Vikingegryde med mørbrad, bacon og portebellosvampe

  • Vikingegryde med mørbrad, bacon og portobellosvampe

Vikingegryde med mørbrad, bacon og portobellosvampeSimregryder hører altså ikke kun vinteren til. Selvom forårssolen skinner, kan man altså sagtens spise vikingegryde – en lækker sammenkogt ret med mørbrad, bacon og cocktailpølser, godt krydret med en god og stærk paprika-karryflødesauce.

En bekendt på Instagram spurgte mig for nylig om jeg da slet ikke kendte vikingegryde, da jeg fornylig stolt beskrev den lækre gullash jeg havde lavet? Det lader til at hele verden, lige undtagen mig, kender og elsker vikingegryde overalt på jorden. Hvad er der lige sket her? Hvordan kunne det lade sig gøre, at en så lækker en ret kunne gå min næse forbi?Vikingegryde med mørbrad, bacon og portobellosvampeSkønt at blive udfordret af alle jer læsere. Godt vi kan mødes på så mange kanaler. I dag har jeg udvekslet søndagslykkelige hilsner og søndagsmenuer med flere af jer på Bagenørdens side på Facebook – et rigtigt dejligt sted, kig gerne forbi

Jeg spurgte ud om hvad der skulle på menuen på bloggen i aften. En færing Frida svarede glad retur, at vikingegryde da ville være perfekt at varme sig på. Færingerne har fået sne i dag, og trænger da om nogen til at blive varmet op med en rygende stærk gryderet. Det kan vi solforvænte danskere da godt forstå ikke? 🙂

Vikingegryde-indlægget er hermed i dagens anledning tilegnet alle færinger – dejligt at så mange af jer har lyst til at kigge med her på bloggen. Gid forårssolen også snart vil skinne på jer 🙂PortobellosvampeVikingegryde er en overdådig servering, godt proppet med rigeligt af alt det gode. Fløde, bacon, cocktailpølser og mørbrad. Det var lørdag og der blev toppet med lidt ekstra luksus på toppen af tallerkenen: smørstegte portobello-svampe. Halløj i skuret hvor en fornem servering.Vikingegryde med mørbrad, bacon og portobellosvampe

Her får du opskriften på:

Vikingegryde med mørbrad, bacon og portebellosvampe:

Vikingegryde med mørbrad, bacon og portebellosvampe
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Vikingegryde med mørbrad, bacon og portebellosvampe
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Slow food - simremad
Portioner: 8 pers.
Det skal du bruge:
  • 2 afpudsede svinemørbrad skåret i tern
  • 2 store løg i tern, 1 rødløg i tern
  • 4 spsk karry, 5 spsk. paprika, salt og peber. Du har ikke læst forkert. Der står SPISESKEER 🙂
  • 300 gram bacon i tern
  • 2 pakker cocktailpølser
  • 3-5 tomater i skiver
  • 1½ liter kogende vand
  • ½ liter fløde (gerne madlavningsfløde)
  • Jævning
  • Tilbehør: kartoffelmos, ris eller pasta. Grøn salat eller ærter.
Sådan gør du:
  1. Svits bacon, til det meste af fedtet er svitset fra. Jeg købte en pakke baconrester, det er billigst og ofte er det fedtfattigt bacon, har jeg erfaret.
  2. Svits karry og paprika med. Tilsæt salt og peber også.
  3. Tilsæt løg i grove tern. Tilsæt evt. lidt olie/smør, hvis der mangler fedtstof.
  4. Tilsæt cocktailpølser
  5. Afpuds mørbraden og skær den i små tern. Tilsæt.
  6. Kog 1½ liter vand i elkogekedlen og tilsæt vandet.
  7. Lad vikingegryden simre i minimum en halv time, gerne længere tid.
  8. Efter simring tilsættes fløde og jævning. Smag til med ekstra salt/peber og evt. allround-krydderi, til du synes gryden smager perfekt.
  9. Servér med kartoffelmos, ris eller pasta.

DSC_3952Jep – voldsomme mængder af både det ene og det andet, men jeg kan betro dig, at det bliver en vinderret, og at der til gengæld er nok til mange sultne munde i flere dage. Alle vil elske denne ret, både voksne og de helt mindste i familien. 🙂DSC_3959DSC_3969Krydderimængderne skal du ikke lade dig skræmme væk af.

Der er temmelig meget væde i retten og pudsigt nok er karrysmagen ikke så gennemtrængende som man skulle tro. Det er faktisk helt genialt med karry i denne ret, og du skal ikke reducere i mængderne, før du har prøvet at lave din første vikingegryde. Ja og jeg ved godt at 4 spsk. lyder af meget.

Er du helt forskrækket, så kan du også gemme lidt krydderi og smage til med det til slut Vikingegryde med mørbrad, bacon og portobellosvampe

Her ser du vikingegryde-anvisningerne trin for trin:

Imens vikingegryden simrer er der rigeligt tid til at lave kartoffelmos, ris, pasta eller hvad du nu ellers foretrækker at spise til. Jeg kogte også nogle ærter – og ærter viste sig at være perfekt tilbehør. Der er også tid til at smørstege lidt champignon eller, hvis du er heldig, nogle af de helt store lækre portobellosvampe,  hvis du har.

Min mand havde købt en pakke, som vi ikke havde fået brugt til noget fancy, men jeg skulle hilse og sige, at smørstegte portobellosvampe, drysset på vikingegryden, lige toppede retten med lidt ekstra luksus, så brug du gerne dette trick. Almindelige champignon kan selvfølgelig også bruges.

En lækker lækker ret, der kan gøre det ud for både en fornem hverdagsret og en lækker gæstemenu. Skal familien forkæles lidt ekstra en lørdag eller skal der laves en fest-skrub-af-gryde hvor alle gæster har lyst til at spise med?

Jeg sender retten familiens allerbedste anbefalinger – mine teenagere har allerede bekymret spurgt til, hvad der mon blev af resterne? Skulle vi ikke have dem i dag? Det er gode tegn, når familien ligefrem spørger efter madresterne på dag 2. Virkelig gode tegn. Resterne er gemt til en travl dag i ugen. Skønt at kunne hive sådan en lækker weekend-servering frem en træt kvast hverdag 🙂

Bagenørden serverer: vikingegryde med rigeligt af alt det gode. Slankekuren begynder igen når gryden er tom 😉
Vikingegryde med mørbrad, bacon og portobellosvampe

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Mia Clément 2. november 2015 af 10:15- Svar

    Det lyder vel nok lækkert! Hjemme hos mig er det nu Shepherds Pie der pt er favoritten – min knægt på 18 skovler ret godt i sig når den er på menuen ? I min mors version af Vikingegryden indgår ærter i selve retten og det gi’r et fint modspil til de øvrige ingredienser.

    • Gitte Hansen 2. november 2015 af 17:10- Svar

      Hej Mia
      Tak for din hilsen og god ide ide med ærterne i vikingegryden, det vil jeg huske. Jeg kan godt forstå du elsker Shephards Pie – min søn storelsker også den ret. Dejligt vi kan forkæle vores knægte 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Ole F. Sørensen 13. september 2015 af 19:46- Svar

    Karry er ikke bare karry. Der er meget stor forskel på supermarkeds-ostindisk karry og en god stærk madras-karry. Ligeledes med paprika. Det er ikke ligegyldigt om man bruger rosen-paprika (meget stærk) eller edelsuss (meget mild).

    • Gitte Hansen 13. september 2015 af 20:26- Svar

      Hej Ole
      Nej det har du helt ret i og måske burde jeg have præciseret det her? Det er den gule carry fra Santa Maria jeg har brugt – tror ikke det er madrascarry, så mener jeg det plejer at stå på bøtten?
      Hvis det er den gode stærke karry, så skal der nok kun bruges halv mængde i opskriften, tror du ikke? Har ikke så store erfaringer med den helt stærke carry. Måske du kan hjælpe her?
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar