Speltboller. I dag får du opskriften på koldhævede speltboller, af den særligt nemme slags.

 Speltboller koldhævede - nem opskriftLækre speltboller der serveres på bloggen, kan du tro.

Boller af den nemme koldhævede slags. Sprøde udenpå, blød krumme indeni og i dagens anledning smurt med en lækker Macadamia nøddecreme. Uhm!

Har du ikke lige speltmel på lager, så kan al anden mel sagtens bruges. Bare brug opskriften nedenfor som en god grundopskrift.

Speltboller koldhævede - nem opskrift

Dejen er af den nemme koldhævede slags, der bare skal røres med ske.

Herefter hæver dejen koldt og langsomt i køleskabet og dagen efter lægges på bageplade med en ske. Hvor nemt kan det være?Speltboller koldhævede - nem opskrift

Opskriften på økologiske koldhævede speltboller får du her:

Koldhævede økologiske speltboller
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 10 boller
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 4 dl. koldt vand
  • 2 dl. tykmælk eller andet surmælksprodukt
  • 10 gram gær hvis du bruger 25-50 gram gær, kan du nøjes med kortere hævetid
  • 60 gram havregryn
  • 600 gram økologisk sigtet speltmel ca, andet mel kan bruges
  • ½ tsk. salt
  • 1 spsk olie

Sådan gør du

  • Bland vand og tykmælk og rør gær, salt og olie i.
  • Tilsæt havregryn og speltmel. Rør med ske. Konsistensen skal blive tyk som havregrød. Tilsæt evt. lidt ekstra mel
    Speltboller koldhævede - nem opskrift
  • Sæt låg eller film på skålen og lad dejen hæve langsomt i køleskabet til næste dag.
    Speltboller koldhævede - nem opskrift
  • Næste dag tænder du ovnen på 200 grader varmluft. Læg dej på pladen med to skeer, evt. med lidt solsikkekerner nedenunder. Drys f.eks. med græskarkerner, sesam eller bygflager som vist her.
    Speltboller koldhævede - nem opskrift
  • Der bliver ca. 10 boller ud af denne portion. Sæt bollerne i ovnen, når den er varm nok. Bollerne bages 15-20 minutter og tages ud når de er gyldne, sprøde og lyder hule når man banker dem under bunden
    Speltboller koldhævede - nem opskrift
  • Bollerne serveres når de stadig er lidt lune.
    Speltboller koldhævede - nem opskrift

Noter

Den koldhævede dej kan holde sig 2-3 dage i køleskab
Bollerne er fryseegnede
Speltmel kan erstattes med anden meltype
Kan laves med kortere hævetid, hvis du bruger mere gær f.eks. 25-50 gram.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

 Lækre koldhævede boller med speltmel og havregryn

…og rigtigt nemme at trylle i weekenden som friskbagt morgenbrød?

Prøv dem også til et brunch- buffet eller tapasbord eller som sandwich-brød eller burgerboller måske?

Speltboller koldhævede - nem opskriftTykmælken gør at hæveprocessen fungerer bedre (erstatter surdej) og bevirker også at brødet holder sig friskt længere.

Smid ALDRIG tykmælk ud, heller ikke selvom det er gået “et par dage over tiden”.

Speltbollerne kan laves med kortere hævetid, hvis du bruger mere gær f.eks. 25-50 gram gær

Sådan laver du speltboller – se billederne her:
Speltboller koldhævede - nem opskrift

Speltboller koldhævede - nem opskrift

Speltboller koldhævede - nem opskrift

Bollerne serveres når de stadig er lidt lune. De smager fantastisk bare med lidt smør på, men er også rigtigt gode med en god nøddecreme på.

En creme af Macadamia nødder smager godt, så hvis du kan opdrive den, er du heldig. Prøv dem også med Nutella eller ost på. Uhm <3Speltboller koldhævede - nem opskrift

Speltmelet gav brødet en rigtig lækker smag og bollerne fik en fin, sprød skorpe.

Jeg synes at jeg kan smage en “nøddeagtig” smag, når jeg bager med speltmel. Nøddecremen klædte bollerne rigtigt godt.

Uha har lige lavet en ny portion dåsekaramel/dulce du leche opskriften finder du her. Jeg siger jer, at karamelpålægget altså også smager fantastisk på øko-speltbollerne!

Karamelcreme af kondenseret mælk i gryde
Nem karamel af kondenseret mælk - dulce de leche
Se opskriften her
Karamelcreme af kondenseret mælk i gryde

Det eneste der skal til for at lave karamelpålæg er en dåse kondenseret mælk.

Speltboller koldhævede - nem opskrift Uhm at sætte tænderne i en lækker friskbagt bolle med nutellaagtigt nøddecreme, bare i lys variant.Speltboller koldhævede - nem opskrift

Få flere gode opskrifter på koldhævede boller og brød her:

1.

Koldhævede æbleboller - grove. Nem opskrift
Nemme boller med æbler - langtidshævede
Se opskriften her
Koldhævede æbleboller - grove. Nem opskrift

2.

Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
Nemme koldhævede boller med havregryn og yoghurt
Se opskriften her
Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede

3.

Boller med kakao koldhævede med havregryn
Grove chokoladeboller med kakao
Se opskriften her
Boller med kakao koldhævede med havregryn

4.

Koldhævede boller - opskrift med havregryn
Koldhævede boller med havregryn - så nemme og lækre
Se opskriften her
Koldhævede boller – opskrift med havregryn

5.

Majsboller - opskrift på boller med majsmel
Majsboller - koldhævede sprøde og lækre
Se opskriften her
Boller opskrift på koldhævede majsboller

6.

Koldhævet dej til flere dage - nem opskrift på grunddej
Nem koldhævet dej af groft mel
Se opskriften her
Koldhævede müsliboller med tranebær

7.

Koldhævet brød uden form - nemt franskbrød
Nemt franskbrød af koldhævet dej
Se opskriften her
Koldhævet brød uden form - nemt franskbrød

8.

Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød
Nem opskrift på langtidshævet franskbrød - æltefrit
Se opskriften her
Koldhævet franskbrød - langtidshævet brød


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.