Buono appetito – Pasta alla Carbonara

Hverdagen har ramt os som en hammer. Sommerferien er længe væk. Hverdagene er lange og fritiden knap. Måltider er der ikke tid eller energi til at gøre det helt store nummer ud af. Er jeg mon den eneste der har det sådan?? Tror det ikke.

Synes at en arbejdsuge er lige lovligt tung at komme igennem og at weekenderne er mere end velkomne. Vi trænger SÅ meget til det weekendpusterum, hvor vi kan få tid til at finde ind til hinanden igen, finde nærværet, samværet og den rolige puls. Tid til krammere, dovenskab, langsommelig mad og kreative påhit i køkkenet.

Sommerferiens mad-ambitioner trækker stadig tråde ind i hverdagen. I køleskabe og køkkenskabe finder jeg fødevarer købt i sommerferien, i en drøm, i den tro på at der ville være tid og energi til at få afprøvet det hele. Overliggeren var sat lidt højt der i sommerferien. Bare rolig : Karamellerne skal nok komme på. 🙂

“Ej jeg vil da prøve at lave min egen mayonnaise. Lad mig lige købe nogle pasteuriserede æggeblommer” eller “ej jeg vil da prøve at lave saltkarameller med peanuts, lad mig lige købe en kæmpe pose peanuts”.

Ja. Som sagt. Hverdagen ramte som en hammer. Den hjemmerørte mayonnaise blev erstattet af en købt. Pludselig har jeg så 6 bægre pasteuriserede æggeblommer der skal bruges. Det piner mig jo at måtte smide madvarer ud, så bruges skal de, selvom jeg har måttet sænke mad-overliggeren gevaldigt.

Det der med den hjemmerørte mayonnaise må jeg lige udskyde til ja hvornår? Måske er det slet ikke så svært i virkeligheden? Måske skulle jeg bare have kastet mig ud i det? MEEEN!

Faktisk har jeg også 6 bægre pasteuriserede æggehvider i køleskabet, der er tæt på at løbe ud. . Ja hvilke planer var det mon egentlig jeg havde med dem? Måske de nu bare skal ende som marengs? Gider nogen mon spise marengs??.Orker jeg i weekenden, kunne der mon laves fragalité?

Nå! Men de der æggeblommer skulle jo pludselig bruges. Helst i en fart. Mad der kunne laves på ingen tid og som alle i familien ville kunne li.

OK.

I køleskabet var der fløde (Milda), bacon, Parmesan (til overs fra mit seneste pesto-eksperiment ) Aha. Hvad med Pasta alla Carbonara?? Der skal man jo netop bruge pasteuriserede æggeblommer? Og mange af dem?For nylig, på vores ferietur til Italien, spiste vi OVERDÅDIG lækker Pasta alla Carbonara. Flødelegeret, cremet, æggeagtig og med hjemmelavet pasta. Suk. Ja jeg ville jo nok ikke helt kunne gøre italienerne kunsten efter, men carbonara-ambitionerne var der! Læste fornylig at danskerne ofte vælger feriested efter om maden er god det pågældende sted. Det tror jeg på!

Jeg er FAN af det italienske køkken!  Disse var ingredienserne i min Carbonara.

Buono appetito - Pasta alla Carbonara
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Buono appetito - Pasta alla Carbonara
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Mad til de travle
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
  • 4 bægre pasteuriserede æggeblommer (8 æggeblommer)
  • 3½ dl fløde
  • 2 pakker bacon
  • 100 gram parmesan ost
  • Salt/peber
  • 2 pakker fuldkornspasta eller frisk pasta.
Sådan gør du:
  1. Start med at koge pastaen.
  2. Imens pastaen koger, steger du bacon på pande eller i mikrobølgeovnen.
  3. Det er mega smart at stege bacon i en mikrobølgeovn! Læg et stykke køkkenrulle på en tallerken der kan klare mikroovnsvarme. Læg en pakke bacon der. Læg et stykke køkkenrulle ovenpå. Papiret opsuger den overskydende fedt. Smart. Fedtfattigt.
  4. Steg bacon 1½ minut af gangen. Kig til baconen efter hver gang. Fortsæt med 1½ minut til baconen er sprød.
  5. Hæld vandet fra pastaen.
  6. Klip baconen i små stykker og tilsæt den pastaen. Ja klip baconen. Det er langt det nemmeste.
  7. Hæld æggeblommer i. Jeg brugte 4 bægre. Tilsæt fløde. Skyl bøtten med en sjat mælk så den sidste fløde kommer med. Riv parmesanosten i.
  8. Rør blandingen sammen
  9. Servér carbonaraen rygende varm
  10. Der bliver en stor portion pasta og resten kan du gratinere i ovnen dagen efter.

 

Start med at koge pastaen. Vi var heldige. Der var stadig en pakke italiensk fuldkornspasta tilbage fra turen sydpå. Kunne nok egentlig ikke smage forskel fra den danske, men tanken tæller. 😉 Det gjorde godt at vide at den var italiensk. Jeg kogte to pakker. Vi er en familie på 4 men jeg havde bagtanker. Tænkte, at hvis der var en rest, kunne vi lave gratineret pasta dagen efter?)

Imens pastaen koger, steger du bacon.

mikroovnen! Ja det er megasmart og fedtfattigt at stege bacon i en mikrobølgeovn! Læg et stykke køkkenrulle på en tallerken der kan klare mikroovnsvarme. Læg en pakke bacon derpå. Læg et stykke køkkenrulle ovenpå. Papiret opsuger den overskydende fedt. Smart. Fedtfattigt.

Jeg stegte to pakker bacon (tænkte, at eneventuel spaghetti-rest ville kunne gratineres dagen efter)Steg 1½ minut af gangen. Kig til baconen efter hver gang. Fortsæt med 1½ minut til baconen er sprød.Klip baconen i små stykker og tilsæt den pastaen. Ja klip baconen. Det er langt det nemmeste.Baconen ser ikke særligt sprødstegt ud her, men det er den altså. Når du steger i mikrobølgeovnen uden bruningseffekt får baconen ikke brun farve. Pyt med det. Den er lækker og sprød alligevel. Og sundere.Smag Carbonara’en godt til med salt. Vi kogte et hurtigt broccoli i mikroblgeovnen til, som dagens grønne input. Det er vildt godt at koge grøntsager i mikrobølgeovnen. Et par spsk vand i bunden af en mikrobølgeovnsskål. Et helt broccoli, lidt salt, 5-7 minutter ved fuld effekt. Perfekt broccoli. Fordelen er også at du ikke hælder vitaminerne ud med kogevandet.

Hidkald din familie og invitér dem til semi-italian dinner. Adviser lidt om, at der er planer for den sidste halvdel i gryden (ellers har vi nemlig nogle stor-grovspisere der, uden anvisninger, nemt kunne spise til gryden var tom 😉

Pasta alla Carbonara på denne vildt hurtige facon blev faktisk godkendt i min familie. Det ved jeg når datteren siger ” Du er sød. Jeg er glad for at du gider lave mad” og når sønnen sidder mere end 5 minutter ved bordet (det plejer han ikke) og spørger om han må få en tredie portion.:-)Det heldige var, at resten af carbonaraen kunne bruges i en lækker spaghettigratin dagen efter. Her fik jeg brugt mine sidste to æggeblommer. Spædede op med lidt mælk og gratinerede i ovnen  Prøv lige at se hvor lækkert det så ud. Det smagte vildt godt også og var jo faktisk helt i Stop madspild ånden. Brug og smid ikke ud. 🙂

Skønt med disse påhit hvor man kan bruge hvad man har i køleskabet og få det til at række til to dage. Spar (indkøbs-)tid, spar penge, spar køkkentid med lette køkkenrester på dag to.

Buono appetito

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. amanda 25. august 2012 af 17:58- Svar

    det smagte herre godt

    • Gitte Hansen 25. august 2012 af 18:02- Svar

      Tak min ven, men ikke så godt som den italienske. Mums! Der må vi ned igen <3

Læg en kommentar