Langtidsstegt oksecuvette i stegeso. I dag får du opskriften på en nem og lækker oksesteg langtidsstegt i Römertopf.
En stegeso er en fantastisk opfindelse. Maden kan lave sig selv, imens man har travlt med andre gøremål.
Ja behøver ikke engang være hjemme imens. Man kan være på skovtur? Dét er da fantastisk!
og hvad fyldte jeg så i Römertopfen denne gang?
Kort fortalt dette: Kartofler, rødløg, peberfrugt og en stor oksecuvette.
En hel del salt og hvidløgspeber som krydderi. Låget på. 5 timer ved 120 grader varmluft og 2o minutters hvile. Voila.
Det smarte ved at tilberede mad i stegeso er, at:
- Både kød og tilbehør bliver færdigt i ét og samme fad.
- Både kød og grøntsager giver god smag til hinanden.
- Maden kan lave sig selv i ovnen, selvom man ikke er hjemme.
- Selv opvasken går som en leg. Stegesoen kan nemlig puttes i ovnen
- Maden bliver super lækker. Kødet bliver mørt og tilbehøret gennestegt
Tilberedningstiden til denne ret kan variere, for det afhænger af hvor stor din steg er og hvor godt din ovn varmer.
Tjek steg og kartofler undervejs og skru evt. lidt op/ned for temperaturen. Gå efter en kernetemperatur på 65-68 grader.
Behøver jeg næsten fortælle, at det blev den møreste steg? Römertopfen har gjort det igen! 🙂
Her kommer opskriften på langtidsstegt oksecuvette. Du kan sagtens bruge opskriften til en culottesteg også, så bare spring på.
Langtidsstegt oksecuvette i stegeso – få en god nem opskrift hér
Ingredienser
- 1 oksecuvette min vejede 1,4 kg - du kan bruge en culottesteg også
- 2½ dl vand
- 1½ kg kartofler
- 4 rødløg eller almindelige løg
- 1 peberfrugt i strimler.
- Hvidløgspeber og salt.
Skysovs:
- Stegesky
- 2½ dl fløde
Sådan gør du
- Sæt Römertopfhalvdelene i vand. Fyld den underste del og sænk den anden del ned oveni. Lad stegesoen suge vand ca. 20 minutter. Bruger du en stegeso af glas, springer du jo bare dette punkt over
- Skræl kartoflerne, halvér løg i både og snit peberfrugten.
- Bland grøntsagerne i Römertopfen sammen med vand.
- Krydr oksecuvetten godt med salt og peber på begge sider og læg stegen på toppen.
- Læg låget på og sæt Römertopfen i en kold ovn v. 120 grader varmluft i ca. 5 timer. (el. 140-150 grader alm. ovn)
- Tilberedningstiden afhænger af hvor stor din steg er og hvor godt din ovn varmer.
- Tjek stegen og kartoflerne undervejs og skru evt. lidt op/ned for temperaturen. Stegens kernetemperatur skal være ca. 65-68 grader, brug gerne stegetermometer.
- Du kan også følge disse anvisninger:
- 2½ timer v. 175 grader varmluft, 3½ timer v. 150 grader varmluft, 4½ time v. 125 grader varmluft, 5½ timer v. 100 grader, 6½ timer v. 75 varmluft. Hvis du bruger alm. ovn, så skal temperaturen bare sættes 25 grader op.
- Når stegen er ved at være færdig, så tag låget af og skru temperaturen op til 175 grader varmluft i 10 minutter, så steg og kartofler og løg kan få lidt farve.
- Tag stegen op og lad den hvile. Lad gerne kartoflerne stege videre selv (uden låg), gerne 15 minutter, så de kan sprødstege lidt.
- Si stegeskyen fra bunden af stegesoen, til en skysovs.Tilsæt fløde, jævning og salt og peber.
- Efter hviletid var stegen klar til at blive skåret.
- Server med steg, kartofler og sovs.
Noter
Du kan bruge opskriften både til en langtidsstegt oksecuvette og okseculotte
Man kan også stege stegen efter disse anvisninger:
2½ timer v. 175 grader varmluft, 3½ timer v. 150 grader, 4½ time v. 125 grader , 5½ timer v. 100 grader, 6½ timer v. 75 varmluft.Hvis du bruger alm. ovn, så skal du bare sætte tempteruren 25 grader op.
