Boller med risengrød. Her får du opskriften på risengrødsboller og brød med rester af risengrød.
Oplever du også indimellem at have en rest risengrød eller risalamande i overskud? Så kig med her.
Vi havde både en stor skål risengrød og en portion ris a la mande til overs.
Perfekt, for man kan nemlig bage det lækreste boller med risengrød eller ris a la mande. Lækre risengrødsboller og risengrødsbrød.
Nogle gange får vi lavet en alt for stor portion. Hvis man nu ikke kan spise resten som risalamande dessert, risengrøds klatkager eller som ris a la mande kage, så kan boller være et godt alternativ.
Få tips til andre ting, du kan bruge dine rester på, nederst i dette indlæg.
Hvorfor bage med risengrød eller anden grød?
Grødbrød og grødboller bliver ekstra saftige og holder sig friskt og lækkert i længere tid. Det geniale er også, at man kan få brugt en evt. rest, man ikke ellers kan få spist. Stop madspild.
Vi elsker at spise de lækre brød i juledagene. Ja det er faktisk blevet en hel tradition hjemme hos os.
I dag blev det til lækre bløde boller med risengrød og et lækkert franskbrød.
Her kommer opskriften. Mængderne er kun vejledende, så du kan bruge en større/mindre mængde grød end jeg.
Boller med risengrød rester – få en god nem opskrift på risengrødsboller hér
Ingredienser
- ½ liter kogende vand
- ½-1 kg risengrød - eller den mængde du har eller risalamande. Havregrød kan også bruges
- 1 spsk sukker
- 25 gram gær
- 1 tsk salt
- 120 gram havregryn 3 dl
- 1,1 -1,3 kg hvedemel ca. (+/-) - afhænger af mængden af grød eller til dejen kan slippe fad og fingre
- Pensling: vand - drys: f.eks. solsikkekerner
Sådan gør du
- Kog vand i elkedlen
- Rør risengrød/ris a la mande med det varme vand til massen bliver lunken. Tilsæt gær og sukker. Tilsæt den evt. resterende grød/ris a la mande Bare brug den mængde du har.
- Tilsæt salt, havregryn og rør godt. Brug gerne din køkkenmaskine eller elpisker med dejkroge. Kan også røres ved håndkraft
- Tilsæt hvedemel til dejen kan slippe fad og fingre. Måske du skal bruge mere/mindre end jeg. Mængden varierer alt efter hvor stor en grødrest du har.
- Stil dejen til hævning et lunt sted ½ time - og lad den hæve tildækket til ca. dobbelt størrelse
- Form boller eller franskbrød af dejen. Beklæd en bageplade med bagepapir og læg bollerne på. Læg gerne solsikkekerner under bollerne. Pensl med mælk og drys med f.eks. solsikkekerner.
- Jeg fik 15 boller og et franskbrød af denne portion. Mængden afhænger af hvor stor din grødrest er. Lad bollerne og brødet efterhæve tildækket ½ time
- Bag bollerne ca. 20 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader varmluft). De er færdige, når de er gyldne og sprøde
- Bag brødet 45 minutter v. samme temperatur
Noter
Du kan bruge al slags grød til bollerne/brødet, også havregrød, øllebrød ell. lign.
Brødet er fryseegnet.1 stort franskbrød og 15 risengrødsboller af en rest ris a la mande/ risengrød – stop madspild
Der blev ca. 1 stort franskbrød og 15 boller af min portion. Det afhænger af hvor stor en mængde risengrød/risalamande du har.
Du kan sagtens bage boller af hele portionen eller 2 franskbrød måske?
Vær obs. på at bagetiden skal fordobles, hvis du bager brød i stedet for boller.
Du kan bruge lige den mængde du har. Jo mere grød du bruger, jo tungere brød dog. Risalamande rester, giver lidt luftigere brød end grød.
Jeg brugte det mel jeg lige havde på lager, måske du har noget andet? Jeg brugte hvedemel/ rugmel og havregryn lidt på slump.
Konsistensen skal bare være så boller kan trilles, uden at dejen hænger alt for meget i fingrene.
Brug gerne din køkkenmaskine, hvis du har sådan én, ellers er elpiskerens dejkroge eller håndkraft også en mulighed.
Boller med risengrød og franskbrød med risengrød bliver saftigt og lækkert, så prøv du endelig også gerne det.
SÅ derfor:
Har du en rest risengrød/ris a la mande til overs, så smid den endelig ikke ud. Du kan bruge al slags grød til disse boller og brød. Prøv også med havregrødsboller eller øllebrødsboller?
Du kan lave det lækreste bagværk. Et sprødt franskbrød og bløde boller. Hyggelige dufte af nybagt brød. Et perfekt stop madspilds-tip, hvis du har en rest til overs.
En fin måde at få brugt grødrester på og lækkert med hjemmebagt brød i julemåneden eller i juledagene måske?
Rigtig god fornøjelse med dit grødbrød og dine grødboller.:
Få flere opskrifter hvor du kan få brugt rester af risengrød, havregrød eller ris a la mande:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hej. Kan man godt koldthæve dejen? 🙂
Hej.
Jeg bruger resten af min øllebrød i mit bagværk, det giver en dejlig smag i mit brød, både boller og franskbrød.
Det ser lækkert ud men gad vide om det stadig kan holde sig det der risalamande fra d.24??? 😱🙈🤔
Jeg kom lige i tanker om, at antiskriddug er godt under skåle og fade, når man er enarmet.
Du ” arme ” stakkel! Jeg vill nok bare have fyldt resterne i fryseren, og så bruge det, når kroppen igen var ok.
Du og familien ønskes et rigtigt godt nytår, og god bedring til alle.