Pesto af citronmelisse og solsikkekerner – frisk og lækker

 • Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminer
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hvis du følger bloggens side på Facebook, ville du have fulgt mine genvordigheder med min citronmelisse, der på rekordfart har overtaget herredømmet i min krydderurtekrukke.

Alle de gode råd, ideer og opskrifter jeg fik. Er du vimmer hvor er I altså godt kørende på krydderurte-fronten derude. Jeg er kun en sølle amatør ved siden af. Tak til alle jer der tog jer tid til at skrive, jeg har suget hvert eneste vise ord til mig 🙂

..og hvorfor nu al den snak om krydderurter? Tjo, det er sommer og sol og krydderurterne skyder i den grad i vejret lige for tiden. Vi kan jo næsten ikke nå at få dem alle brugt, før der er en kæmpe portion klar igen.Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminer

Forleden tippede jeg dig om en lækker krydderurtesmør, man nemt kan trylle og som smager formidabelt til grillet brød f.eks. Det kan man f.eks. bruge krydderurter til. Nogle eksperimenterer også med krydderurte-salt. Det har jeg endnu også til gode. Glæder mig allerede 🙂Allerøverst på min krydderurte-to-do stod citronmelissen. Det var helt klart, at jeg var nødt til at gøre noget drastisk, for at holde planten nede. Plant endelig gerne citronmelisse i en krukke for sig, for den er totalt invasiv og vil bemægtige sig al plads – i verden 🙂

“Kan man mon egentlig lave pesto af citronmelisse?” ja det har jeg funderet over de sidste par dage.

Hvo intet vover, intet vinder, du ved, så jeg gik straks igang.

Jeg forestillede mig, at den friske citronmelisse ville gøre noget rigtigt godt for pestoen og den blev da også bare super frisk og lækker. Den er en kende skarp i smagen, men jeg gav den lidt honning som kontrast. Jeg er fan af smagen, og er spændt på hvad du synes om den 🙂

Citronmelisse har en frisk og syrlig smag af citron, så jeg tilsatte ikke ekstra citronsaft til denne pesto. Smag endelig gerne til med citron i andre typer pesto, hvis du altså synes 🙂Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminerJeg brugte solsikkekerner til pestoen, i stedet for mandler, så det var en pesto der ikke kostede os mange kroner at lave. Jeg havde også en lille rest parmesan, helt perfekt. Det smager skønt i pesto.

Du må ikke være fedtet med olien, når du laver pesto og du skal bruge rigeligt olie til denne opskrift, da der jo ikke er nævneværdigt fedt i solsikkekerner (i forhold til pinjekerner eller mandler).Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminerCitronmelisse-pesto er en frisk og lækker pesto, der smagte rigtigt godt som tilbehør til dagens baconpizza. Denne skønne pizza skal du nok komme til at høre mere om. Nu får du lige pestoen serveret i første omgang. 😉

Opskriften kommer nedenfor. Brug den gerne som en grundopskrift, når du laver pesto. Den vil kunne bruges til alle slags krydderurter.Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminer

Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminer
Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminer
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Ret: grønt og andet tilbehør, Kartofler
Kategori: Grill og grilltilbehør
Portioner: 3 -4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

 • 3 store håndfulde skyllet citronmelisse
 • 3 fed hvidløg
 • 1 dl solsikekkerneolie ca.
 • 1 dl solsikkekerner eller mandler
 • 50 gram parmesanost i store tern
 • Salt/citronpeber ell. alm. peber
 • 1-2 tsk akaciehonning

Sådan gør du

 • Bland alle ingredienser i en minihakker/blender, men gem lidt af olien. Du behøver ikke presse de 3 hvidløgsfed.
 • Blend og tilsæt ekstra olie til pestoen har en passen konsistens
 • Smag til med salt og akaciehonning
 • Opbevares på køl til servering.
 • Pestoen kan holde sig 3-4 dage på køl under tætsluttende låg

Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminerMåske du har andre krydderurter du gerne vil have bund i? Basilikumpesto er jo skøn, men hvad med løvstikkepesto, ramsløgs-pesto eller løvstikkepesto? Kun fantasien sætter grænser. 🙂

Der er mange vitaminer i pesto og det er en rar tanke at spise helt hjemmelavede lækkerier – uden tilsætningsstoffer eller sprøjtegifte. Her i huset er vi fan 🙂

Pesto kan spises i pastaretter eller som topping på en pizza. Det smager også skønt som tilbehør og dip til grøntsagsstave. Bare lige et par ideer til dig.

