenfor.
Flødekartoflerne med mælk kan du servere som tilbehør til kødretter, stege eller måske karbonader som vi spiste til?
Hvorfor lave flødekartofler med mælk?
Når du bruger mælk, kan du spare på kalorierne og lave fedtfattige flødekartofler. Hvis du bruger piskefløde, bliver flødekartoflerne dog mere cremede. Få en opskrift på flødekartofler med piskefløde her.
De sunde(re) flødekartofler, er nu rigtigt fine alligevel. Du kan supplere med lidt kaffefløde, for at tykne “flødesaucen” lidt. Majsstivelsen tykner også. Flødekartoflerne bliver også en del billigere at lave, da piskefløde jo er blevet ret dyrt at købe.
Flødekartoflerne kan laves uden hvidløg og porrer. De er også rigtigt fine blot med løg eller du kan tilsætte andre grøntsager.
Få flere opskrifter på flødekartofler nederst i dette indlæg.
Her kommer opskriften på lækre fedtfattige flødekartofler med hvidløg og porre:
Flødekartofler med mælk – få en god nem fedtfattig opskrift hér

Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 2 kg kartofler i skiver
- 1-2 porre i skiver - kan udelades eller erstattes med forårsløg
- 3 løg i skiver
- 6 fed hvidløg kan udelades
- 1 liter mælk f.eks. minimælk
- 4 spsk majsstivelse/kartoffelmel kan erstattes med hvedemel
- Salt/peber
- evt. 2½ kaffefløde
Sådan gør du
- Sæt Römertopf-delene i blød i vand imens du klargør kartoflerne
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Skyl porren og skær den i skiver
Flødekartofler i stegeso:
- Hæld kartoflerne i Römertopfen og bland med porreskiverne. Krydr godt med salt og peber.
- Rør majsstivelse ud i 1 dl mælk. Hæld resten af mælken over kartoflerne og tilslut majsstivelsen. Supplér evt. med lidt kaffefløde
- Tilbered kartoflerne nederst i ovnen. Sæt stegesoen nederst i en kold ovn og tilbered den i 2 timer v. 175 gr. varmluft (200 gr. alm. ovn), eller 3 timer v. 150 grader varmluft. Flødekartoflerne er færdige, når de er møre og væden opsuget.
Flødekartofler i bradepande/ildfast fad:
- Du kan også tilberede retten i et tildækket ildfast fad. Beregn ca. 1-1½ times tilberedningstid v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn).
- Vi spiste karbonader til de sundere flødekartofler
Noter
Du kan tilsætte flere porrer til retten.
Noget af mælken kan erstattes/suppleresmed Mornaysauce eller madlavningsfløde. Du kan f.eks. lægge en svinemørbrad med bacon på toppen som i denne opskrift.Fedtfattige flødekartofler uden fløde, hvidløg og porrer – kan laves i stegeso eller ildfast fad
Jeg bruger gerne min stegeso/Römertopf i weekenderne og især om efteråret/vinteren.
Maden kan sættes over i god tid og simrer i flere timer, imens der sendes skønne maddufte ud i huset dagen lang.
Faktisk tilbereder maden næsten sig selv, imens du har travlt med andre gøremål: en tur i skoven, besøg hos bedstemor eller snak med dine gæster?
Låget på – simren i ovnen – låget løftes af – dinner is served. Det bliver da ikke meget nemmere?! 🙂
Hvorfor bruge stegesoen til flødekartoflerne?
En Römertopf er genial, fordi den holder på fugten. Du risikerer derfor ikke, at fløden fordamper i ovnen, hvilket du ellers tit kan risikere med flødekartofler.
Kartoflerne bliver ikke tørre og kedelige og smagen er fænomenal. Du kan også lave flødekartofler i slow cooker. Kig med her.
Du kan finde flere opskrifter til Römertopf /stegeso ved at klikke her. Måske du er på jagt efter mere inspiration til din stegeso?
Disse sundere flødekartofler med mælk, kan dog sagtens også laves i et tildækket ildfast fad eller i en stegegryde med låg i ovnen også.
Hvad er en Römertopf?
En Römertopf er en stegeso lavet af rødler. Leret suger væde, hvis du sætter den i blød før brug.
Væden afgives langsomt til retten undervejs og maden bevarer saft og fugt, fordi intet fordamper. Vitaminer og smag bevares i kød og tilbehør. Lækkert og genialt!
Indrømmet. Flødekartofler blev mest cremede, hvis man bruger rigtig piskefløde, men de fedtfattige er nu også lækre.
Faktisk synes min søn ikke helt, at disse med mælk er “rigtige” flødekartofler. Frække dreng. 🙂
Jeg kan godt lide flødekartofler, der ikke er for “fede”, men du bestemmer selv, hvor mange kalorier, der skal i dine flødekartofler. Flødekartofler light eller fuldfed version?
Jeg har eksperimenteret med flere opskrifter på flødekartofler i tidens løb. Her kan du f.eks. få en lækker opskrift på flødekartofler med peberfrugt og ost og her en opskrift på flødekartofler med ost.
Hvis man spørger min søn, er disse vinderopskrifterne, de er nemlig med rigtigt piskefløde. 🙂
Dagens fedtfattige flødekartofler kan du også sagtens lave med ost og/eller peberfrugt. Flødekartofler er også lækre med bacon.
Få flere opskrifter på flødekartofler her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

Ser lækkert ud. Hvilke krydderier brugte du?:-)
I min familie har flødekartofler altid være lavet med den lette mornay sauce (+ mælk hvis der mangler lidt væske), og gerne porer og lidt hvidlød, og den er et hit hver gang! Selv de der sværger til at fløde 38% er det eneste rigtige, roser denne opskrift 🙂