Vikingegryde. I dag får du en rigtig god original opskrift på den populære ret med svinemørbrad.
Simremad hører altså ikke kun vinteren til. Selv når forårssolen skinner, kan man altså sagtens spise vikingegryde.
Hvad er vikingegryde?
En original vikingegryde er en lækker sammenkogt ret med mørbrad, eller svinekød, bacon og cocktailpølser. Gryderetten er godt krydret med en god og stærk paprika-karry flødesovs.
En læser på Instagram spurgte mig for nylig om, hvorfor jeg mon ikke havde en opskrift på vikingegryde på nogetiovnen.dk
Det lader til at hele verden, lige undtagen mig, kender og elsker vikingegryde overalt på jorden.
Hvad er der lige sket her? Hvordan kunne det lade sig gøre, at en så lækker en ret kunne gå min næse forbi? Mig, der jo ellers er så vild med gode gryderetter?
Færingen Frida foreslog, at vikingegryde da ville være perfekt at varme sig på en råkold dag. Skønt at blive udfordret og inspireret på madfronten.
Vikingegryde opskriften er hermed i dagens anledning tilegnet Frida og alle I andre, der læser med her. Tak fordi I er så søde til at tippe mig, både hér og på Bagenørdens side på Facebook.
Denne vikingegryde lavede jeg med svinemørbrad, men du kan også lave den med kyllingebryst, kalkunbryst. svinekød i tern.
Vikingegryde er en comford food af allerbedste slags. En overdådig servering, fyldt med en masse, gode og lækre ingredienser og flødesovs!
Fløde, bacon, cocktailpølser og mørbrad, i dag med ekstra luksus: portobello svampe. Halløj i skuret hvor en fornem servering.
Du kan selvfølgelig sagtens bruge almindelige champignon, hvis du ikke lige har portobellosvampe på lager. Sikke en lækker gryderet.
Jeg lavede denne ret i min sautérpande, men du kan også lave den i et ildfast fad i ovnen.
Opskriften er rigtig nem og du finder den lige her:
Original vikingegryde med mørbrad, cocktailpølser, champignon & bacon – få opskriften hér:
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 2-300 gram bacon i tern eller skiver, klippet i småstykker
- 1-2 afpudsede svinemørbrad skåret i tern Svinekød, kyllingekød eller kalkunkød kan også bruges
- 2 store løg i tern
- 1 rødløg i tern eller et almindeligt løg
- 2-3 spsk karry det kommer an på hvor stærk din karry er. Start med lidt og smag til
- 3-4 spsk stødt paprika Du kan nøjes med mindre og smag evt. til med resten
- salt og peber
- 3-400 gram champignon eller 1 glas incl. væde. Kan udelades
- 2-300 gram cocktailpølser kan udelades eller erstattes med andre pølser
- 3-5 tomater i skiver eller 1 dåse flåede tomater
- 1-1½ liter kogende vand mængden afhænger af hvor meget sauce du ønsker
- ¼-½ liter fløde evt. madlavningsfløde.
- evt. ketchup/sød fransk sennep
- Jævning Majsstivelse/kartoffelmel eller meljævning
- Tilbehør: kartoffelmos, pommes frites, ris eller pasta. Grøn salat eller ærter.
Sådan gør du
- Svits bacon, til det meste af fedtet er svitset fra. Tilsæt karry. Brug gerne en dyb pande/sautérpande/stegegryde
- Tilsæt løg i grove tern. Tilsæt evt. lidt olie/smør, hvis der mangler fedtstof.
- Tilsæt svampe/champignon og cocktailpølser
- Afpuds mørbraden og skær den i små tern/skiver. Tilsæt. Steg til den har skiftet farve. Tilsæt salt/peber og paprika. Tilsæt tomater/flåede tomater
- Kog 1-1½ liter vand i elkedlen og tilsæt. Lad vikingegryden simre i minimum en halv time, gerne længere tid.
