Speltboller. I dag får du opskriften på koldhævede speltboller, af den særligt nemme slags.
Lækre speltboller der serveres på bloggen, kan du tro.
Boller af den nemme koldhævede slags. Sprøde udenpå, blød krumme indeni og i dagens anledning smurt med en lækker Macadamia nøddecreme. Uhm!
Har du ikke lige speltmel på lager, så kan al anden mel sagtens bruges. Bare brug opskriften nedenfor som en god grundopskrift.
Dejen er af den nemme koldhævede slags, der bare skal røres med ske.
Herefter hæver dejen koldt og langsomt i køleskabet og dagen efter lægges på bageplade med en ske. Hvor nemt kan det være?
Opskriften på økologiske koldhævede speltboller får du her:
Ingredienser
- 4 dl. koldt vand
- 2 dl. tykmælk eller andet surmælksprodukt
- 10 gram gær hvis du bruger 25-50 gram gær, kan du nøjes med kortere hævetid
- 60 gram havregryn
- 600 gram økologisk sigtet speltmel ca, andet mel kan bruges
- ½ tsk. salt
- 1 spsk olie
Sådan gør du
- Bland vand og tykmælk og rør gær, salt og olie i.
- Tilsæt havregryn og speltmel. Rør med ske. Konsistensen skal blive tyk som havregrød. Tilsæt evt. lidt ekstra mel
- Sæt låg eller film på skålen og lad dejen hæve langsomt i køleskabet til næste dag.
- Næste dag tænder du ovnen på 200 grader varmluft. Læg dej på pladen med to skeer, evt. med lidt solsikkekerner nedenunder. Drys f.eks. med græskarkerner, sesam eller bygflager som vist her.
- Der bliver ca. 10 boller ud af denne portion. Sæt bollerne i ovnen, når den er varm nok. Bollerne bages 15-20 minutter og tages ud når de er gyldne, sprøde og lyder hule når man banker dem under bunden
- Bollerne serveres når de stadig er lidt lune.
Noter
Bollerne er fryseegnede
Speltmel kan erstattes med anden meltypeKan laves med kortere hævetid, hvis du bruger mere gær f.eks. 25-50 gram.
Lækre koldhævede boller med speltmel og havregryn
…og rigtigt nemme at trylle i weekenden som friskbagt morgenbrød?
Prøv dem også til et brunch- buffet eller tapasbord eller som sandwich-brød eller burgerboller måske?
Tykmælken gør at hæveprocessen fungerer bedre (erstatter surdej) og bevirker også at brødet holder sig friskt længere.
Smid ALDRIG tykmælk ud, heller ikke selvom det er gået “et par dage over tiden”.
Speltbollerne kan laves med kortere hævetid, hvis du bruger mere gær f.eks. 25-50 gram gær
Sådan laver du speltboller – se billederne her:
Bollerne serveres når de stadig er lidt lune. De smager fantastisk bare med lidt smør på, men er også rigtigt gode med en god nøddecreme på.
En creme af Macadamia nødder smager godt, så hvis du kan opdrive den, er du heldig. Prøv dem også med Nutella eller ost på. Uhm <3
Speltmelet gav brødet en rigtig lækker smag og bollerne fik en fin, sprød skorpe.
Jeg synes at jeg kan smage en “nøddeagtig” smag, når jeg bager med speltmel. Nøddecremen klædte bollerne rigtigt godt.
Uha har lige lavet en ny portion dåsekaramel/dulce du leche opskriften finder du her. Jeg siger jer, at karamelpålægget altså også smager fantastisk på øko-speltbollerne!
Det eneste der skal til for at lave karamelpålæg er en dåse kondenseret mælk.
Uhm at sætte tænderne i en lækker friskbagt bolle med nutellaagtigt nøddecreme, bare i lys variant.
Få flere gode opskrifter på koldhævede boller og brød her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Jeg er egentlig slet ikke til sådan noget som nøddesmør – kan heller ikke lide Nutella. Det hænger fast på tænderne, synes jeg. Jeg mangler nok også et kvindeligt chokolade-gen. Bevares, chokolade er lækkert, men ikke nogen nødvendighed. Men chili derimod – ahhhh – det rammer mine hærdede smagsløg, så de synger, og Helsebixens chilite er forrygende.:-)
Ej Lærke, er det den italienske nøddecreme du har anbefalet mig flere gange? God dammit at jeg ikke fandt den i første omgang. Nå jeg må jo prøve at lægge en ordre i kurv, den er jeg jo nødt til at prøve 🙂
Tak for et godt tip. Igen! 🙂
Mange hilsner
Gitte
Det er sjovt at se, hvordan alle os, der har fået tilbudt gavepakke fra Helsebixen, har valgt forskellige produkter og forskellige måder at anmelde dem på. Jeg har anmeldt chilite (mums), spelrasp og en julekalender – nu mangler jeg bare fuldkornsmel af emmer og spelt. Overvejer knækbrød af noget af det. Spelt giver en god sprødhed. Men når man læser blogs for tiden, støder man på Helsebixen alle vegne. Det er lidt hyggeligt. Jeg anmelder også gerne, men kun produkter, jeg selv kan stå inde for, ligesom dig. Og – ok – jo – hvis vi fik tilbudt at prøvekøre… Læs mere »
Hvor ser den nøddecreme dog bare god ud, og brødet ligeså – mmmh!
– Anne