Tjek stegen og kartoflerne undervejs og skru evt. lidt op/ned for temperaturen. Har du ikke en stegeso af rødler, så kan en stegeso af glas eller en stegegryde også sagtens bruges. Bare spring på.Mør cuvette i stegeso tilberedt med kartofler – langtidsstegt cuvettesteg i stegeso er et hit
Stegesoen blev fyldt til randen.
Jeg brugte min lille Römertopf af rødler til retten, men burde vist have brugt den store. Den var fyldt til randen. Den lille stegeso rummer kun 2½ liter, så brug gerne en stor, hvis du har sådan én. 🙂
Oksecuvetten blev krydret godt med salt og peber på begge sider og lagt på toppen. Se lige nogle fine farver 🙂Tilberedningstiden kan svinge meget alt, alt efter stegens størrelse og hvor lang tid du har.
Sådan steger du en cuvettesteg eller culottesteg i stegesoen – følg gerne disse anvisninger:
2½ timer v. 175 grader varmluft, 3½ timer v. 150 grader varmluft, 4½ time v. 125 grader varmluft, 5½ timer v. 100 grader, 6½ timer v. 75 varmluft. Brug gerne stegetermometer.
Ved langtidsstegning, skal kernetemperaturen være højere. Når stegen når 65-68 grader er kødet gennemstegt.
Lad gerne steg og kartofler brune til sidst, så de får lidt farve, så kommer retten til at se mere appetitlig ud. 😉
Sådan så stegen ud efter bruning. Uhm!
Du kan bruge stegeskyen til en lækker skysovs. Jævn den gerne med fløde.
Efter hviletid var stegen klar til at blive skåret. Jeg var så spændt på om projektet lykkedes.
Det lykkedes. Fin mør steg og godt den lige blev brunet lidt til sidst, så overfladen blev stegt.
Lækker mør oksesteg, også selvom det var en oksecuvette, der ellers nogle gange kan være svær at få mør.
Langtidsstegning kan trylle næsten alt oksekød mørt. Det må du prøve. Så er der serveret. Hov forresten.
Jeg lavede også lige lidt hvidløgsbagte gulerødder til, fordi vi havde 1½ kilo gulerødder der trængte til at blive brugt.
Stop madspild du ved? Få en lækker opskrift på bagte gulerødder med hvidløg her her:
Hvis jeg selv skal sige det, var det en ganske fornem menu. Især når man tænker på at dagens kok passede sin søndagsvagt på biblioteket, imens maden lavede sig selv. Smart!
Elsker min Römertopf! Har du ikke en stegeso af rødler, så kan en stegeso af glas eller en stegegryde også sagtens bruges. Bare spring på.
God fornøjelse til dig 🙂
Få flere gode opskrifter til stegeso ved at klikke her eller se med nedenfor
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hvorfor varmluft?
Hej Gitte
Opskriften lyder rigtig god. Jeg vil blot høre, om der slet ikke skal noget vand i Rømertopfen?
Mvh Mikkel
Jeg prøvede fuldstændig det samme som Anne Andersen. Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, hvor den til endda fik 30 min. uden låg ved 150 grader.
Fuldstændig rå kartofler, rå steg….. Ret skal være ret så rødløg og peberfrugt var super, ligeledes fungerede skyen udmærket.
Men, man kan næppe blive mæt af rødløg og peberfrugt…
Hmmm, jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, men efter fem timer (mindre oksecuvette) i varmluft ved 75 grader, var alt stadig råt. Alle grøntsager og oksecuvetten var rå. Jeg forstår ikke hvad der gik galt. Er du sikker på at det var 75 grader og ikke 175 grader?
Vi har nu prøvet flere af dine rømertopfretter – alle har de været fantastiske.
Tak (-:
Et par spørgsmål til oksecuvette i rømertopfen.
Du skriver, at du hælder stegeskyen fra, lægger stegen til hvile og sætter fadet med kartofler i ovnen igen. Hvor længe ekstra giver du kartoflerne og nu ved hvilken temperatur? Og kommer du låget på kartoffelfadet igen?
På forhånd tak.
Gode madhilsner
Karina