Vikingegryde. I dag får du en rigtig god original opskrift på den populære ret med svinemørbrad.

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Simremad hører altså ikke kun vinteren til. Selv når forårssolen skinner, kan man altså sagtens spise vikingegryde.

Hvad er vikingegryde?

En original vikingegryde er en lækker sammenkogt ret med mørbrad, eller svinekød, bacon og cocktailpølser. Gryderetten er godt krydret med en god og stærk paprika-karry flødesovs.

En læser på Instagram spurgte mig for nylig om, hvorfor jeg mon ikke havde en opskrift på vikingegryde på nogetiovnen.dkVikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Det lader til at hele verden, lige undtagen mig, kender og elsker vikingegryde overalt på jorden.

Hvad er der lige sket her? Hvordan kunne det lade sig gøre, at en så lækker en ret kunne gå min næse forbi? Mig, der jo ellers er så vild med gode gryderetter?Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Færingen Frida foreslog, at vikingegryde da ville være perfekt at varme sig på en råkold dag. Skønt at blive udfordret og inspireret på madfronten. Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Vikingegryde opskriften er hermed i dagens anledning tilegnet Frida og alle I andre, der læser med her. Tak fordi I er så søde til at tippe mig, både hér og på Bagenørdens side på Facebook.

Denne vikingegryde lavede jeg med svinemørbrad, men du kan også lave den med kyllingebryst, kalkunbryst. svinekød i tern.

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Vikingegryde er en comford food af allerbedste slags. En overdådig servering, fyldt med en masse, gode og lækre ingredienser og flødesovs!

Fløde, bacon, cocktailpølser og mørbrad, i dag med ekstra luksus: portobello svampe. Halløj i skuret hvor en fornem servering.

Du kan selvfølgelig sagtens bruge almindelige champignon, hvis du ikke lige har portobellosvampe på lager. Sikke en lækker gryderet.

Jeg lavede denne ret i min sautérpande, men du kan også lave den i et ildfast fad i ovnen.

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Opskriften er rigtig nem og du finder den lige her:

Original vikingegryde med mørbrad, cocktailpølser, champignon & bacon – få opskriften hér:

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift
Vikingegryde med mørbrad, bacon og portebellosvampe
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Billig hverdagsmad
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Udstyr (reklamelink)

Ingredienser

  • 2-300 gram bacon i tern eller skiver, klippet i småstykker
  • 1-2 afpudsede svinemørbrad skåret i tern Svinekød, kyllingekød eller kalkunkød kan også bruges
  • 2 store løg i tern
  • 1 rødløg i tern eller et almindeligt løg
  • 2-3 spsk karry det kommer an på hvor stærk din karry er. Start med lidt og smag til
  • 3-4 spsk stødt paprika Du kan nøjes med mindre og smag evt. til med resten
  • salt og peber
  • 3-400 gram champignon eller 1 glas incl. væde. Kan udelades
  • 2-300 gram cocktailpølser kan udelades eller erstattes med andre pølser
  • 3-5 tomater i skiver eller 1 dåse flåede tomater
  • 1-1½ liter kogende vand mængden afhænger af hvor meget sauce du ønsker
  • ¼-½ liter fløde evt. madlavningsfløde.
  • evt. ketchup/sød fransk sennep
  • Jævning Majsstivelse/kartoffelmel eller meljævning
  • Tilbehør: kartoffelmos, pommes frites, ris eller pasta. Grøn salat eller ærter.

Sådan gør du

  • Svits bacon, til det meste af fedtet er svitset fra. Tilsæt karry. Brug gerne en dyb pande/sautérpande/stegegryde
    Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift
  • Tilsæt løg i grove tern. Tilsæt evt. lidt olie/smør, hvis der mangler fedtstof.
    Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift
  • Tilsæt svampe/champignon og cocktailpølser
    Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift
  • Afpuds mørbraden og skær den i små tern/skiver. Tilsæt. Steg til den har skiftet farve. Tilsæt salt/peber og paprika. Tilsæt tomater/flåede tomater
    Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift
  • Kog 1-1½ liter vand i elkedlen og tilsæt. Lad vikingegryden simre i minimum en halv time, gerne længere tid.
    Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift
  • Efter simring tilsættes fløde og jævning. Smag til med ekstra salt/peber og evt. ekstra paprika/karry. Kan også smages til med ketchup/sød fransk sennep.
    Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift
  • Servér med kartoffelmos, ris eller pasta.
    Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Noter

Tilsæt evt. lidt ærter til retten
Smag også gerne retten til med f.eks. sød fransk sennep og/eller ketchup. 
Svinekød i tern eller tern af kylllingekød eller kalkunkød kan også bruges til retten
Kan fryses
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Vikingegryden, kaldes også paprikagryde eller mørbradgryde – en god gryderet med svinekød – mørbrad eller kyllingVikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Jep en overdådig ret, med gode ingredienser og rigeligt af dem.

En skøn ret, en vinderret, der bliver en succes, når/hvis du serverer den hjemme hos dig. Portionen er stor og hvis du er heldig, vil den række til flere dage.

Kan I ikke spise al vikingegryden, så kan resten fryses. Det er bare skønt at kunne tage nem frysemad op, en dag I kommer sent hjem.

Alle vil elske denne ret, både voksne og de helt mindste i familien. 🙂Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Jeg brugte mørbrad af svinekød til retten. Den vil også være fin med svinekød i tern, eller kylling? Kyllingebryst eller kyllingeinderfilet.

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Jeg har krydret retten godt. Paprika og karry går faktisk rigtigt godt i spænd. Det må du prøve.

Det er mange krydderier jeg har brugt, men det er også en rimelig stor portion.

Du kan sagtens holde lidt igen med krydderierne og så smage til, til sidst. Smag også gerne retten til med f.eks. sød fransk sennep og/eller ketchup. Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Sådan laver du vikingegryde med mørbrad, bacon, champignon og cocktailpølser – se billederne her:

Imens vikingegryden simrer er der rigeligt tid til at lave kartoffelmos, ris, pommes frites, pasta eller hvad du nu ellers foretrækker at spise til.

Kartoffelmos opskrift - nem luftig & lækker
En nem klassisk opskrift på mos af kartofler
Se opskriften her
Kartoffelmos - nem opskrift

Det vil også være et hit med grøntsagsmos?

Grøntsagsmos - kartoffelmos med grøntsager
Let og luftig kartoffelmos med blomkål og porrer
Se opskriften her
Grøntsagsmos - kartoffelmos med grøntsager

Jeg kogte også nogle ærter – og ærter viste sig at være perfekt tilbehør til vikingegryden.

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Du kan også smørstege lidt champignon til, eller, du er heldig, nogle af de helt store lækre portobellosvampe,  hvis du har.

Min mand havde købt en pakke Portobellosvampe, som jeg prøvede at stege i smør og drysse på vikingegryden.

Uhm hermed blev retten da lige toppet med lidt ekstra luksus. Brug du gerne dette trick. Almindelige champignon kan selvfølgelig også bruges. Champignon kan også sagtens udelades.

En lækker lækker gryderet, der vil være perfekt at servere som aftensmad til hverdag eller i weekenden.

Skal familien forkæles lidt ekstra en lørdag eller måske I får gæster? En vikinge grydevil være god at servere, for den kan forberedes i god tid forvejen.

Jeg sender retten familiens allerbedste anbefalinger. Mine teenagere har allerede bekymret spurgt til, hvad der mon blev af resterne?  Skulle vi ikke have dem i dag?Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Det er gode tegn, når familien ligefrem spørger efter madresterne på dag 2. Virkelig gode tegn. Resterne er gemt til en travl dag i ugen. Skønt at kunne hive sådan en lækker weekend servering frem en træt kvast hverdag.

Bagenørden serverer: vikingegryde med rigeligt af alt det gode.

Få mere inspiration til gode, lækre gryderetter ved at klikke her

Vikingegryde med mørbrad & bacon - opskrift

Få flere opskrifter på mørbradgryde – paprikagryde eller andre gryderetter med svinemørbrad, kylling eller kalkun her:

1.

Mørbradgryde med sennep, bacon & fløde
En lækker mørbradgryde flødesovs med sennep og bacon
Se opskriften her
Mørbradgryde med fløde, bacon & sennep

2.

Mørbrad a la creme i ovn mør lækker opskrift
Mør og lækker svinemørbrad i flødesovs
Se opskriften her
Mørbrad a la creme i ovn mør lækker opskrift

3.

Mørbrad i sennepssovs med fløde - opskrift
Svinemørbrad i sennepssovs med fløde og timian er en rigtig lækker ret
Se opskriften her
Mørbrad i sennepssauce - med fløde og timian. En lækker ret

4.

Paprikagryde opskrift med svinemørbrad og bacon
Paprikagryde : svinemørbrad, bacon og pølser i lækker flødesauce
Se opskriften her
Paprikagryde : svinemørbrad, bacon og pølser i lækker flødesauce

5.

Mørbradgryde i ovn med brun sovs & bacon
Vikingegryde - mørbradgryde med paprika, fløde og bacon
Se opskriften her

6.

Sund mørbradgryde - nem fedtfattig opskrift
Mørbradgryde - svinemørbrad i paprikaflødesauce
Se opskriften her
Sund mørbradgryde - fedtfattig opskrift

7.

Paprikagryde - klassisk mørbradgryde opskrift
Paprikagryde med mørbrad, bacon, pølser og fløde. En nem og lækker ret
Se opskriften her
Paprikagryde - klassisk mørbradgryde opskrift

8.

Mørbrad i paprikasovs med fløde - nem opskrift
Læker mørbradgryde med paprikasovs
Se opskriften her
Mørbrad i paprikasovs med fløde - opskrift

9.

Mørbradgryde i stegeso - mørbrad i Römertopf
En lækker gryderet i stegeso med svinemørbrad og flødesovs
Se opskriften her
Mørbradgryde i stegeso - mørbrad i Römertopf

10.

Gryderet med svinemørbrad - mørbradgryde
Mørbradgryde i en lækker flødesovs med timian og champignon
Se opskriften her
Gryderet med svinemørbrad - mørbradgryde


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.