Koldhævede æbleboller. I dag får du opskriften på nemme og lækre koldhævede boller med æble.

Uhm nogle dejlige boller du skal høre om i denne opskrift. Boller med æble, af den koldhævede dej, der hæver lang tid i køleskab.
Det var bare nogle rigtigt lækre boller, der var meget nemme at lave. 
Dejen skal slet ikke æltes og bollerne skal ikke trilles eller rulles ud.
Bolledejen skal bare sættes på bagepladen med to skeer. Nemmere bliver det ikke.
Jeg har revet 3 æbler med skræl i dejen, men du kan sagtens bruge anden frugt eller grøntsager også.
Prøv også med pærer, bananer, rødbeder eller gulerødder måske? Så bliver bollerne lidt som disse populære koldhævede gulerodsbrud Få inspiration til flere opskrifter nederst i dette indlæg.
Halløj hvor var det bare nogle lækre boller. Seje, sprøde, grove og med den fineste krumme.
Boller af koldhævet dej – nem dej at røre sammen – bollerne sættes på pladen med ske
Det smarte med en koldhævet dej er også, at den kan holde sig i 3-4 dage i køleskab. Sådan gik det også med vores portion.
Det er en rigtig nem opskrift på langtidshævede boller med æble du får her.
Vi fik ialt 15-16 koldhævede æbleboller ud af denne portion. Vi bagte dem over flere dage. De var SÅ gode.
Jeg har glædet mig meget til at dele opskriften med dig og du får den lige her: 
Koldhævede æbleboller – grove. Nem opskrift

Ingredienser
- 1 liter koldt vand lunkent vand kan også bruges
- 15 gram gær
- 1 spsk honning sukker eller sirup kan også bruges
- 3 æbler - revne med skræl. Pærer, banan, gulerødder, rødbeder, spinat kan bruges i stedet
- 75 gram havregryn 2½ dl
- 350 gram rugmel kan erstattes med andet groft mel/fuldkornsmel. Kan også erstattes med alm. hvedemel
- 900-950 gram hvedemel
- 1 tsk salt
- evt. kanelsukker
Sådan gør du
- Udrør gæren i vand og tilsæt honning eller sukker/sirup. Rør havregryn og rugmel i dejen. Tilsæt salt

- Riv æblerne - gerne med skræl, hvis den er fin

- Rør hvedemelet i, lidt efter lidt. Dejen bliver hård og fast, som tyk havregrød. Røreskeen skal kunne stå selv i røreskålen.

- Læg låg på skålen eller tildæk den med film/eller en tallerken. Stil skålen i køleskab og lad dejen koldhæve i køleskab natten over eller minium 8 timer

- Sådan ser dejen ud efter hævning.

- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt boller på bagepladen, med 2 spiseskeer. Brug 3-4 spsk dej pr. bolle. Lad bollerne hæve imens ovnen varmer op. Drys f.eks. bygflager/solsikkekerner el. kanelsukker

- Bag bollerne ca. 17-20 minutter v. 175 grader varmluft (eller 200 grader alm. ovn). Bollerne er færdige, når de er sprøde og gyldne. Sæt gerne et fad med vand ind i bunden af ovnen, det gør bollerne ekstra sprøde.

- Lad bollerne dampe lidt af før servering. Nyd bollerne med smør på

Noter
Æbler kan erstattes med f.eks. pærer, gulerødder, banan, rødbeder eller spinat
Fryseegnede. Vil du bage med kortere hævetid? Så prøv disse grove æbleboller med havregryn eller disse æbleboller med kanel.Saftige sprøde boller med æbler – gode æblebrud
Koldhævede boller med æbler, der er meget nemme at lave.
Jeg har brugt både havregryn og en del rugmel i dejen, så det er nogle rigtigt gode grovboller også. De koldhævede æbleboller mætter godt.
Opskriften kan du sagtens eksperimentere med. Du kan sagtens udskifte noget af melet med andre meltyper.
Prøv også med grahamsmel, fuldkornshvedemel, ølandshvedemel?
Jeg har også brugt hvedemel i bollerne, men hvis du gerne vil reducere på gluten, så eksperimentér gerne med andre glutenfrie alternativer.
Bollerne havde en meget sprød overfløde og en fin blød krumme. Se lige hvor perfekte de var.
Vi bagte 8 boller af gangen og havde dej nok til 2 dage. Det er bare så dejligt, når der er nem koldhævedet dej, der står klar i køleskabet.
Mængden du får, af denne opskrift, kommer meget an på hvor store boller du laver.
Jeg brugte ca. 3-4 spsk dej pr. bolle. 
Du kan sagtens også bage bollerne som almindelige boller, med lunkent vand og mere gær.
Lad i så fald dejen hæve et lunt sted 2 gange ½ time.
Se f.eks. opskriften på disse æblebrud:

eller disse juleboller med æble og marcipan

Prøv også disse æbleboller med kanel eller disse grove æbleboller med havregryn.


Du kan sagtens eksperimentere med opskriften. Måske vil prøve en bananvariant?

Prøv også bloggens populære gulerodsbrud – en kæmpe succes.

Spring du bare på en portion af disse koldhævede æbleboller. De var et hit i min familie.
De smagte skønt med smør på, men også med ost og spegepølse.
Selvom der er æble i, bliver æblebollerne ikke så søde, at du ikke kan nyde dem med pålæg eller som sandwich boller.
Bollerne er perfekte til eftermiddagsteen, som boller til brunch, som mellemmåltid eller som boller til madpakken?
God fornøjelse med bageriet til dig 🙂








Når jeg læser alle dine opskrifter på boller, er der ret stor forskel på temperatur og tid og det forvirrer mig lidt trods at jeg selv bager en del. Jeg bager som regel boller af en størrelse at der ligger ca 12-16 på en plade.
Hvilken temperatur er bedst? – din erfaring?
Laver oftest en blanding af havregrynsboller og æbleboller, nogle gange langtidshævet og andre gange blot 2 timer på bordet og mere gær.