Brunkager med mandler – opskrift på de klassiske julesmåkager

  • Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkager
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerMed til julen hører de klassiske sprøde brunkager med mandelstykker og gode julekrydderier.

Uhm brunkager smager godt – til gløgg, kaffe, te eller bare som de er? Snup gerne én, hvis og når du skulle være så heldig, at komme forbi kagedåsen.

Mon ikke mange af os har brunkager i mindst én af julens småkagedåser?

Da jeg spurgte Mikkel om hvilke julesmåkager han ønskede sig allermest i år, svarede han uden betænkningstid: “Brunkager!”. Det kan en mor da ikke stå for 🙂

Det er faktisk første gang jeg har prøvet at bage brunkager, men bestemt ikke sidste. Jeg er nogle erfaringer rigere, som jeg gerne vil dele med dig. Det er ikke svært at lave brunkager, men et vigtigt punkt er, at du skal lade smørmassen afkøle godt, før melet tilsættes. Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerDejen skal køle af længe, før brunkagerne kan skæres tyndt ud, og det er nok dét der har afholdt mig fra at bage brunkager før. I dag kunne jeg sætte dejen til afkøling i det fri, hvor temperaturen var tæt på 0 grader og det betød at kagerne kunne skæres ud efter 1 time. Det passede mig perfekt. Jeg er ikke god til ventetid. 🙂

Det er vigtigt, at brunkagerne kan skæres tyndt ud, for jo tyndere brunkager, jo sprødere brunkager. Afkøling må til, for det bedste resultat.

Har du ikke frosttemperaturer i det fri, så brug gerne din dybfryser, hvis du har plads. Brug også gerne dit køleskab, hvis du har tålmodighed til det 🙂Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerDet smarte ved brunkage-dej er også, at du kan lave en kæmpe portion dej og så fryse dejruller ned og tage dej op efterhånden som småkagedåserne tømmes. Hele julemåneden lang, kan I på denne måde have lækre friskbagte brunkager. Juleduftene der breder sig i huset imens, er himmelsk og man kommer i totalt god julestemning 🙂Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerOpskriften her giver ca. 125  småkager, og der blev til 4 bageplader ca.

Lav gerne dobbelt portion, hvis du orker. Frys ned eller forær brunkager væk, til én du har kær og som måske ikke selv har overskud til at bage? Næstekærlighed=Ægte juleglæde. <3

Få opskriften på brunkagerne lige her:

Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkager
Sprøde brunkager med julekrydderier smager skønt - klassiske julesmåkager
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 7 minutter
Samlet tid: 37 minutter
Ret: brunkager, julesmåkager
Kategori: Jul hos Bagenørden
Keyword: brunkager, krydderier, mandler
Portioner: 125 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 125 gram smør
  • 125 gram sukker
  • ½ dl sirup
  • 1 tsk potaske
  • 1 spsk vand (lunkent)
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk stødt nellike
  • 250 gram hvedemel
  • 50 gram mandler (grofthakkede)

Sådan gør du

  • Put sukker og sirup i en gryde (der er måleenhed på sirupsflasken). Skær smørret i mindre stykker og lad massen smelte sammen ved svag varme. Hæld herefter massen i en skål.
    Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkager
  • Hak mandlerne groft og tilsæt til smørmassen. Du behøver ikke smutte mandlerne først. 
  • Lad smørblandingen afkøle
  • Rør potasken ud i den lunkne vand. Der må ikke være klumper i.
  • Rør krydderierne ud i hvedemelet og rør det i smørmassen lidt efter lidt, skiftesvis med potaskeblandingen
  • Ælt blandingen godt igennem. Hvis du synes blandingen er for smuldrende, så tilsæt lidt ekstra sirup. Saml dejen til en kugle
  • Del dejkuglen i 4 og form små stænger. Stil stængerne til afkøling i køleskabet 1 døgn eller i fryseren i ca. 1 time. Er det frost udenfor, så stil bare dejen udenfor.
    Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkager
  • Skær brunkager tyndt ud med en skarp kniv. De skal skæres så tyndt ud som muligt, så brug din skarpeste kniv i skuffen 😉
    Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkager
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og varm ovnen op til 150 grader varmluft
  •  Kagerne hæver ikke meget, så der kan være mange på en bageplade. Er de blevet lidt for tykke, så tryk dem flade med håndroden.
  • Bag brunkagerne ca. 7 minutter v. 150 grader varmluft. 
    Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkager
  • Lad brunkagerne afkøle helt, før du putter dem i en kagedåse
    Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkager

Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerSkønne brunkager.  <3

Jeg håber ikke du synes arbejdsprocessen lyder for besværlig? Når man tænker på, at der bliver mega-mange kager OG at det bliver SÅ skønne brunkager, så synes jeg det er alle anstrengelserne værd.

Jeg bruger ikke tid på at smutte mandlerne, for det synes jeg slet ikke er nødvendigt. Der er også god smag i mandel-skallen synes jeg, men du bestemmer.  Jeg har sådan en fiks silicone-udrulnings-måtte, som er helt perfekt at bruge, for vi har bordplader af træ, der ikke er så glade for smør. Sådan  en måtte er super smart. Bare lige et tip til dig. De kan købes i de fleste isenkræmmer-butikker
Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerJeg lavede 4 små dejstænger, for det synes jeg var bedst. Bliver stængerne for lange, så bliver de hurtigt for bløde, når de bliver varmet op af varmen fra dine hænder. Jeg snittede 1 stang af gangen og lod resten være på køl imens.Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerJeg er faktisk ret godt tilfreds og rimeligt stolt af denne mit livs første portion brunkager.

Det er lidt en kunst at få skåret brunkagerne tyndt ud, men jeg synes det lykkedes rimeligt godt for mig. Jeg havde derfor allermest lyst til at give min mand en lige højre, da han, som det første, sagde: “Er de ikke lidt for tykke?”

Han blev hurtigt sat på plads (nej, bare rolig, en lige højre fik han ikke 😉Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerDer blev prøvesmagt en masse brunkager i dag og jeg var forbi kagedåsen flere gange denne eftermiddag.

Perfekt med nye julesmåkage-forsyninger til min eftermiddagste og et par kapitler i den gode bog i yndlings-læsestolen. Man skal huske at slappe af i julemåneden. Det er vigtigt 🙂Brunkager med mandler - opskrift på de klassiske julesmåkagerRigtig god fornøjelse med bageriet. Jeg håber du har fået lyst til at springe på opskriften:-)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Skriv en kommentar

1 Kommentar tråde
1 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
2 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Tove Pedersen

Hej Gitte de ser lækre ud dine brunkager – minder meget om min mors opskrift som hedder Verdens bedste brunkager, husker der blev lavet en kæmpe portion dej som blev rullet og stillet på spækbrætter og sat på køl i spisekammeret i kælderen til næste dag og derefter skåret meget tyndt ud 🙂 – det gik mor meget op i at de skulle være tynde ( så jeg giver din mand ret ) 🙂 Jeg kan anbefale at skære dem på pålægsmaskine – det har jeg god erfaring med.
De bedste hilsner fra Tove

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer