Rygende stærk tomatsuppe med løg, peberfrugt, chili og fløde

DSC_09095 dage i træk med julesul, sild, svinekød i alle afskygninger og and. Kød i massevis. Så kan man bare godt trænge til en kødfri dag? Går man ind for stop madspild, så kunne det jo også være, at der var fade og poser til overs med grønt i køleskabet fra de mange juledages frokoster? Rester der ville kunne trylles til en lækker tomat/grøntsagssuppe?

Jep. I dag blev der lavet tomatsuppe hvor jeg fik brugt alle grøntsagsresterne i køleskabet. Løg i skiver fra sildebordet, peberfrugt i skiver fra ostebordet, Tomater i skiver fra pålægsbordet. Der kom også en pæn sjat fløde i suppen, til overs fra ris a la manden. En rigtig stop madspilds-suppe. At den så samtidigt også var kalorielet og uden kød, gjorde bestemt heller ingenting. 😉DSC_0904Jeg tog en portion dej fra, fra den koldthævede portion dej jeg altid har i køleskabet, og lavede et grydebagt brød i gryde til suppen. Har du ikke lige en dej i køleskabet, kan du finde en opskrift på et grydebagt “Verdens Bedste Brød” lige her.

Sikke et fornemt måltid der blev tryllet efter det forhåndenværende søms princip. SKØNT at vi slap for at købe ind sammen med en million andre mennesker i dag. Endnu et godt Stop madspilds-argument, man slipper for at handle…så tit 🙂

Benyt endelig lejligheden til at få tømt ud i din grøntsagsskuffe. Runkne peberfrugter, runkne gulerødder og bløde tomater kan sagtens bruges. DSC_0900

Her kommer opskriften på Bagenørdens stærke tomatsuppe med løg, peberfrugt, chili og fløde:

Rygende stærk tomatsuppe med løg, peberfrugt, chili og fløde
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Rygende stærk tomatsuppe med løg, peberfrugt, chili og fløde
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Mad til de travle
Portioner: 10-12 pers.
Det skal du bruge:
  • En klat smør
  • 4 grøntsagsbouillonterninger
  • 2 løg i skiver
  • 5 fed hvidløg
  • 2 peberfrugter i skiver
  • 10 tomater
  • 1 spsk tørret basilikum
  • En knivspids chili
  • 1½ liter kogende vand
  • 1½-2½ dl. fløde
  • Smages til med: Sur/sød chilisauce og lidt ketchup
  • Servér godt brød til.
Sådan gør du:
  1. Svits løg, hvidløg og bouillonterninger i lidt olie.
  2. Tilsæt peberfrugt, tomater og krydderier og svits med nogle minutter.
  3. Tilsæt kogende vand og lad nu suppen simre så lang tid du har. Minimum 15 min. vil jeg tro.
  4. Blend suppen med en stavblender, når den har simret færdig.
  5. Smag suppen til med fløde og evt. lidt sød chili sauce og ketchup.
  6. Servér lækkert brød til.

 Brug det du har af grøntsagsrester, jeg tænker at de fleste grøntsager vil kunne bruges? Til tomatsuppe skal hovedbestanddelen dog være…….tomater 😉DSC_0911Kog gerne din egen suppefond til suppen, på et kraftben eller en kylling. Købebouillon kan altså også sagtens bruges, hvis tiden er knap.

Jeg tilsatte peberfrugt. Smukke peberfrugter. Måske dit køleskab gemmer på andre smukke grøntsager?DSC_0882 Jeg dryssede lidt af mit stærke chilipulver i, men hov vist lidt for meget chili. Jeg målte ikke præcist af, så det blev vist næsten 1 teske og det var for meget. Du skal være mere forsigtig og nøjes med en knivspids. En lille knivsspids. Lov mig det.

Suppen smagte fortrinligt, men havde en lidt for forstyrrende flammende brændende eftersmag. Vær varsom. Det var da også vanvid bare at drysse chilipulveret i uden måleske? Hvad tænkte jeg på? Nå men vi fik pulsen op og fik forbrændt lidt ekstra julekager 😉DSC_0884DSC_0889DSC_0891 Jeg havde en bøtte sweet chili sauce og lidt ketchup, som jeg også smagte til med. Dine smagsløg bestemmer hvad der skal smages til med. Ketchup er god til tomatsuppe, bare lige et hint 🙂DSC_0898Så er suppen blendet og flødelegeret. Nu venter vi bare på brødet. Verdens Bedste Brød bages i støbejernsgryde ved den højeste temperatur din ovn kan trække. 25 minutter med låg, 10 minutter uden låg. Så er der knasende sprødt suppebrød. OBS: gryden skal være rygende varm når du putter dejen i.

En mere udførlig opskrift på “Verdens Bedste Brød” finder du lige her.DSC_0902Lad brødet dampe af et kvarter inden du skærer det. Det kan være svært at vente. DSC_0906Brødet smøres med iskoldt smør og dyppes i suppen. Smager SKØNT!
DSC_0912

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Dorte A 11. oktober 2016 af 07:14- Svar

    Hej Gitte ,,,Den der koldhævede dej,du skriver,du altid har i køleskabet…………..har du en opskrift på den et sted ? Og er det sådan een,der kan stå i flere dage derinde og man bare tager en klumpe aF , når lysten til at bage brød kommer over een ? Mange hilsener Dorte A ,Vejle

    • Gitte Hansen 11. oktober 2016 af 17:10- Svar

      Hej Dorte

      Du kan finde opskriften på den koldthævede grunddej lige her. Jep og det er sådan en dej der kan holde sig flere dage i køleskab. Se med her http://nogetiovnen.dk/koldthaevede-boller-grunddej/
      Efter min erfaring kan dejen holde sig ca. 4 dage, herefter skal der røres nyt hvedemel i. Dejen får herefter nyt liv og kan bruges til portionen er opbrugt 🙂
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Janeth Lauridsen 21. juli 2014 af 18:56- Svar

    Hej Gitte
    Jeg fandt din opskrift i går. Trods vores varme sommer, havde jeg virkelig lyst til suppe der smager af noget. Så jeg fandt som sagt din opskrift på nettet og lavede den i dag. Hold da op hvor smager den godt, det er bestemt ikke sidse gang jeg laver den. Tusinde tak.

    • Gitte Hansen 23. juli 2014 af 11:47- Svar

      Hej Janeth
      Tak for din hilsen og din søde feedback. Det siger da ikke så lidt, at du har nydt suppe selvom det er hedebølge. Dejligt du synes om den. Det kunne jeg faktisk også godt spise nu, den smager jo rigtigt lækkert. Jeg har også engang spist en portion kold dagen efter, der var den også virkelig god. Det skulle du prøve, passer måske bedre til sommertemperaturerne 😉
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Mille 4. januar 2014 af 23:21- Svar

    Um den var lækker denne her! Den blev med tomatpuré og uden fløde, for synes allerede den smagte fremragende uden! Og så var jeg også tæt på at komme for meget chili – det er fristende at putte lidt mere i, end hvad godt er når man lige står i det ;-)!
    Men må jeg spørge hvorfor du puttede boullionterninger i allerede ved løgene, i stedet for at opløse det i det kogende vand først? Synes der skulle en hel del becel til for at det ikke brændte på sammen med 🙂

    • Gitte Hansen 5. januar 2014 af 00:06- Svar

      Hej Mille
      Tak for din hilsen og ja en vildt lækker suppe. Ja tror sagtens man kunne have undværet fløden, jeg havde dog rigeligt der skulle bruges, derfor #stop madspild 🙂
      Jeg bruger altid bouillonterninger på den måde af gammel vane. Så sparer jeg lidt opvask. Hvis du har svært ved at opløse bouillonterningerne i løgene kan du tilsætte et par spsk. vand i stedet for mere smør/margarine. Lav endelig bare bouillon som du plejer 🙂
      Dejligt du skriver til mig. Skønt med feedback og dejligt du har lyst til at kigge her forbi bloggen 🙂
      Mange hilsner¨
      Gitte

  4. Ditte 27. december 2013 af 23:05- Svar

    Uhm, hvor lyder det godt!
    Har også i dag tænkt, at vi virkelig trænger til grønsager i rigelige mængder, så tror da, at den skal stå på tomatsuppe her i morgen. Men måske med lidt mindre chili 😉

    Mange hilsner
    Ditte

    • Gitte Hansen 27. december 2013 af 23:29- Svar

      Hej Ditte

      Det glæder mig. Ja jeg synes også pludselig jeg fik den der trang til noget sundt. Tænk at det skulle komme over én? 🙂 En virkelig lækker suppe, som jeg dog er nødt til at fortynde med lidt vand og mere fløde, så min familie vil kunne spise resten af den. Godt du er lidt mere forsigtig med chili’en. 😉
      God fornøjelse med suppen. Den smager SÅ godt og giver så god samvittighed samtidigt. Dejligt at få ryddet ud i grøntsagssskuffen. Hvor kaloriefattig den er, ved jeg ikke lige, der er jo fløde i, men altså grøntsagssuppe lyder da meget godt ikke? 🙂
      Mange hilsner
      Gitte
      P.S.: Hyggeligt du har lyst til at læse med.

Læg en kommentar