Skagenslapper. Her får du en god opskrift på hjemmelavede sprøde morgenbrød med solsikkekerner, af en nem æltefri dej.

Er du også vild med bagerens sprøde Skagenslapper? Så kig med her.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Jeg har nemlig prøvet at lave dem selv og de blev rigtigt gode!

De hjemmebagte skagenslapper blev en kæmpe succes og jeg har glædet mig til at dele opskriften med dig.

Glæd dig til at smage de saftige, bløde boller med sprød skorpe og god svampet krumme.

Dejen er en nem æltefri dej, du kan lave på 5 minutter, uden at få dej på fingrene.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Dejen lod jeg bare hæve natten over på køkkenbordet, men du kan også koldhæve den i køleskabet.

Hvis du gerne vil bage skagenslapperne straks, så tilsætter du bare mere gær og forkorter hævetiden. Smart! Du bestemmer.

Denne opskrift kan du bruge, hvis du vil servere nemme friskbagte boller eller morgenbrød uden de store anstrengelser. Geniale boller, både til weekenden, ferier, brunch og morgenmad.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Hvad er en Skagenslap og hvorfor hedder det Skagenslapper?

Mon ikke ideen er opfundet hos en bager i Skagen? Jeg tror det. Skagenslapperne er efterhånden udbredt til resten af Danmark. Godt for os. 🙂

Skagenslapper er bløde, rustikke boller med solsikkekerner i bunden og drys på toppen. Ofte er de lidt flade, rustikke eller trekantede i formen.

De minder lidt om bagerens “håndværkere”, men de har ikke nødvendigvis blå birkes på toppen og der er altid solsikkekerner i bunden.

Skagenslapperne har jeg penslet med æg, så de fik en blank og fin overflade, men du kan også bare nøjes med drys.Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Disse skagenslapper mætter godt, for der er også lidt havregryn i.

Havregryn giver mere bid og gør bollerne mere grove og fiberrige, så de mætter bedre. Du kan sagtens erstatte havregryn med almindeligt hvedemel.

Nederst i dette indlæg kan du få flere opskrifter på nemme hjemmelavede morgenbrød.

Skagenslapper – opskrift på nem æltefri dej

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej
Sprøde morgenbrød med solsikkekerner
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 8 timer 15 minutter
Samlet tid: 8 timer 35 minutter
Ret: Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej
Portioner: 10 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Dej til Skagenslapper:

  • 2 dl yoghurt jeg brugte en rest frugtyoghurt. Skyr/A38/kærnemælk/koldskål kan også bruges.
  • 5 dl koldt vand
  • 1 tsk sukker honning eller sirup kan også bruges
  • 7 gram gær hvis du bruger mere gær, kan du nøjes med kortere hævetid
  • 100 gram havregryn kan erstattes med andre kerner/korn/groft mel
  • tsk salt
  • 700 gram Hvedemel gerne Manitobamel eller Tipo 00. Almindeligt hvedemel kan også bruges

Pensling, drys og bund:

  • 1 æg til pensling kan evt. udelades
  • Solsikkekerner til bunden ca. 1-2 spsk pr. bolle
  • Sesamfrø, blå birkes eller chiafrø til toppen jeg brugte chiafrø

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i vandet med sukker og tilsæt yoghurt, havregryn, salt og til sidst melet, lidt efter lidt. Rør dejen godt sammen med håndkraft eller køkkenmaskine. Dejen bliver fast, tung og klistret. Røreskeen skal kunne stå selv i skålen.
    Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej
  • Brug en stor høj skål, for dejen hæver meget op. Tildæk skålen med film og lad dejen hæve natten over på køkkenbordet eller i køleskab. Min dej hævede 10 timer på køkkenbordet. Hvis du bruger mere gær, kan du nøjes med kortere hævetid.
    Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og drys solsikkekerner på pladen, der hvor bollerne skal være. Jeg fik 10 boller. Sæt dejen på med 2 spiseskeer. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Drys med sesamfrø og blå birkes el. chiafrø.
    Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) og lad bollerne efterhæve imens ovnen varmer op. Sæt en lille skål vand ind i bunden af ovnen. Dampen fra vandet er godt for hævningen/sprødheden.
    Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej
  • Bag bollerne ca. 15 minutter, eller til de er sprøde og gyldenbrune. Afkøl nogle minutter før servering. De er sprødest når de er nybagte.
    Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Noter

Fryseegnede. Kan lunes i ovn/airfryer efter optøning. Stænk dem med lidt vand først.
Hvis du bruger 25-50 gram gær, og lunkent vand, kan du nøjes med 1 times hævetid.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Sprøde Skagenlapper – hjemmelavet morgenbrød med solsikkekerner

Dejen lavede jeg med yoghurt, vand, lidt gær, havregryn, salt og Manitobamel.

Manitobamel er hvedemel, der indeholder ekstra protein, og det booster hævningen. Brug du gerne det, eller Tip00 mel. Almindeligt hvedemel kan selvfølgelig også bruges.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Brug en stor høj røreskål, for dejen hæver meget op, også selvom du kun skal bruge 7 gram gær.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Vi nød Skagenslapperne lune med smør, rabarberkompot og ost. Resten nød vi med pålæg til frokost. Uhm de er også lækre som sandwichboller.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Tips og variationer til opskriften:
  • Du kan skifte lidt af hvedemelet ud med fuldkornsmel, hvis du vil lave grove skagenslapper.
  • Tilsæt evt. græskarkerner, hørfrø eller solsikkekerner i dejen, hvis du vil lave kerneboller.
  • Du kan også røre havregrød revet gulerod eller squash i dejen. Det gør bollerne ekstra saftige.
  • Drys evt. med havregryn, sesam eller græskarkerner i stedet for birkes.
  • Sæt evt. bollerne på en varm bageplade/bagestål, som kan varme op, imens ovnen varmer. Det giver en ekstra sprød bund.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Du kan sagtens udskifte havregryn/mel og kerner. Bare brug hvad du har i køkkenskabene, til disse boller.  Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Her kan du se hvor sprøde Skagenslapperne ser ud under bunden. Lækre boller!

Rigtig god fornøjelse med dine Skagenslapper.

Vi var vilde med dem herhjemme og de smager meget bedre end bagerens. De hjemmelavede skagenslapper er også billigere og så mætter de meget bedre.

Anbefalingen er nu hermed givet videre til dig. 🙂

Prøv også disse grovboller uden æltning eller disse hurtige boller med kortere hævetid.

Skagenslapper - opskrift på nem æltefri dej

Få flere gode nemme opskrifter på boller her:

1.

Morgenboller - nem opskrift på æltefri boller
Hurtige æltefrie boller
Se opskriften her
Morgenboller - nem opskrift på æltefri boller

2.

Hurtige boller - nem opskrift uden æltning
Nemme lækre boller lavet med ske
Se opskriften her
Hurtige boller - nem opskrift uden æltning

3.

Brusebadsboller - opskrift på nemme morgenboller
Nemme lækre boller lavet uden hævning
Se opskriften her
Brusebadsboller - opskrift på nemme hurtige boller

4.

Langtidshævede boller med havregryn - opskrift
Sprøde nemme langtidshævede boller
Se opskriften her
Langtidshævede boller med havregryn - opskrift

5.

Langtidshævede boller med gulerødder - nem æltefri opskrift
Nemme langtidshævede gulerodsboller med havregryn og kerner
Se opskriften her
Langtidshævede boller med gulerødder - nem æltefri opskrift

6.

Havreboller opskrift - nemme havregrynsboller
Nemme lækre boller med havregryn
Se opskriften her
Havreboller opskrift - nemme havregrynsboller

7.

Havregrødsboller - bag boller med havregrød
Svampede boller med havregrød
Se opskriften her
Havregrødsboller - bag boller med havregrød

8.

Koldhævede boller med yoghurt - havregrynsboller
Nemme koldhævede boller med havregryn og yoghurt
Se opskriften her
Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede

9.

Koldhævede gulerodsbrud - boller med gulerod
Nemme æltefrie koldhævede gulerodsboller
Se opskriften her
Koldhævede gulerodsbrud – boller med gulerod

10.

Sesamboller - nem opskrift på boller med sesam og skyr
Lækre svampede boller med skyr og sesam
Se opskriften her
Sesamboller - opskrift på svampede skyrboller med sesam


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3400 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.