Kladdkaka. Uhm her får du opskriften på den populære “klæge” svenske chokoladekage, der er super nem at lave.
Hvad er en kladdkaka?
Kladdkaka skulle være det mest Google-søgte kagenavn i Sverige. Kagen er en meget populær på de svenske kageborde og dessertborde. Den gode kage skal vi danskere da ikke snydes for. 🙂
En kladdkaka er en særligt svampet kage.
Det er en klistret/ “klæbrig” chokoladekage, der næsten minder lidt om en blødende chokoladekage, eller en god “tung” brownie.
Kagen virker faktisk næsten ubagt og det skal den gøre. Det er smag og behag, hvor bagt du ønsker din kladdkaka skal være.
Du bager den bare, til du synes, den har den rette konsistens.
Ingdienserne du skal bruge til kagen er få og enkle. Jeg vil tro, du har dem i dine køkkenskabe?
Du kan putte chokolade i kagen, men det er ikke et must. Denne chokoladekage er lavet bare med kakaopulver.
På bloggen finder du en anden opskrift på kladdkaka, bare med chokolade. Den er også super god.
Kladdkaken er super nem og hurtig at lave. Den vil være at hit at servere som dessert med frisk frugt og vaniljeis eller flødeskum til. Uhm.
Den svenske chokoladekage er meget sød og “konfektagtig” i konsistensen. Denne lille kage rækker derfor til mange lækkersultne munde.
Jeg har skåret kagen ud i små bidder, der var fine at hapse. Minikagen rækker til ca. 6 personer.
Kagen var så lille, at jeg kunne bage den i min airfryer. Hvis du har sådan én (eller en actifry) så er den oplagt at bruge, til små kager som denne.
Det er billigere i strøm, end at varme den store ovn op. Læs mere om airfryer og se opskrifter her. Kagen kan selvfølgelig også sagtens bages i en almindelig ovn.
Vent med at udskære kagen, til den er kølet helt af og har sat sig, så knækker den ikke så nemt. Jeg synes min kladdkaka endte med at blive helt perfekt. 🙂
Opskriften på den svenske kladdkaka er rigtig nem og du får den lige her:
Kladdkaka – nem opskrift på svampet svensk chokoladekage

Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 120 gram hvedemel 2 dl
- 2 tsk vaniljesukker
- 100 gram flormelis 2 dl (kan erstattes med alm. sukker)
- 1 nip salt
- 4 spsk kakaopulver
- 2 æg
- 100 gram smør smeltet
- evt. 100 gram grofthakket mørk chokolade
- evt. grofthakkede mandler/nødder
- drys: flormelis kan udelades
Sådan gør du
- Smelt smørret og lad det afkøle lidt. Kan gøres i gryde eller få sekunder i mikroovn Bland alle de tørre ingredienser. Rør æg i og tilsæt smeltet smør
- Rør dejen med ske, til den er klumpefri
- Smør eller beklæd en lille bageform/springform/tærteform med bagepapir og hæld dejen heri, Min form målte 13x13 cm. Du kan bruge en større bageform, så bliver kagen lavere og bagetiden skal forkortes
Bagetid i airfryer:
- Bag kagen v. 180 grader ca. 20 minutter. Bagetiden afhænger af formens størrelse og hvor svampet du synes din kage skal være. Den skal føles fast i kanterne, men stadig blød midtpå.
- Tjek kagen undervejs og bag kagen yderligere nogle minutter, hvis du synes den er for blød. Den lille form passede fint i min airfryer. En lille springform vil lede varmen bedre, så her kan du nok forkorte bagetiden
Bagetid i ovn:
- Bag kagen 16-23 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Bagetiden afhænger af hvor klæg du ønsker din kladdkage skal være
- Lad kagen afkøle, før du skærer den ud. Vent gerne til dagen efter (er din kage for blød efter udskæring, så så kan den bages nogle minutter igen) Drys gerne med flormelis før servering. Servér gerne flødeskum eller vaniljeis til
Noter
Tilsæt evt grofthakket mørk chokolade / mandler / nødder til dejen.
Lækker med vaniljeis eller flødeskum til kagen.Kagen holder sig svampet og frisk i mange dage, men den kan også fryses.
En klistret og klæg brownie chokoladekage, nem og hurtig at lave. Så lækker som dessert med flødeskum eller vaniljeis til 
Haps nogle lækre chokoladebidder!
En kladdkake vil være et kæmpe hit som kagetapas med frisk frugt til. Den vil også være perfekt at servere som dessertkage på et buffetbord?
Som lille sød bid på en tapas tallerken også? En rigtig dejlig dessertchokoladekage.
Bagetiden afhænger meget af bageformens størrelse. Min bageform var ret lille, så det blev en lidt høj kage, der blev ret blød.
Hvis du bruger en større bageform, måske et tærtefad, vil din kage nok skulle bage kortere tid. Du kan også bruge en lille bradepande?
Prøv dig frem, med både form og bagetid. Konsistensen på kagen er smag og behag.
Skulle din kage være for blød efter bagningen eller når du skærer den ud, så kan den bages nogle minutter igen. Bare rolig. Kagen skal dog være svampet – heraf navnet kladdkaka.
Her kan vi ikke lige bruge tricket med at stikke en stikke en strikkepind i, for at se om kagen har fået nok. 😀
Spring du bare på chokoladekagen. Jeg er sikker på at du/I bliver helt vilde med den derhjemme.
Prøv også disse chokolade muffins bagt i airfryer. Uhm de er gode. Prøv også denne chokoladekage i airfryer.
Du kunne også prøve denne lille chokoladekage med mandelmel. Den kan du også lave i airfryer.
Få flere opskrifter på lækre chokoladekager til almindelig ovn og airfryer her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.
