Jordbærmarmelade med vanilje – nem og lækker opskrift

  • Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskrift

Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskriftDen skønne jordbærsæson er startet nu og de sommersøde jordbær kan købes alle steder. Hvor er det skønt!

De allerførste bær spiste vi direkte fra bakken, som spiste vi af en slikskål. En hel lang vintersæson har vi ventet. De første danske jordbær bær smager ustoppeligt godt og jeg/vi kan slet ikke få nok af dem. Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskriftDe udenlanske bær vi kan købe om vinteren, er kun en sølle afskygning af de sommersøde jordbær. De danske jordbær er svære at slå, især i disse dage hvor majsolen i særlig grad har solmodnet dem.

Heldige os – alle de skønne jordbær vi har i vente forude. Jordbær i alle afskygninger. Skønne jordbærkager,  jordbærcrumble, jordbærmuffins,  jordbæris og så også bare de helt klassiske og komplet uovervindelige serveringer: jordbær med fløde eller chokoladedyppede jordbær.

Sommerens bedste jordbærkage med mazarinbund og vaniljecremeHos vores lokale jordbær-handler bliver jordbærrene leveret direkte ind fra marken om morgenen. Friske, søde, røde og farligt fristende for alle os der cykler forbi boden på vejen hjem. Komplet uimodståelige.

Mine Mobilepay-kvitteringer fortæller, at jeg de sidste 4 dage i træk har købt jordbær i boden. Snart kan jeg sælgerens nummer udenad. Solgte han jordbær året rundt, ville det klart slå bunden ud af vores kostbudget 🙂

Jordbær er en ægte sommernydelse. Ren livskvalitet og jeg betænker mig ikke to sekunder: Har jeg lyst til jordbær, køber jeg jordbær og jeg fortryder aldrig. Jordbær skal ikke udskydes eller udsættes. Pludselig er sæsonen slut og SÅ rammer sorgen, hvis man altså ikke har fået spist nok af de sommersøde bær undervejs.Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskriftIndrømmet. Når man køber jordbær lige nu, er bakkerne små og koster 25 kroner pr. bakke. Det kan derfor være dyrt at købe ind til en portion jordbær med fløde til en familie på 3-4 personer.

Her kommer der så lige et tip til dig:

Vores gode jordbærhandler sælger, til langt billigere pris, jordbærrene fra dagen før til kun 10 kr pr. bakke. Måske gør din også det?

Vi købte 3 bakker igår og der var kun 3 bær der måtte kasseres. De var bare så fine. Vi storspiste jordbær til den store guldmedalje og var samtidigt med til at stoppe jordbærspild i vejboden. Win-win 🙂

I dag købte jeg 3 bakker igen. Vi spiste 1 bakke som dessert og resten lavede jeg en hurtig portion jordbærmarmelade af. Det er den opskrift du skal høre om i dag.Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskriftDaggamle jordbær er perfekte til jordbærmarmelade, for det gør slet ikke noget at de er lidt bløde og overmodne, så bliver bærrene nemlig bare endnu sødere.

Prøv lige at se hvor fine bærrene er, selvom de er fra dagen igår. Perfekte til jordbærmarmelade – og lige til at spise også.
Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskriftDet er nemt at koge marmelade og du kan bruge lige den mængde bær, du lige har i overskud.

Dagens marmelade er en ren jordbærmarmelade, men du kan sagtens blande med rabarber også. Ren rabarbermarmelade smager også skønt, eller hvad med en lækker hindbærmarmelade?

I dagens version har jeg bare kogt bær, vanilje og sukker. Du kan bruge geleringsmiddel (Marmelit) for at tykne marmeladen, men du kan sagtens også bare lade marmeladen koge ind, til den ønskede konsistens. Det gjorde jeg med dagens marmelade.

Du får opskriften på den nemme jordbærmarmelade lige her:

Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskrift
Jordbærmarmelade med vanilje - nem og lækker opskrift
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Dessert og sødt
Kategori: Mad til de travle
Portioner: 1 glas
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 500 gram jordbær friske eller fra frost
  • 100 gram sukker smag evt. til med lidt ekstra
  • Vaniljekorn fra 1 vaniljestang eller 1 spsk vaniljesukker

Sådan gør du

  • Skyl og rens jordbærrene
  • Læg dem i en gryde og hæld sukkeret ved. Tilsæt vaniljesukker eller skrab vaniljemarven fra en vaniljestang ud, og bland med lidt sukker.
  • Kog marmeladen op ved middel varme. Den skal ca. koge 15-20 minutter, eller til bærrene er kogt ud (ønsker du hele bær, så kortere tilberedningstid)
  • De sidste minutter tages låget af og marmeladen koger ind til den ønskede konsistens.
  • Vær opmærksom på, at marmeladen vil tykne mere, når den afkøler.
  • Kog vand og skyl dit marmeladeglas (husk låget også)
  • Hæld straks marmeladen på glas og sæt låget hurtigt på
  • Lad marmeladen afkøle og opbevar den i køleskab.
  • Hvis du kun bruger rent bestik, når du tager marmelade, så vil din marmelade kunne holde sig i meget lang tid.

Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskriftKoger du en større portion, skal du tilsætte Atamon til marmeladen. Husk også at skylle dine glas i kogende vand med Atamon, så marmeladen ikke mugner.

Der blev kun 1 glas jordbærmarmelade af dagens portion så vi behøver absolut ingen Atamon. Jeg forventer at vores glas er spist før weekenden er omme 🙂

Min marmelade er ret tynd, næsten sirupagtig, for det kan jeg godt lide.

Marmeladen vil smage skønt i pandekager, på nybagt brød, på en ostemad eller 1 tsk på en skive is måske? For slet ikke at snakke om fyld i lagkager, roulader eller i syltetøjskager – åh suk, alle de jordbær-lækkerier 🙂
Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskriftDet er virkelig en nem marmelade, og du kan sagtens koge den, imens du er igang med at ordne andre gøremål: vande krukker i haven, tømme opvasker, læse et par krimi-kapitler måske?

Vær obs på ikke at skrue temperaturen for højt op, for koger marmeladen over, vil det være noget værre sukkerstads på dit komfur 🙂

I billederne her kan du se den nemme arbejdsproces fra start til slut:

Et glas står klar og venter på os, når vi står op i morgen tidligt. Herligt. Lige nu dufter hele huset sommerligt lækkert af jordbærmarmelade. Det er lige til at blive glad i kroppen af. En ægte sommerbebuder.

Koger du en større portion marmelade, så vil det være rigtigt fint at bruge et/flere af glassene som værtindegave. Intet vil vække større jubel, end et ægte hjemmefabrikeret glas marmelade.

Sæsonens allerførste glas marmelade vil være som guld i mund. Vi glæder os allerede.
Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskrift
Rigtig god fornøjelse med marmelade-kogeriet til dig 🙂

Tjek lige din lokale jordbær-pusher ud. Måske han/hun også sælger fine daggamle bær til – næsten – ingen penge? 🙂

Er du derimod din egen jordbærpusher, med jordbær i egen have, er du et særligt heldigt asen.  🙂
Jordbærmarmelade med vanilje - nem opskrift

Skriv en kommentar

  Tilmeld mig notifikationer  
Underret mig om
Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer