Grydebrød. I dag får du opskriften på et lækkert Verdens Bedste Brød bagt i gryde, i dag i en lidt grovere variant. Nu er det vist på tide at jeg får sluttet sidste weekends lækre sommermenu af.
Du har hørt om den lækre pastasalat og det saftige kalkunbryst .
Menuen blev suppleret med et lækkert Verdens Bedste Brød. Det lækre brød skal du høre om i dag.
Jeg har lavet Verdens bedste brød i mange varianter, her får du helt klassiske version. En samlet oversigt over alle mine Verdens Bedste Brød varianter finder du her
Dagens grydebrøds variant er med grahamsmel og det blev et superlækkert brød, med lidt mere bid og lidt flere fibre.
Et groft grydebrød – verdens bedste brød.
Hvorfor hedder det så Verdens Bedste Brød?
- Brødet får den sprødeste skorpe.
- Det får den blødeste krumme.
- Grydebrødet kan laves af den nemmeste og hurtigste dej.
- Det sprøde brød bages i støbejernsgryde med max. blus på dit komfur.
- Støbejernsgryden holder på fugten i brødet og giver den sprøde skorpe.
- Nyd brødet med koldt smør. Uhm det smager som….Verdens Bedste…
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Grydebrød – få en god nem opskrift på groft brød bagt i gryde hér
Ingredienser
- 5 dl. vand
- 10 gram gær
- 2 tsk salt
- 1 spsk honning - al slags honning kan bruges. Kan også erstattes med sukker
- 100 gram grahamsmel kan erstattes med andet groft mel: rugmel havregryn, fuldkornshvedemel ell. lign.
- 400 gram hvedemel
- 1 dl. solsikkekerner.
Sådan gør du
- Du skal starte 10-12 timer før brødet skal bages, gerne aftenen før, hvis du skal servere lækkert morgenbrød.
- Opblød gæren i koldt vand. Tilsæt salt og honning. Rør melet hurtigt i med ske.
- Sæt låg på skålen eller dæk skålen med et klæde. Stil nu dejen til hævning på køkkenbordet i 10-12 timer.
- Når brødet skal bages, så fyr ovnen op på 225 grader varmluft. Sæt din støbejernsgryde ind med låg.
- Stil gryden ind i ovnen, til både ovn og gryde er gennemvarmet til 225 grader. Det er vigtigt, at gryden er rygende varm.
- Hæld nu solsikkekernerne i bunden af gryden. De gør det nemmere at fjerne brødet fra gryden efter endt bagning
- Hæld dejen i den varme gryde og sæt låget på.
- Bag brødet 25 minutter v. 225 grader varmluft. Tag låget af og bag yderligere 15 minutter ved samme høje temperatur. Hold øje med det.
- Brødet er færdigt, når det er sprødt, lyder hult når du banker på det og har en brun overflade
- Tag brødet ud af ovnen. Lirk det evt. ud med en grydeske, hvis det ikke vil slippe.
- Lad brødet hvile 15 minutter, mindst, før du skærer det.
Noter
- Grahamsmel kan erstattes med andet groft mel
- En støbejernsgryde af Pyrolux, scanpan eller Le Creuset er fine at bruge. Vær obs på om plasticknoppen på din gryde kan klare temperaturen. Jeg bruger en Pyroluxgryde og min "knop" har overlevet mange bagninger.
- Brødet smager allerbedst på bagedagen
- Advarsel: Pas på fingre og arme når du fjerner grydelåg og løfter gryden ud af ovnen. Den er brandvarm! Stil gryden på brandfast underlag, og pas på. Gryde- og grydelåg kan være varmt LANG tid efter.
Verdens Bedste Brød bagt i gryde er et sprødt og lækker brød, der er nemt at lave.
Grydebrød – verdens bedste brød er samtidig også verdens nemmeste brød!. Dejen tager få minutter at røre sammen, men det er bare hævetiden der kræver noget tålmodighed.
Du skal starte 10-12 timer før brødet skal bages, gerne aftenen før, hvis du skal servere lækkert morgenbrød. Du kan også lave dejen om morgenen, hvis du vil servere et aftenbrød? 🙂
Dejen består af få enkle og nemme ingredienser, som jeg vil tro du næsten altid har på lager.
Jeg brugte honning i dejen men du kan sagtens også bare bruge sukker eller sirup.I denne opskrift brugte jeg grahamsmel til dagens Verdens Bedste Brød. Dette grydebrød er derfor lidt mere groft end den originale version.
Det er er godt synes jeg. Brødet bliver lige lidt sundere og mætter bedre.
100 gram er ikke en stor mængde, du kan sagtens tilsætte mere. Vær dog obs på, at hvis du bruger en større mængde groft mel, så hæver brødet ikke så meget op.
Du kan bruge en støbejernsgryde fra Scanpan, Le Creuset eller fra Pyrolux.
Vær obs på om plasticknoppen på din støbejernsgryde kan klare temperaturen.
Jeg bruger en Pyroluxgryde og min “knop” har overlevet mange bagninger. 🙂
Lad brødet hvile 15 minutter, mindst, før du skærer det, så det lige kan dampe lidt af. Åh hvor ventetiden kan være lang! 🙂
Det er nu der kan duftes, snuses, og tjekkes “knase-prøve”: Tryk på brødet og hør knaselyden. Fantastisk sprød skorpe!
Advarsel: Pas på fingre og arme når du fjerner grydelåg og løfter gryden ud af ovnen.
Den er brandvarm! Stil gryden på brandfast underlag, og pas på. Gryde- og grydelåg kan være varmt LANG tid efter.
Så er der Verdens Bedste Brød med grahamsmel.
Brødet smager fantastisk som madbrød, med smør og honning eller med en skive ost. Brødet smager godt til og med ALT.
Brødet kunne sagtens være et godt weekend bageprojekt?
Lav dejen en aften og næste morgen, voila. Du kan også lave dejen om morgenen og så kan du bage brødet som tilbehør til aftensmaden.
Processen lyder kompliceret, men tro mig. Dejen er nem. Efter at have bagt brødet et par gange vil du have styr på det.
Når du har bagt brødet, vil du føle dig som en BRØDKONGE! Du vil høste mega meget anerkendelse for brødet. 🙂
Man tænker. Kan JEG virkelig bage så lækkert et brød? Er jeg virkelig sådan en prof?
Tjek lige en krumme her. Wow:Rigtig god fornøjelse med dit Verdens Bedste Brød. Jeg er sikker på at det også bliver Dit Bedste Brød 🙂
Få flere lækre opskrifter på Verdens Bedste Brød her:
1.
2.
3.
4.
Brødet smager helt fint, det skal dog æltes en del mere, ca 25 min. for at få et fint brød, uden luftblærer.
Hej gitte
Jeg har lavet dette brød flere gange og har lige nu endnu en portion over til hævning til rejemadderne imorgen formiddag. I mange opskrifter på dette brød skal dejen hæve et par timer mere efter man har foldet det, hvilket jeg synes gør det svært at lave til morgenmad. Er det rigtigt forstået at dit brød ikke hæver den ekstra gang?