Koldthævede solskinsgule godmorgen boller med durummel

DSC_0873

Juleferie? God tid? God tid til at hyggespise lækkert morgenbrød ved morgenbordet? God tid og overskud til hurtigt at røre en koldthævet dej sammen om aftenen?

Jep that’s me og måske også dig?

Her får du en lynhurtig og supernem opskrift på solgule godmorgenboller med durummel.

Durum er den meltype man bruger i pizza, pasta, og durumruller/fladbrød og ifølge Wikipedia, er det en melsort der kræver flere solskinstimer end almindeligt hvedemel. Måske derfor melet giver gule brød? Solskinsgule brød? 🙂

Denne opskrift er virkeligt nem, og rører du dejen sammen om aftenen, er der på et kvarter knasende sprøde lune morgenboller næste morgen. Dejen er nem, skal hverken æltes eller trilles. Dejen røres hurtigt sammen og sættes i køleskabet til næste dag. Skal du have gæster, er det lynhurtigt at lave boller på denne måde. de bliver knasende sprøde, da de bliver bagt ved særlig høj temperatur. Sæt også en skål med vand i bunden af ovnen før du bager, damptricket bruger bagerne også 😉

Her kommer opskriften på koldthævede durumboller:

1 liter koldt vand

25 gram gær

1 tsk. salt

4 spsk. olie

800 gram durummel

Hvedemel, i sådan en mængde at konsistensen bliver som tyk havregrød og røreskeen kan stå selv.

Sådan laver du durumbollerne: 

Tak til Urtekram for at have sendt bagenørden den økologiske bagepakke. Økologisk durummel, synes at den var lige en tand mere gul i farven? Lækkert mel!

DSC_0835

Bland gær i vandet og tilsæt salt, olie og durummel.
DSC_0836 Tilsæt hvedemelet til røreskeen kan stå selv. Ja beklager jeg ikke kan være mere præcis, men jeg har altså fundet ud af, at denne metode er en fin rettesnor? Tilsæt gerne lidt havregryn eller lidt grovere melsort også. DSC_0838

Dæk skålen med film eller låg. Jeg elsker mine fantastiske Margretheskåle med tætsluttende låg. Ønsk dig nogle i julegave, eller nåeh nej. Måske du kan finde nogen billigt på udsalg? 😉
DSC_0862 Næste morgen tænder du ovnen på 250 grader varmluft. Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen. Læg dejklatter på en bradepande, evt. med 1 spsk. solsikkekerner nedenunder hver bolle. Drys også gerne med græskarkerner, solsikkekerner, bygflager, sesam, birkes eller hvad du nu foretrækker på toppen? Bager du brød til gæster eller brunch, ser det festligt ud hvis der er forskelligt drys på bollerne. Bare lige et tip 😉DSC_0863Bollerne sættes i den varme ovn, og skal have ca. 15-20 minutter. Bager du bollerne imens du tager et morgenbad, skal du være hurtig 🙂

Så er der knasende sprødt morgenbrød. Bemærk den gule farve. Durummel er lækkert mel at bage med 🙂

DSC_0875 Der var også enkelte boller med drys men også flere uden. Min søn elsker hvidt brød uden kerner, så jeg var populær her til morgen, da durumbollerne blev serveret. Vi plejer at spise koldthævede boller hver morgen, men de er af den superholdige fiberrige slags, så dagen i dag var en festdag for ham på brødfronten 😉

Sønnike har dog bemærket, at de fiberholdige boller er mere mættende i det lange løb. På en lang skoledag føler han sig bedre tilpas, efter at have startet dagen med de groveste boller, men spørger men hans inderste, er det de lyse boller han er mest vild med 😉DSC_0876

 Endnu en lang julefrokostdag er slut. Så dejligt at se familien og så meget lækkert mad.

Jeg pakkede en godtedåse og tog den med på tur, og godterne blev spist alle. Dejligt at kunne få hjælp til det grove arbejde, at få tømt alle de dåser. Hårdt arbejde. HÅRDT arbejde..:-)

Håber du nyder juleferien lige så meget som jeg?DSC_0872

13
Skriv en kommentar

7 Kommentar tråde
6 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
6 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Elise

Tak, for mange super lækre opskrifter.
Har du prøvet at lave denne dej til franskbrød? Vil gerne lave dej hjemmefra, og have med på camping. Der har vi ikke mulighed for at bage på plade i køkkenet..

Maibritt

Jeg har ikke varmluft i min ovn. Så hvad grader og tid skal jeg så forholde mig til?

Heidi Molter

Hvordan kan det være at mine bliver flade , kan det være for lidt hvedemel ?

Line

Hej Hej, super lækre boller – kan de nedfryses?

Kathrine

Kan de forresten bages ved lidt lavere temperatur i lidt længere tid?
Vi er ikke så meget til meget sprød skorpe

Kathrine

Hej Gitte.

Bollerne ser utrolig lækre ud! Hvor mange får du ca. ud af denne portion?
Hvor stor er din Margrethe-skål, som bruges til denne dej?

(Når vi har fødselsdag inviterer vi gerne på brunch og så plejer jeg at bage bollerne på forhånd og lune dem i ovnen på dagen. Men denne opskrift ser nemmere ud)

Bageglade hilsner fra Kathrine

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer