Verdens Bedste Brød med grahamsmel

DSC_6538Nu er det vist på tide at jeg får sluttet sidste weekends lækre sommermenu af. Du har hørt om den lækre pastasalat og det saftige kalkunbryst . Menuen blev suppleret med et lækkert Verdens Bedste Brød. Det lækre brød skal du høre om i dag.

Jeg har lavet Verdens bedste brød i mange varianter, her får du helt klassiske version – en samlet oversigt over alle mine Verdens Bedste Brød varianter finder du her

Dagens variant er med grahamsmel og det blev et superlækkert brød, med lidt mere bid og lidt flere fibre.

DSC_6535

Hvorfor hedder det så Verdens Bedste Brød?

  • Det får den sprødeste skorpe.
  • Det får den blødeste krumme.
  • Brødet kan laves af den nemmeste og hurtigste dej.
  • Brødet bages i støbejernsgryde med max. blus på dit komfur.
  • Støbejernsgryden holder på fugten i brødet og giver den sprøde skorpe.
  • Brødet spises med iskoldt smør og smager som….Verdens Bedste…

Opskrift på Verdens Bedste Brød med grahamsmel:

Du skal bruge:

5 dl. vand

10 gram gær

2 tsk salt

1 spsk honning

100 gram grahamsmel

400 gram hvedemel

1 dl. solsikkekerner.

DSC_6541

Sådan laver du Verdens Bedste Brød:

  • Du skal starte 10-12 timer før brødet skal bages, gerne aftenen før, hvis du skal servere lækkert morgenbrød.
  • Opblød gæren i koldt vand. Tilsæt salt og honning. Rør melet hurtigt i med ske.

DSC_6485 DSC_6486 DSC_6488 DSC_6489

  • Stil nu dejen til hævning på køkkenbordet i 8-12 timer.
  • Når brødet skal bages, så fyr ovnen op på 225 grader varmluft. Sæt din støbejernsgryde ind. Du kan bruge en støbejernsgryde fra le creuset eller fra Pyrolux. Vær obs på om plasticknoppen på din støbejernsgryde kan klare temperaturen. Jeg bruger en Pyroluxgryde og min “knop” har overlevet mange bagninger.
  • Stil gryden ind i ovnen, til både ovn og gryde er gennemvarmet til 225 grader. Det er vigtigt, at gryden er rygende varm.
  • Hæld nu solsikkekernerne i bunden af gryden. De gør det nemmere at fjerne brødet fra gryden efter endt bagetid.

DSC_6509

  • Hæld dejen i den varme gryde og sæt låget på.

DSC_6510

  • Bag brødet 25 minutter v. 225 grader. Tag låget af og bag yderligere 15 minutter.
  • Tag brødet ud af ovnen. Lirk det evt. ud med en grydeske, hvis det ikke vil slippe.
  • Lad brødet hvile 15 minutter, mindst, før du skærer det. Det er nu der kan duftes, snuses, og tjekkes “knase-prøve”: Tryk på brødet og hør knaselyden. Fantastisk sprød skorpe!

Advarsel: Pas på fingre og arme når du fjerner grydelåg og løfter gryden ud af ovnen. Den er brandvarm! Stil gryden på brandfast underlag, og pas på. Gryde- og grydelåg kan være varmt LANG tid efter.

DSC_6535Så er der Verdens Bedste Brød med grahamsmel.

Brødet smager fantastisk som madbrød, med smør og honning, med en skive ost. Brødet smager godt til og med ALT.
DSC_6537Brødet kunne sagtens være et godt pinse-ferie-bageprojekt? Lav dejen en aften og næste morgen, voila.

Processen lyder kompliceret, men dejen er nem og efter at have bagt brødet et par gange har du styr på det og vil føle dig som en BRØDKONGE!.Man tænker virkelig. Kan JEG bage så lækkert et brød? Det smager jo komplet prof?

Tjek lige en krumme her. Wow:

DSC_6541

Rigtig god fornøjelse med dit Verdens Bedste Brød – jeg er sikker på at det bliver Dit Bedste Brød 🙂

Rigtig god pinse til dig. Vi kommer til at høres ved – der skal grilles culotte, forhåbentlig bages med rabarber, slikkes sol, læses bøger. Hvem ved, måske bages et grydebrød igen?

God pinse til  dig 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Torben Bertelsen 10. januar 2017 af 18:48- Svar

    Brødet smager helt fint, det skal dog æltes en del mere, ca 25 min. for at få et fint brød, uden luftblærer.

    • Gitte Hansen 10. januar 2017 af 20:36- Svar

      Hej Torben
      Tak for din tilbagemelding. Dejligt brødet smagte dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Solbritt 4. april 2015 af 23:34- Svar

    Hej gitte

    Jeg har lavet dette brød flere gange og har lige nu endnu en portion over til hævning til rejemadderne imorgen formiddag. I mange opskrifter på dette brød skal dejen hæve et par timer mere efter man har foldet det, hvilket jeg synes gør det svært at lave til morgenmad. Er det rigtigt forstået at dit brød ikke hæver den ekstra gang?

    • Gitte Hansen 6. april 2015 af 20:39- Svar

      Hej Solbritt
      Tak for din hilsen og beklager at jeg først får dig svaret nu. Påskeferien ramte mig – dejligt.
      Jo jeg springer over “foldningen” og den ekstra hævning – jeg synes ikke at jeg har kunnet mærke den store forskel, så det punkt springer jeg over.
      Håber brødet blev en succes igen – fantastisk lækkert som brød til rejemadder kan jeg forestille mig. Åh jeg vil gerne snart bage Verdens Bedste Brød igen – når der kommer en regnvejrsdag og jeg får husket at lave dejen før jeg tager på arbejde om morgenen 🙂
      Håber du har haft en rigtig god påskeferie 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar