Fedtebrød. Uhm knasende sprøde fedtebrød med bagepulver og strejf af appelsin.
Fedtebrød er en af de gode julesmåkage klassikere vi elsker at spise år efter år.
Her i huset er fedtebrød med på top 10 listen over yndlingsjulesmåkager. Nogle gange har vi bagt både 2 og 3 portioner på én sæson. Vi elsker dem! 🙂
På bloggen har jeg flere opskrifter på fedtebrød men heldige mig, jeg får jo indimellem også ny og god inspiration af jer bloglæsere.
Flere har skrevet til mig:
“Har du prøvet at bage fedtebrød med citron eller appelsinglasur? Fedtebrødene bliver meget friskere og smager virkelig lækkert”.
Næh det havde jeg såmænd aldrig tænkt på før, men jeg er da altid frisk på en udfordring. 🙂
Vi bagte en appelsin-portion midt i november, og de var rigtigt gode!
Få inspiration til flere opskrifter på fedtebrød – også de klassiske – nederst i dette indlæg.
Du kan jo evt. nøjes med at smøre appelsinglasur på halvdelen af fedtebrødene, som et kompromis? Den anden halvdel kan du lave klassisk med den karakteristiske romglasur.
Hvis du ønsker en kraftigere appelsinsmag, så tilsæt også gerne lidt revet appelsinskal til dejen.
Appelsinglasuren klædte fedtebrødene virkelig godt. De blev meget friskere i smagen. Jeg spurgte min familie og de var klare i mælet: “De smager rigtigt godt, men det er dem med romglasur der er de rigtige”. 🙂Fedtebrød med appelsinglasur kan nydes både til jul, men de vil også smage godt som en lækker småkage resten af året. Du kan jo gøre som mig, nøjes med at eksperimentere med halvdelen? Du bestemmer 🙂
Jeg eksperimenterede også med at bruge bagepulver til disse fedtebrød.
Normalt bruger man hjortetaksalt til fedtebrød, men småkagerne kunne fint laves uden hjortetaksalt. Hvis du er løbet tør, så ved vi altså nu, at bagepulver også fint kan bruges.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Fedtebrød med bagepulver & appelsin – få en god nem opskrift her
Ingredienser
- 180 gram hvedemel 3 dl
- 40 gram kokosmel 1 dl
- ¼ tsk bagepulver (kan erstattes af hjortetaksalt)
- 125 gram sukker 1½ dl
- 125 gram smør (blødt)
- evt. revet appelsinskal
- evt. 1 spsk sirup lys sirup
Glasur:
- 150 gram flormelis 3 dl
- 2-4 spsk appelsinsaft kan erstattes med romessens
- evt. romessens eller ægte rom i stedet for appelsinsaft
Sådan gør du
- Bland alle de tørre ingredienser. Smuldr smørret i
- Ælt dejen godt igennem. Varmen fra dine hænder, vil blødgøre dejen og få den til at hænge bedre sammen. Føles dejen for smuldrende, så tilsæt evt. 1 spsk sirup
- Del dejen i 3 og form lange "dejpølser". Tryk dem flade med kagerulle
- Bag dejstængerne ca. 8 minutte v. 175 grader varmluft, eller til de er gyldne og let mørke i kanten. Pas på ikke at "overbage" dem
- Lav glasuren, imens stængerne bagerRør glasuren med appelsinsaft alene eller halvt romglasur/appelsinsaft.
- Pres appelsinen og tilsæt 1 spsk appelsinsaft af gangen, til glasuren har en passende konsistens. Den må ikke være for tynd.Romglasuren: Tilsæt 1 spsk romglasur eller alm. rom, til glasuren, til den har en passende konsistens
- Fordel glasuren midt på fedtebrødsstængerne, straks de er kommet ud af ovnen. Læg en stribe midt på dejstængerne og lad den flyde lidt ud
- Skær straks fedtebrød ud af dejstængerne. De skal være ca. 1½ cm brede. Brug en skar brødkniv, Tør kniven af undervejs, hvis der hænger noget glasur ved.
- Lad fedtebrødene køle helt af før du får dem puttet i en småkagedåse
Noter
Sprøde lækre fedtebrød med appelsin i glasuren og bagepulver som hævemiddel. Lækre kager!
Det blev nogle lækre fedtebrød og anbefalingen er hermed givet videre til dig. Prøv da endelig en version med appelsin- eller citron. Hvo intet vover, intet vinder 🙂
Min familie synes det er ok at jeg “leger” lidt med julesmåkagerne, men når det “virkelig” gælder, skal det være de rigtige der serveres 🙂
Mon det også er sådan hjemme hos jer? Det vil jeg næsten tro 🙂
Jeg lovede min familie, at vi nok også skulle bage en portion af de “klassiske” fedtebrød også – dem kan vi slet ikke undvære til jul.
Måske du studser over at jeg har brugt bagepulver til denne opskrift i stedet for hjortetaksalt?
Det kom sig af, at vi ikke havde hjortetaksalt i sommerhuset, hvor vi bagte kagerne. Det var lidt et sats med bagepulveret, men det gik bare så fint og kagerne blev rigtigt fine.
Hvad er så bedst at bruge til fedtebrød – hjortetaksalt eller bagepulver?
Det er svært at beslutte – måske de bliver lidt sprødere med hjortetaksalt? Til gengæld synes jeg de godt kan blive for smuldrende med hjortetaksalt?
Jeg tror at mit budskab må være: Er du løbet tør for hjortetaksalt, kan du fint bruge bagepulver uden problemer.
Prøv kagerne. Er du frisk på den nye appelsin-variant? 🙂
Se flere gode opskrifter på fedtebrød her:
1.
2.
3.
4.
5.