Æblekompot. Uhm her får du opskriften på en nem lækker kompot med æbler, kanel, vanilje og kardemomme.
Tænk at noget så nemt kan smage så godt!
Jeps her får du opskriften på den nemmeste æblekompot kogt med gode krydderier.
Æblekompotten smager virkelig lækkert. Den kan laves på få minutter. Huset dufter så skønt af gode julekrydderier, imens kompotten bobler på komfuret.
Jeg laver gerne en lille portion kompot af gangen, bare et lille glas, som vi kan nå at få brugt. Det kan holde sig minimum 1-2 uger i køleskabet, men det er spist længe før.
Du kan sagtens lave en større portion af gangen og forlænge holdbarheden med Atamon eller ved at fryse det ned.
Hvad man kan bruge æblekompot til?
Du kan bruge den i eller på kager og desserter. Prøv den også på din morgenmad som f.eks. havregrød eller skyr eller som dessert. Kompotten minder lidt om disse karamelliserede æbler med kanel.
Hvis du laver den uden sukker og krydderier, og f.eks. med løg i stedet, så kan du spise den til kød. Tjek også denne opskrift på æblechutney ud her.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på marmelade, chutney, mos og æblegrød. Jeps man kan nemlig bruge æbler til så meget lækkert.
Det er rigtigt nemt at lave æblekompot og du får opskriften lige her:
Æblekompot – opskrift med kanel og vanilje – nem kompot med æbler
Ingredienser
- 4-5 æbler gerne med skræl, hvis skrællen er fin. Kan erstattes med pærer eller anden frugt
- 25-30 gram sukker smag til. Kan erstattes med brun farin eller rørsukker
- 1 tsk vaniljesukker smag til - kan udelades
- 2 tsk kanel kan udelades
- 1 tsk kardemomme kan udelades
- ½ dl vand
Sådan gør du
- Vask æblerne godt. Hvis skrællen er fin, behøver du ikke skrælle dem. Bare skær evt. stødmærker/pletter af. Skær æblerne i små tern og fordel dem i en gryde
- Tilsæt ca. 15-20 gram sukker, vand og krydderier efter eget valg
- Læg låg på gryden og lad æblekompotten simre ca. 3-5 minutter eller til ønsket konsistens. Måske du ønsker din kompot fin eller rustik? Rør undervejs. Smag evt. til med det sidste/mere sukker og flere krydderier
- Skold et marmeladeglas og hæld straks æblekompotten i og sæt låg på. Afkøl. Æblekompotten kan holde sig minium 1-2 uger i køleskab i tætsluttende glas. Tilsæt evt. Atamon, hvis den skal holde sig længere.
- Nyd din æblekompot på din havregrød, skyr eller på is, kager og desserter
Noter
Nedfaldsfrugt eller runkne æbler kan også bruges.
Prøv også denne æblechutney med løg - den kan nydes som tilbehør til kød.Kan laves uden krydderier. Prøv også en version med pærer og ingefær
Æblekompotten kan holde sig mininum 1-2 uger i køleskab uden AtamonSikke en lækker kompot med æbler, kanel, kardemomme og vaniljesukker
Måske du også har nogle æbler, der trænger til at blive brugt, i din frugtskål? Nedfaldsfrugt eller runkne æbler kan sagtens også bruges.
Jeg glæder mig til at spise kompotten på havregrøden i morgen tidlig. Den vil også være et hit på disse pandekager med skyr eller på disse æblepandekager måske?
Prøv også denne dejlige kanel panna cotta med karamelliserede æbler – jeps æblekompotten er også lækkert at bruge på/i desserter.
Kan man lave æblekompot uden sukker og uden krydderier?
Ja ofte er æbler så søde, at du – næsten – eller helt kan udelade sukker. Smag bare til, til sidst og udelad evt. sukker helt
Du kan også helt selv vælge hvilke og om du vil tilsætte krydderier. Æblekompot kan sagtens laves bare med kogte æbler og evt. lidt vanilje.
Hvad er forskellen på æblekompot og æblemos?
For mig er forskellen konsistensen og smagen. Min kompot er mere rustik og knap så sød også.
Jeg tilsætter også lidt vand til æblekompot og det gør jeg ikke til f.eks. æblesmør, æblegrød, æblemos eller æblemarmelade. Ofte er disse også finere i konsistensen, og tit blender jeg også min æblemarmelade.
Du bestemmer selv helt selv hvor grov / rustik du ønsker din kompot skal være og hvor sød også. Bare smag til og lad den koge, til du synes strukturen er fin.
Hvis du stadig har rigtigt mange æbler i haven, så klik her og få flere opskrifter eller se med nedenfor
Få flere opskrifter med på marmelade, chutney, mos og marmelade med æbler her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.