Så er der mormormad på matriklen. Römertopfen fyldes med oksefilet

DSC_6695

Hjemme igen ved kødgryderne. Hjemme igen ved stegesoen! Hjemme igen ved den fyldte fryser med små lækre oksestege i.

Efter hjemkomsten til Norge gad ingen rigtig købe ind de første dage. Der måtte kastes dybe blikke i fryseren og se hvad jeg fandt her. To små oksefiletter købt på tilbud til 1/3 af prisen. 30 for ½ kg. Sikke et oksestegskup. 
DSC_6660

Oksefiletterne blev brunet selvom de var frosne (ja de hjemvendte trætte turister havde ikke fået taget kødet op i god tid, det kostede lige en time ekstra i ovnen 😉

Filetterne skulle en tur i Römertopfen. Jeg havde savnet den i Norge og vi trængte alle til gode mor-mad-dufte i næsen. Snif snif.

DSC_6661 og drysset med salt og peberblanding. Her en norsk variant. Det norske sprog er herligt! Pippi allround – allround peber. Den nupper vi 😉DSC_6665

Stegene blev brunet i smør. DSC_6669 DSC_6672 Forinden var Römertopfen lagt i blød i vand sådan hér. Nederste halvdel fyldes, og den øverste sænkes i. Denne fyldes så til sidst. Römertopfen skal gerne trække i vand en halv times tid. DSC_6668 Jeg lagde løg i bunden af stegesoen for at få stegene hævet fra stegeskyen. DSC_6673 De brunede stege blev lagt på toppen af løgene.  DSC_6676Hæld ½ liter vand på panden efter stegene er kommet af, og hæld stegeskyen ved stegene (kan bruges til sauce senere. Jeg tror strengt taget ikke at væden er nødvendig?).
DSC_6678 Römertopfen sættes i en kold ovn i 2½ timer ved 200 grader varmluft hvis de er frosne. 1½ timer hvis de er optøede. Stik evt. et stegetermometer i. OBS : Stegene skal hvile en halv times tid ca.  Her kan du imens jævne stegesky o.a.

Mine stege blev lidt a la gammeldaws oksesteg. Tror dog at en oksefilet ville have haft godt af ikke at være blevet tilberedt så længe? Men en smørmør gammeldaws oksesteg er nu fantastisk, så ingen skade sket. 😉DSC_6682 De bagte løg nedenunder stegene gav en fin smag til stegeskyen og stegene og løgene kan fint spises med som tilbehør. Uhm. DSC_6685 Her den kraftige stegesky, som fint kan jævnes med en sjat fløde. Min familie foretrak whiskysauce og da det var første måltid hjemme i lang tid efterkom jeg efterspørgslen. Stegeskyen kan evt. også bare dryppes over stegen eller fryses ned i isterningeposer til senere sauceeventyr 😉DSC_6689Pommes frites var der også i fryseren (thank GOD for en fryser!). Der var også en blomkåls/gulerodsblanding. Skønt med grønt! og skønt med et fornemt måltid der kunne klares uden indkøb.

DSC_6703
Første måltid hjemme var et rigtig “mormor-måltid” og familien var glade og jublende. Måske jeg skal servere dåsemad lidt oftere, så de i større grad sætter pris på det hjemmelavede mad? 😉
DSC_6697 Grøntsagsblandingen tilberedte jeg i ovnen sammen med Römertopfen. I et ildfast fad med staniol over, ca. 10 minutter. Strømbesparende. Du behøver ikke bruge gryde, når du alligevel har ovnen igang. DSC_6698Jeg fandt også et madbrød i fryseren. Ah jamen kan man være mere heldig? Brødet blev også lunet i ovnen 10-15 minutter. Jeg sætter SÅ stor pris på min 74 liters oven, hvor der er plads til både Römertopf PLUS to plader ovenover! Plads til både stegeso, grønt og pommes frites på EN gang. Flot! 🙂

DSC_6705

Vi var da nødt til at prøve Arlas nye kryddersmør. Det smager rigtigt godt selvom jeg nu også rigtigt gerne laver min egen. Denne bakke var på introduktionstilbud til 10 kr. Den hoppede vi på.

DSC_6693

Brødet kan jeg ikke give dig en opskrift på. Det var vistnok en dejrest engang jeg bagte boller? En dejrest jeg formede som et langt ovalt brød og bagte ved høj temperatur? Måske?
DSC_6704
Dejligt at være hjemme ved kødgryderne igen. Tak fordi du kigger med her 🙂DSC_6695

Mere inspiration

Læg en kommentar