- Efter simring tilsættes fløde og jævning. Smag til med ekstra salt/peber og evt. ekstra paprika/karry. Kan også smages til med ketchup/sød fransk sennep.
- Servér med kartoffelmos, ris eller pasta.
Noter
Svinekød i tern eller tern af kylllingekød eller kalkunkød kan også bruges til retten
Kan frysesVikingegryden, kaldes også paprikagryde eller mørbradgryde – en god gryderet med svinekød – mørbrad eller kylling
Jep en overdådig ret, med gode ingredienser og rigeligt af dem.
En skøn ret, en vinderret, der bliver en succes, når/hvis du serverer den hjemme hos dig. Portionen er stor og hvis du er heldig, vil den række til flere dage.
Kan I ikke spise al vikingegryden, så kan resten fryses. Det er bare skønt at kunne tage nem frysemad op, en dag I kommer sent hjem.
Alle vil elske denne ret, både voksne og de helt mindste i familien. 🙂
Jeg brugte mørbrad af svinekød til retten. Den vil også være fin med svinekød i tern, eller kylling? Kyllingebryst eller kyllingeinderfilet.
Jeg har krydret retten godt. Paprika og karry går faktisk rigtigt godt i spænd. Det må du prøve.
Det er mange krydderier jeg har brugt, men det er også en rimelig stor portion.
Du kan sagtens holde lidt igen med krydderierne og så smage til, til sidst. Smag også gerne retten til med f.eks. sød fransk sennep og/eller ketchup.
Sådan laver du vikingegryde med mørbrad, bacon, champignon og cocktailpølser – se billederne her:
Imens vikingegryden simrer er der rigeligt tid til at lave kartoffelmos, ris, pommes frites, pasta eller hvad du nu ellers foretrækker at spise til.
Det vil også være et hit med grøntsagsmos?
Jeg kogte også nogle ærter – og ærter viste sig at være perfekt tilbehør til vikingegryden.
Du kan også smørstege lidt champignon til, eller, du er heldig, nogle af de helt store lækre portobellosvampe, hvis du har.
Min mand havde købt en pakke Portobellosvampe, som jeg prøvede at stege i smør og drysse på vikingegryden.
Uhm hermed blev retten da lige toppet med lidt ekstra luksus. Brug du gerne dette trick. Almindelige champignon kan selvfølgelig også bruges. Champignon kan også sagtens udelades.
En lækker lækker gryderet, der vil være perfekt at servere som aftensmad til hverdag eller i weekenden.
Skal familien forkæles lidt ekstra en lørdag eller måske I får gæster? En vikinge grydevil være god at servere, for den kan forberedes i god tid forvejen.
Jeg sender retten familiens allerbedste anbefalinger. Mine teenagere har allerede bekymret spurgt til, hvad der mon blev af resterne? Skulle vi ikke have dem i dag?
Det er gode tegn, når familien ligefrem spørger efter madresterne på dag 2. Virkelig gode tegn. Resterne er gemt til en travl dag i ugen. Skønt at kunne hive sådan en lækker weekend servering frem en træt kvast hverdag.
Bagenørden serverer: vikingegryde med rigeligt af alt det gode.
Få mere inspiration til gode, lækre gryderetter ved at klikke her
Få flere opskrifter på mørbradgryde – paprikagryde eller andre gryderetter med svinemørbrad, kylling eller kalkun her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Det lyder vel nok lækkert! Hjemme hos mig er det nu Shepherds Pie der pt er favoritten – min knægt på 18 skovler ret godt i sig når den er på menuen ? I min mors version af Vikingegryden indgår ærter i selve retten og det gi’r et fint modspil til de øvrige ingredienser.
Karry er ikke bare karry. Der er meget stor forskel på supermarkeds-ostindisk karry og en god stærk madras-karry. Ligeledes med paprika. Det er ikke ligegyldigt om man bruger rosen-paprika (meget stærk) eller edelsuss (meget mild).