Oksebov i stegeso. Uhm i dag får du opskriften på en rigtig lækker oksebov langtidsstegt i øl i stegesoen.
Juhuu nu er det weekend! Igen! En uge forsvandt. Arbejdstoget kører med lynets hast.
Spændende udfordrende opgaver, mange smil, søde lånere på biblioteket og gode kolleger. Dagene er korte, men i weekenderne bliver der lavet mad. Også i den grad. 🙂
Der er brød, kager og simremad på menuen på denne årstid.
Sådan gik det også i søndags, hvor jeg stoppede stegesoen godt ud med en kæmpestor oksebov før familien tog i biffen.
Fantastiske Römertopf! Biograffilmen sluttede ved 18-tiden, og det var SKØNT at komme sultne hjem til mad der havde lavet sig selv imens.
Sikke en duft der mødte os. Kødet var mørt og sikke en lækker stegeskysauce!
En stegeso er en genial opfindelse, for kødet bliver super mørt og lækkert
Selv en oksebov eller okseklump, som jeg har brugt her.
Jeg har brugt øl som væde og det var en fænomenal god idé, hvor øllet gav smag til både kød, grøntsager og stegesky. En ølbraiseret oksesteg smager altså super godt. Det må du prøve.
Jeg tænker du også kan bruge rødvin eller hvidvin?
Har du ikke en stegeso, så fortvivl ej. Retten kan laves i støbejernsgryde eller sautérpande, du sætter i ovnen. Bare spring på.
Kender du én der er vild med mørt oksekød og øl, så kig med her. Begge herligheder forenes i denne ret:
Opskriften får du lige her. Den er nem:
Oksebov i stegeso langtidsstegt i øl – få en god opskrift på ølbraiseret oksebov i ovn hér

Ingredienser
- 1 stor oksebov min vejede 2 kg - roastbeef, Osso Buco eller culottesteg vil også kunne bruges tænker jeg?
- 2 øl alle slags øl kan bruges
- 3 porrer
- 2 løg
- 10 gulerødder
- 5 fed hvidløg
- 6 laurbærblade
- 3 rosmarinkviste
Sådan gør du
- Start med at sætte din Römertopf i vand. Fyld den underste halvdel og sænk den øverste halvdel ned i. Fyld også den med vand. Lad Römertopfen suge vand i en halv times tid.
- Krydr kødet godt og brun det på en pande i lidt smør.
- I mens kødet bruner, ordner du grøntsagerne. Gulerødder og porrer skæres i tynde skiver og løgene i tern.
- Fyld Römertopfen op med grøntsagerne og vend dem let rundt med fingrene. Læg rosmarinkviste på toppen. Tilsæt de to øl
- Læg den brunede, godt krydrede oksebov på toppen af grøntsagerne.
- Læg låget på og sæt Römertopfen i en kold ovn. Skru temperaturen op til 150 grader varmluft og lad stegen stege min. 5 timer. Du kan nøjes med 2-3 timer v. 175 grader varmluft, afhængig af stegens størrelse
- Si stegeskyen og jævn med fløde. Du kan også blende grøntsagerne og tilsætte fløde og lade grøntsagerne fungere som jævning. Smag til med ekstra krydderi og lidt ketchup måske? Det er godt at smage til med ketchup.
- Servér gerne kartoffelmos til 🙂
Noter
Stegen kan tilberedes i stegegryde på komfur eller stegegyde du sætter i ovnen.
Kan laves med andre udskæringer ogsåMørt og lækkert oksekød og den skønneste skysovs – skøn ret ret til stegeso
Hvad betyder braiseret?
At braisere betyder at man bruner kød og tilsætter en mindre mængde vin, bouillon eller anden væske. Man braiserer typisk i en stegegryde med låg.
Tilberedningen gør kødet saftigere og efterlader en koncentreret sky, som kan indgå i en sauce. (red.: og sikke en sauce!)
Alle slags stege kan bruges også en nakkesteg eller et kalkunbryst?
Retten kan også laves i støbejernsgryde eller sautérpande du sætter i ovnen – et tildækket ildfast fad kan også bruges.
Jeg var heldig at finde en kæmpe oksebov, eller okseklump, som kødstykket vist også kaldes, i supermarkedets delikatesseafdeling.
130 kr for 2 kg. Meget billigt for et stort stykke oksekød. Der var rigeligt mad til familien på 4 i to dage.
Jeg forestiller mig at du vil kunne bruge andet end oksebov til denne ret. En roastbeef eller en culotte måske?
Normalt betragter man vel ikke en oksebov som et særligt fint stykke oksekød.
Det smarte ved en stegeso er, at den kan trylle ethvert stykke kød super mørt. Vi er aldrig blevet skuffede, i den sammenhæng.
Brug derfor gerne et billigere stykke oksekød, når du steger i Römertopf. Du kan bruge alle slags grøntsager, men disse var rigtigt fine at bruge. Grøntsagerne gav en fin smag til saucen.Smukke smukke porrer – fine farver!
Den brunede oksebov ligger her oven på grøntsagerne klar til 5 timer i ovnen.
Det smarte ved en Römertopf er, at maden laver sig selv i ovnen imens du kan have travlt med at lave andre gøremål. Nyde livet f.eks.?
Vi tog i biografen og det var SÅ skønt at der ventede os lækkert mad, da vi kom hjem igen 🙂Sådan ser oksestegen ud, når I kommer sultne hjem. Uhm sikke en lækker mør oksesteg! 🙂
Hvis du ikke er fan af øl, så kan det være du tænker: “Smager den sauce ikke bittert af øl?” Næh – det var den lækreste sovs og vi slubrede den i os, også børnene.
Først bagefter fortalte jeg dem at saucen var kogt på øl. “Ej passer det mor??” 😀
Altså nu drister jeg mig til at vise et foto at denne himmelske gudespise. Desværre præsenterer billedet ikke retten alt for godt.
Som du nok kan se, var kødet så mørt at det nærmest var pulled….beef?
Billedet snyder lidt. Du kan jo slet ikke se hvor lækkert det smagte.
Invitér din familie i biffen og lad Römertopfen passe kødgryderne imens.
Oksebov i øl…måske en kanditat til søndagsstegen? Her i huset var vi vilde med retten, så spring du bare på 🙂
Prøv også disse braiserede svinekæber eller en langtidsstegt svineskank langtidsstegt i ovn
Få flere opskrifter på simremad ved at klikke her eller se med nedefor:
Se flere opskrifter på simremad:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Hej Gitte,
Det ser virkelig godt ud. Jeg vil forsøge at gentage din succes i dag.
Hvad serverede du til?
Hej Gitte.
Retten smagte skønt og var dejlig mørt. Ikke sidste gang jeg laver den. Nu skal jeg på opdagelse blandt dine mange lokkende opskrifter. Der falder nok også lige en kage af til kaffen med veninderne. Tak for din meget skønne og hyggelige side.
Mange hilsner
Kirsten B
Hej Gitte. Blev smittet af din entusiasme og begejstring for kogekunsten. Har nydt dine skønne porrefotos. Dejligt at møde en sådan begejstring for de smukke råvarer!.
Nu har jeg sat hele molevitten i gang. Bruger i stedet en nakkesteg og suppeurter fra fryseren. Ellers det samme som i opskrift. Glæder mig til at sætte tænderne i. Hele køkkenet dufter himmelsk allerede.
Mange hilsner
Kirsten B
vil prøve at lave den imorgen, er det lige meget hvilken type øl man bruger, havde tænkt mig at bruge en limfjordsporter og måske en almindelig pilsner
Er der nogle der har prøvet i en slow cooker?
glæder mig til at høre.
Jeg lavede den igår, og den blev rigtig skøn!
Jeg vidste, at jeg ville komme sent hjem, og var gået helt ned på grøntsager, så det blev til en halv pose suppeurter fra fryseren. Det fungerede upåklageligt! Så, hvis man ser bort fra den lange stegetid, så er det jo faktisk totalt fastfood, for det eneste der tager tid er jo bare bruningen. Og det er jo lige til at overkomme:-)
Vi prøvede med ca.500 gram kartofler sammen med de øvrige urter. Det gav en meget fin sovs! Og kartoflerne tog god smag fra både urter og kød. Det kan anbefales.
Hej Gitte.
Med hensyn til kartofler eller anden “fast føde” som Søren skriver, så har jeg / vi vænnet os til, at kartoflerne ligger i bunden af Römeren. Så skal man bare passe på ikke at få for meget væske ved, for så bliver sovsen tynd! Vi vil prøve med kartofler i bunden i morgen.
mvh. Karl
Lækker opskrift, flotte fotos og, vigtigst for mig, god “læsbarhed” på iPad. Der, hvor jeg kommer fra, er griseskank i øl et stort nummer, måske kunne du introducereesådan en opskrift, så folk i DK kunne lære en ny, billig og meget velsmagende ret? .
Venligst, Barb.
Skal okseboven og grøntsagerne ikke suppleres med f.eks. ovnstegte kartofler eller en anden form for “fast føde”?? Jeg vil prøve opskriften en af de nærmeste dage, da jeg har en oksebov på 1,6 kg.
Hej.. Jeg skal igang med at prøve opskriften. Den lyder jo super lækker 🙂 Men har lige et spørgsmål. Skal stegen (i stegesoen) i en kold eller opvarmet ovn?
Hej igen. Ja, jeg har aldrig været fan af en “almindelig” oksesteg, men på denne måde var det bare noget andet og rigtig lækkert 🙂 Jeg fulgte i bund og grund din opskrift -og forstegte derfor også culotten inden den røg i ovnen. Dog kom jeg et helt hvidløg ved (altså, pillet fed for fed) i stedet for kun de 6, for jeg elsker hvidløg, når de er bagt godt møre -og det må man sige at de bliver 🙂 Du havde i øvrigt ret i, at lakrids-cookies ikke holder særlig længe. Måtte bage en ny portion i går 🙂… Læs mere »
Hej Gitte. Tillykke med dagen i går 🙂
Og så ellers tak for en super opskrift!! Jeg lavede den med Culotte i stedet, for det var, hvad fryseren bød på, og NØJ hvor blev det lækkert. Og fantastisk sauce oveni 🙂 Min mand var helt rundt på gulvet over det dejlige måltid -og så blev det jo på ingen måde ringere af, at der var nok mad til dagen efter 🙂 Tror jeg må prøve kyllingen næste gang…