Sandwich med hønsesalat, rødløg og bacon af koldthævet dej

  • Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dej

Sikke da en lækker fornem burger man kan spise til aften eller frokost, hvis man altså bare har en skål færdiglavet koldthævet dej stående klar i køleskabet? 🙂
Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dej

Jeg har skrevet om de lækre koldthævede brød flere gange, for vi spiser dem jo både til morgenmad, til frokostmadpakken eller  som madbrød. Der er uanede muligheder, når dejen først er rørt.

Du må i gang med røreskeen 🙂Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dejVi laver en kæmpe portion hver 3.- eller 4. dag og den første der står op om morgenen, sætter brødene i ovnen.  Vi spiser alle nybagt morgenbrød til hverdag. Jep, det kan faktisk lade sig gøre, når dejen blot skal lægges på pladen.Det er SÅ nemt og det tager max. 2 minutter at få bollerne klar til ovnen.  Af samme grund kaldes bollerne også brusebadsboller, for de kan snildt nå at blive færdige imens du tager dit morgenbad. SÅ nemt 🙂Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dejInden vi suser i skole og på job smører vi sandwich-brød af resten af morgenbollerne. Lækkert med en friskbagt sandwichbolle til frokost.  Det fås faktisk næsten ikke bedre. Ahh. Fyldet kan jo varieres helt efter eget valg.:-)

Dejen skal opbevares på køl i en beholder med tætsluttende låg. Jeg har sådan et fad som du ser her. Brug gerne et andet, blot skal du sikre dig, at låget slutter tæt. Fyld ikke fadet for meget op, så kan du nemlig risikere en dejeksplosion i køleskabet og det er MEGA-træls!

Fadet må derfor max. fyldes 2/3.

Billedresultat for tupperware skål med låg

Dejen er nem at lave. Den kan laves af de melsorter du synes om, fint eller groft nel og dejen skal blot røres til den har sådan en konsistens, at røreskeen kan stå af sig selv i skålen til slut.

DSC_3737Jeg måler aldrig mængderne af længere, når jeg rører en ny portion, men der er nogen ingredienser der er obligatoriske. Gær, salt, honning, koldt vand og mel selvfølgelig. Mindst halvdelen af melet skal være hvedemel, så hæver brødene bedst.

Nedenfor får du opskriften, men det er cirkamål, for meltyperne og melmængderne bestemmer du selv 🙂

Sandwich med hønsesalat, rødløg og bacon af koldthævet dej
 
Sandwich med hønsesalat, rødløg og bacon af koldthævet dej
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Det skal du bruge:
  • 2 liter koldt vand (afhænger af hvor stor en portion du vil bage, brug gerne mere eller mindre væske)
  • 1 tsk gær (5 gram ca.)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker eller honning
  • Melsorterne og mængderne beststemmer du helt selv.
  • Mængderne nedenfor er kun eksempler og ca.-angivelser:
  • 2 dl hørfrø (f.eks)
  • 7 dl. havregryn (f.eks)
  • 3 dl rugmel (f.eks.)
  • 2 dl grahamsmel (f.eks.)
  • Hvedemel for resten
Sådan gør du:
  1. Udrør gæren i det kolde vand
  2. Tilsæt honning og salt.
  3. Rør havregryn og de grovere melsorter i først.
  4. Rør hvedemelet i lidt efter lidt.
  5. Dejen skal røres til den bliver sej og hård at røre og har konsistens som tyk havregrød.
  6. Dejen er færdigrørt når grydeskeen kan stå af sig selv i skålen.
  7. Opbevar dejen på køl i minimum 6-8 timer.
  8. Når du skal bage din første portion, lægger du dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg evt. lidt solsikkekerner i bunden, det smager godt.
  9. Drys gerne med sesam eller græskarkerner på toppen. Hvis du laver frokostboller, så drys gerne lidt groft salt og hvidløgspeber på toppen også.
  10. Bag brødene 25-30 minutter v. 225 grader varmluft.
  11. Sæt gerne en skål med vand i bunden af ovnen, når du bager, det giver en sprød og lækker skorpe.
  12. Lad brødene dampe lidt af, før du serverer.
  13. Sandwich med hønsesalat, rødløg og bacon:
  14. Lav hønsesalaten selv, eller køb den færdiglavet.
  15. Flæk en sandwich og læg salat på den nederste bund.
  16. Fordel hønsesalat på toppen, nogle rødløgsringe og 2 skiver stegt bacon.
  17. Læg "sandwichlåget" på.
  18. Servér.
  19. Verdens bedste sandwich

Sprødstegt bacon ER altså bare et hit i sandwiches, og især i sandwiches med hønsesalat og rødløg. Disse 3 ingredienser går bare SÅ godt i spænd 🙂

Oh la la. Det er alt for sjældent vi får stegt bacon, men vi stornyder det altid når det sker, så meget at skiverne næsten må rationeres. Lad gerne bacon’et afdryppe på et stykke køkkenrulle før servering. Det reducerer kalorierne betragteligt 🙂
Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dej Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dej

Det var en voldsom lang og omstændelig opskrift du fik på brødene her, men jeg håber ikke det helt har afskrækket dig? Det tager max. et kvarter at røre dejen sammen og det er megaeffektivt, når der af en portion jo bliver både morgen-middags- og aftensmad til flere dage.

P.S.: Portionen kan holde sig i 4 dage ca. og gem gerne lidt dej i skålen når du rører den nye portion, dejresten vil så fungere som surdej. Helt perfekt 🙂

Du bestemmer jo helt selv hvad du putter i dine burgere. En hakkebøf ville også være lækkert og pulled pork kunne da også være en succes?Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dej

En lækker, smuk sandwich er nu klar til at du sætter tænderne i den. Den sprødeste skorpe og lækkert fyld. Klar på en halv time, når bare dejen står i køleskabet. Voila og sikke smart! 🙂

Sønnike og jeg var alene hjemme her til aften og det var nemt at tage dejfadet frem og bage 4 sandwichbrød til os. Er du vimmer de scorede kegler hos sønnike disse sandwiches! Vi talte om, at hvis vi gad, kunne vi da nok tjene styrtende ved at åbne vores eget cafe? Så skulle vi sælge friskbagte og frisksmurte sandwich af lækkert, mættende brød. Vi forstår simpelthen ikke, at bagerne ikke kan finde ud af at bage sandwichbrød med ægte fibre i? Det er os en gåde!

Uanset hvor god en sandwich-biks vi finder i byen, er brødet altid trist og kedeligt. Hvidt brød altid, eller meget få fibre i . Vi er sultne igen efter et kvarter. Det gider vi oprigtigt talt ikke.Sprød sandwich med hønsesalat, bacon og rødløg af koldthævet dej

Du risikerer ikke at gå sulten i seng, når/hvis du bager disse koldthævede brød fyldt med groft mel. En god solid fiberbolle får du i hænderne.

Håber du bliver ligeså glad for de koldthævede boller som os? Ja vi forstår slet ikke hvordan vi klarede os uden før? Bollerne er flyttet ind i vores hjem, for altid. Måske også i dit?

Velbekomme. Til morgen- middag- eller aftensmad 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Christina 3. september 2016 af 08:28- Svar

    De ser så lækre ud de boller! Har lige et praktisk spørgsmål – har dynastis en portion dej stående i køleskabet som du tager af? Og i så fald hvor længe kan den holde sig i køleskabet? 🙂
    Knus fra en trofast læser som ville elske en bagenørds sandwichcafe hehe 😉

    • Gitte Hansen 3. september 2016 af 10:55- Svar

      Hej Christina
      Tusind tak for din søde besked. Hyggeligt hvis du kom i vores cafe som gæst, du skulle da være så velkommen.
      Ja jeg har en stor portion dej stående i køleskabet og den kan holde sig i ca. 4 dage. Dejen kan fornyes ved blot at røre lidt ekstra mel i. Gem gerne en rest i skålen, når den nye portion skal røres, så kan du bruge den som surdej 🙂
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Dorthe 21. oktober 2016 af 22:07- Svar

        Hejsa
        Hvor lang tid kan denne surdej holde sig?
        Skal man ikke på et tidspunkt starte helt forfra? Tænker, at noget af dejen ellers bliver noget gammel, det gør måske ikke noget?

        • Gitte Hansen 23. oktober 2016 af 21:01- Svar

          Hej Dorthe
          Det er jo rigtigt smart, for surdej betyder jo netop at noget af dejen overlever fra gang til gang. Min surdej er meget gammel tror jeg. Jeg efterlader altid noget i skålen, før jeg rører en ny portion. Det fungerer rigtigt fint – jeg bruger dog lidt gær også.
          Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
          Mange hilsner
          Gitte

Læg en kommentar