Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløg

  • Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløg
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløgNoget af det allerbedste ved sommeren er lyse sommernætter, jordbær, fuglesang, blomsterflor og ja selvfølgelig også nye kartofler og hjemmelavet kold kartoffelsalat.

De første nye kartofler nydes med særligt stor velbehag. Vi spiser dem bare med smør og salt. Uhm. Hver eneste mundfuld tæller og skulle der blive et par kartofler til overs, bliver der vogtet over dem. “Jeg vil gerne have en kartoffelmad med i morgen. Gemmer du ikke lige nogle af kartoflerne til mig?”. 🙂

Nye, kogte karatofler serveret med smør og salt er svær at stikke og de skal gerne serveres med dampede asparges med smør eller et nykogt blomkål måske? Uhm – og en lækker rugbrød med kolde kartoffelskiver, mayonnaise og purløg “dagen derpå”. Så bliver det vist ikke mere dansk og iøvrigt heller ikke mere lækkert 🙂Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløgSommer-lækkerier af højeste karat.

Skulle du være så heldig, at du har en større mængde kogte, kolde nye kartofler til overs, ja så er du en “heldig kartoffel”. Har du kartoflerne, kan du hurtigt trylle den lækreste kolde kartoffelsalat.

Hjemmelavet kartoffelsalat smager SÅ dejligt og 1000 gange bedre end den færdigt-købte.
På bloggen finder du flere kartoffelsalat-opskrifter, bl.a. denne grønne kartoffelsalat med rødløg og olie-eddikedressing men kartoffelsalaten du skal høre om i dag, er en klassisk, lækker hvid kartoffelsalat med creme fraiche-dressing.

Lige præcis denne variant kartoffelsalat er jeg blevet “opfostret” med i min barndom. Creme fraiche og gerne et par spsk. god mayonnaise. Kartoffelsalat i mormor-mad-kategorien. En ægte klassiker i det danske sommerkøkken 🙂Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløgKartoffelsalat er et hit, men den største hurdle er at få skrabet alle kartoflerne først. Måske du har fundet et godt trick? Det har jeg ikke. Det skulle da lige være at købe kartoflerne færdig-skrabede? Se det er smart! 🙂

Hvis vi ikke har kunnet opdrive de færdigt-skrabede kartofler her i huset, ja så er vi nødt til at krybe til korset. Vi skraber et bjerg kartofler på Dag 1 og på Dag 2 har vi så “kartoffel-fest”. Således også i dag.

Der var 1 kilo kolde kartofler til overs i køleskabet og heldigvis var de ikke blevet snuppet til madpakker. 😉Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløgHiv gerne alle dine gode køkkenhjælpere med i køkkenet, når der skal skrabes kartofler. Det er faktisk en hyggelig og afstressende proces at skrælle kartofler, for du kan intet andet lave imens: hverken besvare e-mails, tjekke Instagram eller statusopdatere Facebook. Et åndehul. Måske det går lidt lettere, hvis du betragter “skraberiet” som sådan? 😉

Jeg kommer dog aldrig til at elske det højt, så jeg har fint sluttet fred med at give 5 kr. ekstra pr. pose for en portion skrabede kartofler. Det er alle pengene værd synes jeg – i en travl hverdag.

Hold godt øje i dine kartoffel-boder rundt omkring, langt de fleste sælger skrabede kartofler. Jep – nogle gange er det faktisk ok at springe over hvor gærdet er lavest 🙂 Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløg

Du får opskriften på den lækre kartoffelsalat lige her:

Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløg
Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløg
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Ret: Mormormad - klassiske oldschool retter
Kategori: Grill og grilltilbehør
Portioner: 4 --6 pers.
Kalorier: 0
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • Ca 1-1 5 kg kogte, kolde kartofler gerne skåret i fine tern
  • ½ liter creme fraiche fedt-procenten bestemmer du selv
  • 2 spsk god mayonnaise f.eks. Hellmanns
  • 1 fintrevet løg
  • Salt/peber
  • Evt. 1-2 spsk citronsaft
  • Pynt: Purløg og cocktaintomater

Sådan gør du

  • Bland creme fraiche, mayonnaise og fintrevet løg
  • Krydr godt med salt og gerne hvidløgspeber
  • Finsnit de kogte, kolde kartofler i creme fraiche-dressingen
  • Smag til
  • Anret i en fin skål, gerne af glas.
  • Pynt med halve cocktailtomater og purløg

Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløgHjemmelavet kold kartoffelsalat smager fænomenalt godt til Verdens Bedste Frikadeller og hjemmesyltede rødbeder, men det smager nu altså også godt til en grillpølse eller en pølse stegt på pande. 🙂Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløgDressingen er rigtig hurtig at røre sammen og jeg har angivet 1-1,5 kg kartofler i opskriften. Brug gerne lige den mængde du har. Bruger du for mange, bliver dressingen nemt lidt for “tør” og bruger du for få kartofler, så vil kartoffelsalaten være lidt for flydende. Tilsæt i så fald lidt agurketern måske?

Tilsæt evt. lidt ekstra mayonnaise, eller et par spsk citronsaft hvis du synes dressingen skal være lidt tyndere.  Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløg

Citron giver også en rigtig fin smag til den lidt tunge, mættende kartoffelsalat, så brug gerne det fif

Har du skrabede nye kartofler på lager, vil det gå som en leg at lave denne lækre kartoffelsalat. Max. 10 minutter.

Hjemmelavet kartoffelsalat er det perfekte grilltilbehør og det er også godt at tage med i picnic-kurven. Det vil være en succes på ethvert buffetbord – tro mig, det vil ret hurtigt svinde i skålen.

Hjemmelavet kartoffelsalat er en rigtig klassiker i det danske køkken og retten vil blive et hit hjemme hos dig, er jeg sikker på.

Rigtig god fornøjelse med din kartoffelsalat
Kold kartoffelsalat med creme fraiche og purløg


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

4
Skriv en kommentar

2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
3 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Pia

Hej J🤗 et godt råd til skraldning af nye kartofler: køb en toiletbørste sav det yderste tykke stykke af og sæt den i boremaskine, ta en spand med rigeligt vand i kartofler i børste ned Hold spanden på skrå så har du på kort tid skrællet dine kartofler. Go fornøjelse 😻

Jenny

Hej Gitte
Skarbede nye kartofler er set i Meny, men da vi for en del årsiden prøvede dem, var vi ude for en potion, der var begyndt at gære – øv.
I øvrigt er jeg blasfemist og har aldrig brudt mig om kartofler, og slet ikke nye kartofler, så jeg skraber til kærsten og spiser selv kål.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer