Skagenslapper. Her får du en god opskrift på hjemmelavede sprøde morgenbrød med solsikkekerner, af en nem æltefri dej.
Er du også vild med bagerens sprøde Skagenslapper? Så kig med her.
Jeg har nemlig prøvet at lave dem selv og de blev rigtigt gode!
De hjemmebagte skagenslapper blev en kæmpe succes og jeg har glædet mig til at dele opskriften med dig.
Glæd dig til at smage de saftige, bløde boller med sprød skorpe og god svampet krumme.
Dejen er en nem æltefri dej, du kan lave på 5 minutter, uden at få dej på fingrene.
Dejen lod jeg bare hæve natten over på køkkenbordet, men du kan også koldhæve den i køleskabet.
Hvis du gerne vil bage skagenslapperne straks, så tilsætter du bare mere gær og forkorter hævetiden. Smart! Du bestemmer.
Denne opskrift kan du bruge, hvis du vil servere nemme friskbagte boller eller morgenbrød uden de store anstrengelser. Geniale boller, både til weekenden, ferier, brunch og morgenmad.
Hvad er en Skagenslap og hvorfor hedder det Skagenslapper?
Mon ikke ideen er opfundet hos en bager i Skagen? Jeg tror det. Skagenslapperne er efterhånden udbredt til resten af Danmark. Godt for os. 🙂
Skagenslapper er bløde, rustikke boller med solsikkekerner i bunden og drys på toppen. Ofte er de lidt flade, rustikke eller trekantede i formen.
De minder lidt om bagerens “håndværkere”, men de har ikke nødvendigvis blå birkes på toppen og der er altid solsikkekerner i bunden.
Skagenslapperne har jeg penslet med æg, så de fik en blank og fin overflade, men du kan også bare nøjes med drys.
Disse skagenslapper mætter godt, for der er også lidt havregryn i.
Havregryn giver mere bid og gør bollerne mere grove og fiberrige, så de mætter bedre. Du kan sagtens erstatte havregryn med almindeligt hvedemel.
Nederst i dette indlæg kan du få flere opskrifter på nemme hjemmelavede morgenbrød.
Skagenslapper – opskrift på nem æltefri dej
Ingredienser
Dej til Skagenslapper:
- 2 dl yoghurt jeg brugte en rest frugtyoghurt. Skyr/A38/kærnemælk/koldskål kan også bruges.
- 5 dl koldt vand
- 1 tsk sukker honning eller sirup kan også bruges
- 7 gram gær hvis du bruger mere gær, kan du nøjes med kortere hævetid
- 100 gram havregryn kan erstattes med andre kerner/korn/groft mel
- 1½ tsk salt
- 700 gram Hvedemel gerne Manitobamel eller Tipo 00. Almindeligt hvedemel kan også bruges
Pensling, drys og bund:
- 1 æg til pensling kan evt. udelades
- Solsikkekerner til bunden ca. 1-2 spsk pr. bolle
- Sesamfrø, blå birkes eller chiafrø til toppen jeg brugte chiafrø
Sådan gør du
- Rør gæren ud i vandet med sukker og tilsæt yoghurt, havregryn, salt og til sidst melet, lidt efter lidt. Rør dejen godt sammen med håndkraft eller køkkenmaskine. Dejen bliver fast, tung og klistret. Røreskeen skal kunne stå selv i skålen.
- Brug en stor høj skål, for dejen hæver meget op. Tildæk skålen med film og lad dejen hæve natten over på køkkenbordet eller i køleskab. Min dej hævede 10 timer på køkkenbordet. Hvis du bruger mere gær, kan du nøjes med kortere hævetid.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og drys solsikkekerner på pladen, der hvor bollerne skal være. Jeg fik 10 boller. Sæt dejen på med 2 spiseskeer. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Drys med sesamfrø og blå birkes el. chiafrø.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) og lad bollerne efterhæve imens ovnen varmer op. Sæt en lille skål vand ind i bunden af ovnen. Dampen fra vandet er godt for hævningen/sprødheden.
- Bag bollerne ca. 15 minutter, eller til de er sprøde og gyldenbrune. Afkøl nogle minutter før servering. De er sprødest når de er nybagte.
Noter
Sprøde Skagenlapper – hjemmelavet morgenbrød med solsikkekerner
Dejen lavede jeg med yoghurt, vand, lidt gær, havregryn, salt og Manitobamel.
Manitobamel er hvedemel, der indeholder ekstra protein, og det booster hævningen. Brug du gerne det, eller Tip00 mel. Almindeligt hvedemel kan selvfølgelig også bruges.
Brug en stor høj røreskål, for dejen hæver meget op, også selvom du kun skal bruge 7 gram gær.
Vi nød Skagenslapperne lune med smør, rabarberkompot og ost. Resten nød vi med pålæg til frokost. Uhm de er også lækre som sandwichboller.
Tips og variationer til opskriften:
- Du kan skifte lidt af hvedemelet ud med fuldkornsmel, hvis du vil lave grove skagenslapper.
- Tilsæt evt. græskarkerner, hørfrø eller solsikkekerner i dejen, hvis du vil lave kerneboller.
- Du kan også røre havregrød, revet gulerod eller squash i dejen. Det gør bollerne ekstra saftige.
- Drys evt. med havregryn, sesam eller græskarkerner i stedet for birkes.
- Sæt evt. bollerne på en varm bageplade/bagestål, som kan varme op, imens ovnen varmer. Det giver en ekstra sprød bund.
Du kan sagtens udskifte havregryn/mel og kerner. Bare brug hvad du har i køkkenskabene, til disse boller.
Her kan du se hvor sprøde Skagenslapperne ser ud under bunden. Lækre boller!
Rigtig god fornøjelse med dine Skagenslapper.
Vi var vilde med dem herhjemme og de smager meget bedre end bagerens. De hjemmelavede skagenslapper er også billigere og så mætter de meget bedre.
Anbefalingen er nu hermed givet videre til dig. 🙂
Prøv også disse grovboller uden æltning eller disse hurtige boller med kortere hævetid.
Få flere gode nemme opskrifter på boller her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
