Sandkage. I dag får du opskriften på en lækker og helt enkel men meget populær kage, der altid er et hit.Sandkage er en af de helt store klassikere i de danske “kage-køkkener”.
En lækker saftig formkage af allerbedste slags med rigeligt af alle de gode sager i: smør, sukker og æg.
Kagen kaldes også “pund-til-pund-kage”, for der skal bruges nøjagtigt samme mængde af disse ingredienserne: mel, sukker og smør.
Til en klassisk sandkage brugte man på gammeldaws maner et pund af hver ingrediens.
Jeg synes nu alligevel at det ville være lidt for vildt at bage kage med et pund smør? Jeg nøjedes derfor med en lille portion, der gav kage til 6-8 ca. personer. De fleste kan nøjes med et enkelt stykke. Gang du bare op, hvis du skal bage kage til mange 🙂Vi er kun 2 i husstanden nu og jeg øver mig i at bage mindre kager. Det du’r jo ikke, at vi har store kager stående, der kan friste svage sjæle (som mig 😉 Foreløbigt virker det faktisk 🙂
Hvis du bager dobbelt portion af min opskrift, så vil dejen passe til en lille franskbrødsform, så sandkagen får den klassiske “sandkageform”.
Jeg brugte en lille springform på ca. 20-25 cm. i diameter og jeg synes det blev en fin lille kage. Hvordan du ønsker formen skal være på din kage, er du helt selv herre over. Kagen kan også bages som muffins.
Vær obs på at bagetiden evt. skal justeres afhængig af hvilken bageform du bruger.
En sandkage kan laves med ganske få ingredienser og jeg vil tro at du næsten altid har ingredienserne på lager i dit køkken?
Dejen tager få minutter at røre sammen og så klarer ovnen ellers resten af arbejdet.Stor var min forundring, da jeg opdagede, at der faktisk endnu ikke findes en sandkage-opskrift på bloggen.
Sikke da en uorden. Det kan vi da ikke have og jeg vil straks råde bod på miséren her. 🙂
Sandkage – få en god, nem opskrift på klassisk skærekage i springform hér
Ingredienser
- 125 gram smør blødt
- 125 gram sukker
- 1 tsk vaniljesukker kan udelades
- 2 æg
- 125 gram hvedemel
- 1 tsk bagepulver
Sådan gør du
- Pisk smør, sukker og vaniljesukker hvidt (blødgør evt. smørret få sekunder i mikroovnen først). Brug elpisker
- Pisk æggene i ét af gangen
- Bland bagepulver i hvedemelet og vend det i dejen med en dejspatel.
- Beklæd en lille sandkageform/ eller en lille rund bageform med bagepapir og fordel dejen heri. Du kan også nøjes med smøre formen. Min form målte ca. 20 cm i diameter.
- Bag kagen ca. 35-40 minutter v. 175 grader varmluft - sæt formen nederst i ovnen. Kagen er færdig, når den er gennembagt (prik evt. i kagen med en strikkepind/kødnål undervejs).
- Lad evt. kagen køle lidt før servering
Noter
Den bedste opskrift på en klassisk gammeldags formkage – en populær skærekage.
Uhm så var der lækker kage til kaffen.
Den lille kage passede så fint i størrelsen til os her i familien. Jeg vil tro, at der næsten er til 8 personer i den lille kage, for den gode kage er sød, men man kan ikke spise mange stykker.
Du kan sagtens peppe kagen op og tilføre smag. Prøv med f.eks. citron , citron og birkes, eller appelsinsaft, med grofthakket chokolade, med marcipan, tranebær eller hvad din fantasi nu ellers rækker til?
1.
2.
3.
4.
5.
Det er så smart, at hvis du blander halvdelen af dejen med kakaopulver, så har du tryllet dejen til en lækker marmorkage.
Den fineste kombi af sandkage og chokoladekage. Find bloggens lækre opskrifter på marmorkager her
1.
2.
Du kan også tilsætte friske bær eller syltetøj til kagen – det vil også være et hit.
Sandkage – en god og nem kage at bage og den smager skønt
Der er nu altså bare noget over de klassiske danske kager som husmødre (og husfædre? 😉 ) har bagt i køkkenerne igennem tiderne.
Jeg er fan af retrokager og en klassiker bliver jo kun et hit, fordi smagen holder. Denne sandkage vil uden tvivl holde for altid i de danske hjem, tænker jeg.
Spring du bare på kagen i den helt klassiske forstand eller pep den op med de smage du lyster. Frisk frugt kunne også være et hit?
God fornøjelse med din sandkage – jeg håber – og tror – at den også vil blive et hit hjemme hos dig 🙂Her i huset er vi heldige, for vi får nemlig besøg af Amanda i aften.
Det vil passe perfekt med sandkage til en hyggelig kop aften-te. Skønt når de store børn kommer hjem på besøg. Jeg glæder mig. <3
Kan den bages dagen før, den skal bruges? Og i givet fald, hvordan skal den opbevares?
Hej.
Jeg kan huske min mor bagte en sandkage med mandariner i (dåsemandariner). Jeg har desværre ikke opskriften. Kan din opskrift bruges? Og hvordan så med forholdet til de øvrige ingredienser ?
Vh Betina
Det er nu anden gang jeg bruger din sandkage opskrift. Den er virkelig fin og god i størrelsen. Jeg har godt lavet lidt om på den. Jeg har for noget tid siden købt en Stop Spild af mad kasse, hvor der var noget appelsin olie i. Den har jeg aldrig brugt før. Og fandt på at udskifte smøret med olien 85 gr. Og desuden hældte jeg saft fra en appelsin over da kagen kom ud af ovnen. Den blev virkelig lækker og jeg har endnu en kage i ovnen. Den skal med til en ven i morgen. Tak for opskriften… Læs mere »