Brug gerne bare de krydderurter du lige har i dine krukker – der er frit valg. Jeg tænker at langt de fleste kan bruges? Jeg er først nu for alvor begyndt at pesto-ekseperimentere – sikke et herligt eventyr og sommeren er først lige begyndt. Drag du gerne på pesto-eventyr sammen med mig  🙂

Har du en have eller altan, så plant endelig gerne dine krydderurter ud i det fri. En forkølet dusk basilikum fra supermarkedet, vil kunne vokse sig gevaldigt og overraskende stor i en krukke. Du sparer enormt mange penge og det er rart at dyrke noget selv. For os der ikke orker urtehave eller drivhus, er krydderurter i krukker et rigtigt godt alternativ. Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminerDer blev en stor skål pesto ud af denne portion og i kroner kostede den faktisk kun lige olie og solsikkekerner at producere.

Pestoen smagte skønt som dip til vores pizza serveret med salat. Sommerlig syrlig og frisk. Prøv evt. en mindre portion, hvis du lige vil afprøve om smagen er noget for dig?

Jeg glæder mig allerede til i morgen, hvor der både er pizza- og pesto-rester. Det bliver en god torsdag, kan jeg allerede fornemme nu. 🙂Er du mon en garvet pesto-mager? Hvis ja, så har jeg lige et spørgsmål til dig: Tror du ikke godt, at man kan fryse en portion pesto? Jeg gad bare så godt tage en portion sommerpesto op på en regntung efterårsdag. Tip gerne herunder, hvis du gjort dig nogle erfaringer i fryse-sammenhæng ;-).

God fornøjelse med din sommer- pesto 🙂
Pesto af citronmelisse - frisk og fyldt med vitaminer


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

18
Skriv en kommentar

9 Kommentar tråde
9 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
5 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Lisette Smidt

Hej Gitte, jeg er allergisk overfor bl.a. tomater, så jeg bruger altid hjemmelavet pesto i stedet…… har efterhånden fået prøvet alle krydderurterne i haven, men havde ikke tænkt at citronmelisse kunne bruges, så tak for tip.
Og nu blomstrer purløgene, så vi skal til at sylte purløgsblomster til salater, smørrebrød og garniture……

Dorte Silleborg

5 stars
Nøj, den er god. Brugte en blanding af solsikkekerner og valnødder.

Sabina

*Chokolademynte smager fuldstændig af After Eight..
Jeg bruger den på is, forskellige desserter, i jordbær smoothie m.m.

Sabina

Kender du i øvrigt chokolademynte? Mmmmmm..
(ikke lige i forbindelse med pesto, men i forbindelse med friske urter) 🙂

Sabina

Lækkert! Afprøvet og medtaget til samlingen af opskrifter der skal laves igen og igen 🙂

Hanne

Ja hvilke kerner……solsikkekerner cremer godt, synes jeg, og er vel nok det der kommer tættest på de dyre pinjekerner. Mandler giver – hos mig i hvert fald – tit en lidt mere kornet konsistens. Hvad jeg lige bruger til purløg kommer nok an på dagsform og køkkenskuffebeholdning. Et andet tip er at riste kernedelen først, hvis man vil have den ristede smag fremhævet – det fungerer i hvert fald for mandler, hasselnødder og solsikke- og græskarkerner. Apropos cremethed, så kan man også sagtens fyre en halv bakke smøreost i som alternativ til hård ost hvis det lige er dét, der… Læs mere »

Sabina

Jeg har aldrig prøvet den her, men det skal prøves snarest muligt! Som så mange af dine opskrifter 😀

Sabina

Hejsa Gitte
Jeg læste en gang at man ku fryse det i isterningebakker. Så det har jeg prøvet.. Olien kan godt “krumse” lidt fedtet på toppen når den har frosset. Men ellers er det bare fedt at ku ta sådan en terning op når man li skal bruge lidt i pastaen eller andet

Jeg bruger næsten altid solsikkekerner i mine pestoer..
Jeg tror faktisk jeg prøvede lave en pesto af Grønkål sidste år hvor jeg kom mandler i..

Det er også en super fin værtinde gave 😀

Hanne

Jojojojojooooooo du kan sagtens fryse pesto. Det er da dét, man gør. I små fine bøtter, så man har til hele året.
Purløgspesto er en anden variant som også fungerer gevaldig fint, faktisk. Og skvalderkål!

Håber din torsdag lever op til forventningerne!

Venlig hilsen Hanne.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer