•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Boller med durummel koldhævet brød opskriftWeekend og god til at hyggespise lækkert morgenbrød ved morgenbordet? God tid og overskud til hurtigt at røre en koldhævet dej sammen om aftenen?

Bare rolig dejen tager kun få minutter at røre sammen og anstrengelserne bliver så rigeligt belønnet. Tro mig, du bliver meget benovet over hvor nemt det er at lave lækkert hjemmelavet morgenbrød selv og ja det smager MEGET bedre end bagerens.

Her får du en lynhurtig og supernem opskrift på koldhævede boller med durummel – fine og sulgule i farven og med sprød skorpe og blød midte.DSC_0835

Durum er den meltype man bruger i pizza, pasta, og durumruller/fladbrød og ifølge Wikipedia, er det en melsort der kræver flere solskinstimer end almindeligt hvedemel. Måske derfor melet giver gule brød? Solskinsgule brød? 🙂

Denne opskrift er virkeligt nem, og rører du dejen sammen om aftenen, er der på et kvarter knasende sprøde lune morgenboller næste morgen. Dejen skal hverken æltes eller trilles og dejen røres bare hurtigt sammen og sættes i køleskabet til næste dag.Boller med durummel koldhævet brød opskrift

Det er lynhurtigt at bage morgenbrød selv med denne opskrift. Bollerne bliver knasende sprøde, da de bliver bagt ved særlig høj temperatur. Sæt også en skål med vand i bunden af ovnen før du bager, damp er godt for både hævning og skorpe og det trick bruger bageren også – og I heldige asener med dampovne 😉

Her kommer opskriften på koldhævede durumboller:

Boller med durummel koldhævet brød opskrift

Boller med durummel koldhævet brød opskrift
Boller af koldhævet dej med durummel
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 8 timer 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 8 timer 30 minutter
Ret: Boller med durummel koldhævet brød opskrift
Kategori: Brød og boller
Keyword: durummel, koldhævede boller, koldhævet brød
Portioner: 15 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter koldt vand
  • 25 gram gær du kan nøjes med kun 10 gram gær
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk sukker
  • 4 spsk. olie
  • 800 gram durummel kan erstattes med hvedemel, Tipo 00 eller Manitobamel. Erstat evt. 1/3 med en grovere meltype
  • Supplér med hvedemel i en sådan en mængde, at konsistensen bliver som tyk havregrød og røreskeen kan stå selv.
  • Drys: Solsikkekerner, sesamfrø, græskarkerner ell. lignende.

Sådan gør du

  • Bland gær i vandet og tilsæt sukker, salt, olie og durummel.
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Tilsæt hvedemelet til røreskeen kan stå selv. Konsistensen skal være som tyk havregrød.
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Dæk skålen med film eller låg og sæt skålen på køl i køleskabet
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Næste morgen tænder du ovnen på 225 grader varmluft (250 grader alm. ovn). Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen. Læg dejklatter på en bradepande beklædt med bagepapir. Brug to spiseskeer.
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Læg evt. 1 spsk. solsikkekerner nedenunder hver bolle. Drys også gerne med græskarkerner, solsikkekerner, bygflager, sesam, birkes eller lign. på toppen?
  • Det pynter godt, hvis du drysser bollerne med forskelligt drys
  • Bag bollerne nederst i ovnen ca. 20-25 minutter v. 225 grader varmluft. Bager du bollerne imens du tager et morgenbad, skal du være hurtig 🙂
  • Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Skru evt. lidt ned for varmen, hvis du synes de bliver for mørke
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift

Noter

Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskabet, så bag gerne lidt af gangen
Erstat gerne 1/3 af hvedemelet med en grovere meltype
Durummel kan erstattes med f.eks. hvedemel, hvid hvede, speltmel ell. lign.
Du kan også lade dejen hæve almindeligt: udrør gæren i lunkent vand og lad den hæve ca. 1 time ved lunt sted, sætte dejen på bagepladen og lade bollerne efterhæve ca. 20 minutter og herefter bage bollerne.
Bollerne er fryseegnede
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Det er meget nemt at røre en koldhævet dej til morgenbrød – prøv en langtidshævet dej, det er smartDSC_0836

Tilsæt hvedemel til røreskeen kan stå selv. Ja beklager jeg ikke kan være mere præcis, men jeg har altså fundet ud af, at denne metode er en fin rettesnor?

Erstat gerne lidt af  hvedemelet med lidt havregryn eller lidt grovere melsort også, det kan du sagtens. Du kan også med fordel bruge f.eks. Manitobamel eller Tipo 00 mel i stedet for durummel. Bare bare lige dét du har på lager 🙂DSC_0838

Dæk skålen med film eller låg. Jeg elsker mine fantastiske Margretheskåle med tætsluttende låg. De er SÅ smarte, når en dej skal hæve.
DSC_0862 Næste morgen tænder du ovnen på 225 grader varmluft. Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen.

Læg dejklatter på en bradepande, evt. med 1 spsk. solsikkekerner nedenunder hver bolle. Drys også gerne med græskarkerner, solsikkekerner, bygflager, sesam, birkes eller hvad du nu foretrækker på toppen?

Bager du brød til gæster eller brunch, ser det festligt ud hvis der er forskelligt drys på bollerne. Bare lige et tip til dig 😉DSC_0863Bollerne skal bage ca. 20-25 minutter. Hvis du bager bollerne imens du tager et morgenbad, så skal du være hurtig 🙂

Så er der knasende sprødt morgenbrød. Bemærk den gule farve. Skorpen var sprød og krummen blød. helt perfekt.  Durummel er lækkert mel at bage med, men hvedemel kano også sagtens gå an. 🙂DSC_0875 Der var også enkelte boller med drys men også flere uden. Min søn elsker hvidt brød uden kerner, så jeg var populær her til morgen, da durumbollerne blev serveret. Vi plejer at spise koldhævede boller hver morgen, men de er af den superholdige fiberrige slags, så dagen i dag var en festdag for ham på brødfronten 😉

Sønnike har dog bemærket, at de fiberholdige boller er mere mættende i det lange løb. På en lang skoledag føler han sig bedre tilpas, efter at have startet dagen med de groveste boller, men spørger man hans inderste, er det de lyse boller han er mest vild med. Mon vi ikke allesammen kender til dette dilemma? Jeg tror det 😉DSC_0876

 Juleferien rinder ud og jeg pakkede en godtedåse og tog den med på tur til familien. Godterne blev spist alle. Dejligt at kunne få hjælp til det grove arbejde, at få tømt alle de dåser. Hårdt arbejde. HÅRDT arbejde..:-)

Opskrifter på alle julegodte-lækkerierne kan du finde lige her

Håber du nyder juleferien lige så meget som jeg?

0 0 vote
Article Rating

  •  
  •  
  •  
  •  
  •